Nacionālā apvienība un Vienotība saiet matos par Trasta komercbankas pārvaldīšanu

administratori

Saeimas komisija trešdien, 17.maijā, vienojās pagaidām  tomēr nevirzīt uz plenārsēdi iepriekš atbalstīto Nacionālās apvienības deputāta Imanta Parādnieka priekšlikumu Kredītiestāžu likumā. Tas paredz papildu ierobežojumus maksātnespējīgas bankas administratora amata pretendentiem un varētu ietekmēt arī likvidējamās “Trasta komercbankas” maksātnespējas administratora izvēli. 

Parādnieks priekšlikumu papildināt Kredītiestāžu likuma grozījums Saeimas Budžeta un finanšu komisijā iesniedza pirms divām nedēļām. Viņa priekšlikums paredz liegt kļūt par maksātnespējīgas bankas administratoru personām, kas pēdējo divu gadu laikā bijušas kāda no bankas kreditoriem pilnvarotie pārstāvji.

Parādnieks uzsver, ka šādi tiktu vēl vairāk samazināta interešu konflikta iespējamība. Ar priekšlikumu viņš komisijā vērsies pēc konsultēšanās ar Maksātnespējas administratoru asociāciju, tostarp, administratoru Māri Sprūdu. To, ka priekšlikums būtu saistīts ar kādu konkrētu maksātnespējas procesu un tajā iesaistītajām personām, Parādnieks noliedz.

“Ja kāds to uztver personiski, ja tas uz viņu attiecas, tas vienādi attieksies uz visiem,” uzsver deputāts.

Lai arī iepriekš komisija Parādnieka priekšlikumu atbalstīja, trešdienas sēdē izskanēja bažas, ka tas saistīts ar “Trasta komercbankas” likvidācijas procesu. Par tā jauno administratoru plānots iecelt zvērinātu advokātu Armandu Rasu, kuru šim amatam izvirzījusi Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisija.

“Lai nu kā tas nebūtu, manuprāt, patiesība ir tāda, ka tā norma ir radīta tieši šim maksātnespējas procesam, kas šobrīd notiek,” pauda deputāte Inguna Sudraba (“No sirds Latvijai”).

Tāpat komisijas sēdē vairākkārt izskanēja bažas, ka šādu likuma papildinājumu varētu izmantot ļaunprātīgos nolūkos. Vairāki klātesošie norādīja, ka pilnvaru iespējams izrakstīt arī bez paša pilnvarojamā ziņas.

“Tā arī notariāli nav jāapstiprina, tas var būt jebkurš papīra gabaliņš, var uzlikt atpakaļejošu datumu, jebkādu, kādu tu gribi,” pauda Saeimas ārpusfrakciju deputāts Artuss Kaimiņš.

“Un tādā veidā nākotnē jūs jebkuru administratoru noņemsiet no trases, kad viņš sāks savu darbu, ja viņš kādam nepatiks,” bažas pamatoja Kaimiņš.

Iebildumi izskanēja arī no “Vienotības” deputātiem, un komisija vienojās Parādnieka priekšlikumu tomēr izņemt no ceturtdienas Saeimas sēdes darba kārtības, lai to precizētu.

Tas gan nozīmē, ka likuma norma, visticamāk, stāsies spēkā jau pēc Rasas apstiprināšanas “Trasta komercbankas” maksātnespējas administratora amatā.

Pret iepriekšējo Trasta Komercbankas maksātnespējas administratoru Ilmāru Krūmu sākts kriminālprocess aizdomās par kāda tiesas sprieduma nepildīšanu un viņu tuvākajā laikā plānots atcelt no amata.

 

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LTV Panorāma

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar