Možvillo: Cilvēkiem, kuri īsti nesaprot naudas vērtību, 500 eiro bērnu pabalsts “varētu izvērsties par traģēdiju, jo viņiem pieklibo finanšu pratība”

Koalīcija pirmdien nespēja nonākt vienoties par Nacionālās apvienības (NA) priekšlikumu Covid-19 dēļ ieviesto ierobežojumu seku mazināšanai piešķirt vienreizēju pabalstu ģimenēm 500 eiro apmērā par bērnu.

Šis jautājums sēdē radījis visvētrainākās diskusijas – tās bijušas ilgas, asas un emocionālas.

“Mūsuprāt, šī atbalsta sniegšana būtu pareiza sociālā taisnīguma dēļ,” teica Raivis Dzintars, piebilstot, ka īpaši šobrīd tas ir aktuāli, kad mācības notiek attālināti un vecāki ir vienlaikus arī skolotāji. “Tās ir izmaksas – jo vairāk bērnu, jo lielākas vajadzības un papildu slodze,” norādīja politiķis.

Politiķis uzsvēra, ka šāds atbalsts nodrošina arī ekonomikas sildīšanu. Viņaprāt, ģimenēs ar bērniem ir lielāki izdevumi, līdz ar to ieguldot tajās līdzekļus iespējams vairāk prognozēt, ka līdzekļi atgriezīsies ekonomikā un tā tiks sildīta.

Sēdē politiķi vienojās, ka Ekonomikas ministrija un Labklājības ministrija strādās pie šī priekšlikuma un ierobežojumu precizējuma turpmākās divas nedēļas, ņemot vērā sociālo dimensiju. “Turēsim pie vārda un pēc divām nedēļām atgriezīsimies pie šī jautājuma,” teica Dzintars, piebilstot, ka šodien vēl neizdevās panākt vienošanos, ka atbalsts nepieciešams tieši ģimenēm ar bērniem.

Pēc viņa paustā, ir pēc iespējas precīzāk jāatrod grupas, kurām šis atbalsts ir nepieciešams. Viņaprāt, ja politiskie spēki varēs vienoties par kādu šaurāku atbalsta saņēmēju loku būtu daudz labāk, nekā nevienoties par neko, tomēr pēc viņa domām, šaurāk par ģimenēm ar bērniem sašaurināt nav iespējams.

“KPV LV” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo (“Par cilvēcīgu Latviju” (PCL)) norādīja, ka PCL pārstāvji pilnībā ir par atbalsta sniegšanu īpaši bērniem un neiebilst minētajām summām, tomēr norādījis uz vairākām lietām, kas būtu jāņem vērā.

Cilvēkiem, kuri īsti nesaprotot naudas vērtību, lielas naudas summas saņemšana “varētu izvērsties par traģēdiju, jo viņiem pieklibo gan finanšu pratība, gan citas ar naudas pareizu izlietošanu saistītas lietas, lai šis 500 EUR pabalsts tiktu izmantots par labu bērniem, teicās “KPV LV” frakcijas vadītājs Možvillo.

Viņš uzsvēra, ka tā neesot visā Latvijā, taču paša pieredze pašvaldībā liecinot par to, ka īpaši ģimenēs, kur naudas vajadzība ir aktuāla, var rasties lielas problēmas finanšu pratības trūkuma dēļ. Tāpēc partija rosina NA piedāvāto pabalstu sadalīt ikmēneša maksājumos, lai nauda iekrīt maciņos katru mēnesi.

Kā zināms, lai mazinātu Covid-19 dēļ ieviesto ierobežojumu sekas, NA rosina ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) un koalīciju vienoties par vienreizēja pabalsta izmaksu ģimenēm atkarībā no bērnu skaita.

Izmaksas automātiski notiktu VSAA sistēmā. Tāpat NA paredz arī iespēju no pabalsta atteikties, ja ģimenes ieskatā pabalsts nav nepieciešams.

NA norādīja, ka ar priekšlikumu izmaksāt papildu līdzekļus politiskais spēks nāca klajā jau novembrī, taču toreiz neguva partneru atbalstu šai idejai.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots:LTV

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
reņģe
reņģe

Iedzīvotāju grupa, kurai pienākas pabalsti sēž saemā un valdībā. Pārējiem tas var izvērsties par traģēdiju.