Mičerevskis vērsies KNAB

Māris Mičerevskis

Nu jau bezpartejiskais Rīgas domes deputāts Māris Mičerevskis, kas iepriekš izgaismoja iespējami prettiesisko bezmaksas stāvvietu izgādāšanas lietu, pēc kuras vēlāk demisionēja pašvaldību lietu ministrs Juris Pūce (Attīstībai/Par!”), tagad vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) par nelikumīgu savas bijušās partijas “Latvijas attīstībai” finansēšanu.

To Mičerevskis atklāja otrdien, 17. novembrī, sasauktajā Rīgas domes Drošības komitejas sēdē.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētāja un Rīgas vicemēre Linda Ozola (Jaunā konservatīvā partija) komitejas ārkārtas sēdi otrdien sasauca pēc pēdējā laika skandāliem, kuros iesaistīts Rīgas domes koalīcijas partneris – apvienība “Attīstībai/Par!” un “Progresīvie”.

Iepriekš tās deputāts Mičerevskis paziņoja, ka pamet partiju, jo vairs mevar samierināties ar ilgstošām nelikumībām. Piemēram, nu jau demisionējušais pašvaldību lietu ministrs Pūce prasījis izkārtot tikai Rīgas domniekiem pieejamo bezmaksas stāvvietas karti, savukārt partijas sponsori biedriem devuši skaidru naudu, kas jāziedo partijai.

“(..) Esmu informējis KNAB par tādām sīkākām detaļām. Bet mūsu partijā tā bija ierasta prakse, ka no kaut kādiem sponsoriem tiek saņemta skaidra nauda, kas vēlāk tiek iedota partijas biedriem, lai to noziedotu. Arī es esmu to darījis vairākas reizes. Un man ir pamats domāt, ka praktiski visi ziedojumi vismaz partijai “Latvijas attīstībai”, lielie ziedojumi ir bijuši šādi, ka tie nav pašu partijas biedru naudas ziedojumi, bet gan nauda, kas saņemta no sponsoriem skaidrā naudā un pēc tam noziedota partijai,” klāstīja Mičerevskis.

KNAB mājaslapā pieejamā informācija rāda, ka Mičerevskis partijai “Latvijas attīstībai” biedra naudā pāris gados pārskaitījis vairāk nekā 8500 eiro, bet ziedojis ap 200 eiro.

Otrdien komitejas sēdē KNAB Administratīvi procesuālo izmeklēšanu pārvaldes priekšnieks Andris Donskis atgādināja, ka starpniecība ziedošanā ir aizliegta, bet no soda var izbēgt tie, kas paši nelikumības ceļ gaismā. “Par šādām darbībām personām, kas iesaistītas, ir paredzēta gan administratīvā, gan kriminālatbildība.”

Un komitejas sēdē domnieki cits citu mudināja neklusēt par nelikumībām, kā arī uzteica kolēģi Mičerevski par trauksmes celšanu. Piemēram, Ieva Brante no Nacionālās apvienības un Reģionu apvienības saraksta.

“Atslēgvārdi, ko es sadzirdu, no jums, Mičerevska kungs, ir arī tas, ko gribēju pateikt – klusēšana vairo bezatbildības sajūtu. Tas nozīmē, tiklīdz jūs redzat un tad, kad redzat, nekad nepieņemiet lēmumu klusēt. Runājiet pat tad, ja ļoti bail,” sacīja deputāte.

Komitejas vadītāja un Rīgas vicemēre Ozola atgādināja, ka šī Rīgas koalīcija īpaši apņēmusies izskaust korupciju Rātsnamā un tā struktūrās, kā arī stiprināt tiesiskumu.

Domnieki vēlreiz vienojās, ka būs īpaši neiecietīgi pret korupciju Rīgas domē, kā arī vienojās par sešām tēzēm turpmākajam darbam, piemēram, sadarboties ar korupcijas apkarotājiem, aktualizēt ētikas kodeksu, kā arī neuzņemties tiesas funkciju.

Bijušais LA biedrs pozitīvi raugās uz darba turpināšanu “Attīstībai/Par/Progresīvie” frakcijā Rīgas domē, un situācija pēc LA pamešanas esot pārrunāta ar frakcijas vadību. Mičerevskis neizjūtot spiedienu no frakcijas, ka tā būtu jāpamet.

Vienlaikus pašlaik viņš arī neplānojot pievienoties kādam citam politiskajam spēkam. “Esmu parakstījies zem šī saraksta programmas un mērķiem,” pauda politiķis, piebilstot, ka būtu tikai godīgi pildīt apvienotā saraksta mērķus un programmu.

Kā zināms, KNAB jau solījis veikt “padziļinātu apstākļu noskaidrošanu” par Mičerevska paziņojumu, ka LA ziedotā nauda ir nākusi no sponsoriem.

Mičerevskis pagājušajā sestdienā “Twitter” apgalvoja, ka LA ziedotā nauda sākotnēji ir nākusi no sponsoriem, kas savukārt sadalīta biedriem ziedojumu veikšanai.

Mičerevskis arī apgalvo, ka daļu sponsoru naudas paturot LA valdes loceklis Edgars Jaunups, taču “pārējie”, ieskaitot viņu pašu, gan tā nedarot.

Partija “Progresīvie” paziņoja, ka gadījumā, ja apstiprināsies ziņas par nelikumīgu LA finansēšanu, tas būs nopietns pamats pārskatīt sadarbību Rīgas domē.

“Progresīvie” Rīgas domes vēlēšanās startēja kopā ar LA un “Kustību Par”. Apvienotais saraksts ieguva 18 deputātu mandātus, vairāk nekā pusi no kuriem saņēma “Progresīvo” pārstāvji, “Par” – trīs, bet LA – četrus, taču no šis partijas virzītais Mičerevskis ar skaļiem pārmetumiem politisko spēku ir pametis. “Par” pārstāvis Mārtiņš Staķis ir kļuvis par Rīgas mēru, un viņa koalīcija balstās uz 39 balsīm.

“Progresīvie” norāda, ka turpina sekot līdzi informācijai par LA bijušā biedra, pašreizējā Rīgas domes deputāta Mičerevska paziņojumiem par savas bijušās partijas finansēšanu.

Partiju apvienības “Attīstībai!/Par!” kampaņas finansējuma daļas atbilstību tiesību un ētikas normām kontrolē šīs apvienības partijas – “Latvijas attīstībai”, “Kustība “Par!”” un “Izaugsme”, norāda “Progresīvie”. “Jebkādi partiju finanšu likuma pārkāpumi kampaņas līdzekļu piesaistē būtu rupjš kopīgā saraksta vienošanās pārkāpums,” akcentēja partija.

Lēmumus par Rīgas domes frakcijas darbu “Progresīvie” sola apspriest plašāk “tiklīdz būs pieejams vairāk informācijas no tiesībsargājošām iestādēm”.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā minēto tautas kalpu izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
patriots
patriots

Māri, iegādājies latvietim piemērotu uzvārdu, kā Lielais Kārlis mums mācīja.