Mārupes pašvaldībā ievēlētā aktrise Rēzija Kalniņa jau pirmajā domes sēdē atsakās no deputātes mandāta

Nav noslēpums, ka ikvienu vēlēšanu – vai tās būtu parlamenta, vai pašvaldību vēlēšanas, deputātu kandidātu sarakstos atrodami Latvijā slavenu cilvēku vārdi – sportistu, dziedātāju, aktieru cunftes pārstāvji. Balsotāji, iespējams, tieši vadoties no jaukām atmiņām par kādu sirdī iekritušu koncertu, teātra izrādi vai esot kāda sporta veida entuziastam, vēlēšanu urnā iemet biļetenu ar iemīļoto vokālista, sportista vai aktiera vārdu, dažreiz pat īpaši nepievēršot uzmanību tam, kuras partijas sarakstā viņš ir. Un diezin vai daudzi, balsojot par, tā teikt, populāru seju, padomā, cik daudz iemīļotais vokālists vai aktieris spēs izdarīt tautas labā. Un vai vispār kaut ko darīs.

Rēzija Kalniņa kandidēja uz jaunā Mārupes novada (tas tagad apvienots ar Babītes novadu) deputāta amatu, pārstāvot nacionālās apvienības “Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” sarakstu.

Nav zināms, kādi apsvērumi vadīja tos Mārupes novada iedzīvotājus, kuri 2021.gada 5.jūnijā pašvaldību vēlēšanās savu balsi atdeva par Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (NA) sarakstu tieši tāpēc, ka tajā viena no deputātu kandidātēm bija aktrise Rēzija Kalniņa. Un tādu balsotāju, acīmredzot, bija ievērojams pulks, jo Rēzija Kalniņa tika ievēlēta Mārupes novada domē.  Par šo sarakstu nobalsoja 11 procenti vēlētāju, no kuriem 171 balsošanas biļetenā pie slavenās skatuves mākslinieces uzvārda ievilka krustiņu, bet saņemtie 146 svītrojumi nebija šķērslis, lai Rēzija tiktu domē un varētu strādāt sava novada iedzīvotāju labklājības labā, rūpējoties par Mārupes kultūras un saimniecisko izaugsmi.

Tomēr, kā jau māksliniekiem bieži mēdz gadīties, aktrise pārdomāja būt deputāte – jau 2. jūlijā, pirmajā domes sēdē, kas turklāt bija ārkārtas, apmierinot deputātes R.Kalniņas rakstiskajā iesniegumā pausto lūgumu, 11 jaunievēlētie Mārupes pašvaldības domes deputāti lēma izbeigt deputātes Rēzijas Kalniņas pilnvaras.

Pirmajā sēdē notika domes priekšsēdētāja un viņa vietnieku ievēlēšana, komisiju izveide un to pārstāvju ievēlēšana. Tika arī apspriests jautājums par pastāvīgo Finanšu komiteju, kurā Mārupes novada pašvaldības jaunais priekšsēdētājs Andrejs Ence ierosināja ievēlēt pilnīgi visus deputātus. Šis lēmums tika atbalstīts. Kad balsojums nonāca līdz Rēzijai Kalniņai, viņa lūdza vārdu, un, kā liecina oficiāli pieejamais Mārupes domes sēžu audioieraksts, izteicās: “Vai mani kā neprofesionāli šajā jomā varat atbrīvot no piedalīšanās šīs komitejas sēdēs?” Domes priekšsēdētājs Ence par šādu pavērsienu bija mazliet apmulsis un atbildēja: “Nu, ja mēs pirms tam esam vienojušies, ka Finanšu komitejā būs visi 19 deputāti, tad ir jābūt 19 deputātiem. Vai jūs aktīvi darbojaties vai esat statista lomā, tā ir jūsu darīšana.” Rēzija uz to reaģēja, atsaucot savu kandidatūru no Finanšu komitejas locekļa amata, sakot, ka tiešām finanšu jautājumos nav speciāliste un nesaskata jēgu tajā, ka šajā komitejā nāksies būt statista lomā.

“Es, Rēzija Kalniņa, sakarā ar neiespējamību apvienot savu profesionālo darbu ar deputāta darba pienākumiem laika trūkuma dēļ atsaucu savu deputāta kandidatūru,” tā rakstīts Rēzijas iesniegumā, kas tika nolasīts Mārupes domes sēdē 2. jūlijā. 

Varbūt nākamreiz balsojot vēlēšanās par kādu sirdij tuvu mākslinieku, derētu apsvērt ne tikai to, cik skaisti viņš vai viņa izdaiļos, iespējams, pelēcīgo domi vai parlamentu, bet gan – vai deputātam, par kuru balsojam, patiešām būs vēlēšanās strādāt. Vai, kā jau mākslinieka dvēselei, noskaņojums mainīsies – ak, man vairs negribas, darīšu labāk kaut ko citu.

Bet, iespējams, cienījamā aktrise Rēzija Kalniņa nekad arī nav vēlējusies būt deputāte un vēlēšanās piedalījās vien kā NA saraksta “balsu makšķere”, tā sacīt, balsotāju āķītis, gardais kumosiņš? Uz tādiem secinājumiem vedina tā arī neaizpildītā deputāta kandidāta anketa, kuru pirms vēlēšanām par visiem potenciālajiem deputātiem publicēja sabiedriskais medijs lsm.lv:

Nu tad neko darīt – daudzi uzķērās, vēlamais efekts panākts, nu NA var novākt izkārtnes un noglabāt līdz nākamajām vēlēšanām.

Vēlāk aktrise, žurnālam “Kas Jauns” komentējot savu atteikšanos no deputātes amata, uzsver, ka visaugstāk vērtējot kvalitatīvi paveiktu darbu. Izvērtējot radušos situāciju, viņa secinājusi, ka labāk ir savu mandātu nodot citiem, kuri ieviesīs novada dzīvē viņas lolotās idejas.

“Šā gada februārī no savas bijušās ilggadējās Dailes teātra kolēģes, kura ir mārupiete piektajā paaudzē un īstena novada un Latvijas patriote, saņēmu aicinājumu kopīgi kandidēt Mārupes novada pašvaldības vēlēšanās. Esmu ļoti aizkustināta un pateicīga manam vēlētājam – katram plusiņam un mīnusiņam. Tas liek domāt, ka cilvēki ne tikai izvēlas “sarakstus”, bet arī cilvēkus, kuri varētu pārstāvēt viņu intereses.

Nekad iepriekš nebiju iedomājusies, ka kādā savas dzīves posmā varētu kļūt par deputāta kandidāti. Nav svarīgi – Saeimas, pašvaldības vai savas sētas deputāti. Ko nozīmē vārds “deputāts”? Tas ir tautas (ciema, pilsētas, valsts iedzīvotāju) ievēlēts pilsonis, cilvēks, personība, kurš rada cerības, ka tiks aizstāvētas katra viena un visu iedzīvotāju intereses. Ko nozīmē intereses? Vajadzības, vēlmes, nepieciešamības. Ne sabiedrībai kopumā, bet katram vienam. Formulējot to metafiziski un mākslinieciski, šis vārds nav tālu jāmeklē – aprūpētājs, uzklausītājs un, galvenais, izpildītājs.

Saņemot vēlētāju uzticības dāvāto deputāta mandātu, izvērtēju šā brīža sava esošā darba un deputāta darba apjomu, kas novadu apvienošanas rezultātā šobrīd dubultosies, un nonācu nopietnas izvēles priekšā.

Ņemot vērā, ka jebkurā lietā iesaistos ar visaugstāko atbildības izjūtu un šobrīd aizvien esmu Dailes teātra aktrise, mūzikas un drāmas telpas “OratoriO” vadītāja, kā arī bieži esmu aizņemta filmu un seriālu uzņemšanā, tad rodas ļoti pamatotas aizdomas par visu pienākumu kvalitatīvu un jēgpilnu apvienošanu.

Visaugstāk darba vidē vērtēju profesionalitāti un kvalitatīvi paveiktu darbu, tāpēc, izvērtējot visas iespējas, ar sirsnīgu vēlējumu – iedzīvināt novadā arī manis lolotās idejas – nododu šo mandātu tālāk, jo esmu pārliecināta, ka mūsu sarakstā ir pietiekami profesionāli deputātu kandidāti ar pieredzi pašvaldības un sabiedriskajā darbā.

Kandidējot pašvaldību vēlēšanās, vēlējos atbalstīt konkrētus cilvēkus un iestāties par ideāliem. Arī noliekot deputāta mandātu, nekas mani nekavēs no šīm darbībām – kopā ar pozitīviem un darbīgiem ļaudīm tiekties pēc tā, kas bagātinās mūsu vidi un sabiedrību.”

Kā sacīt jāsaka, labāk vēlāk, nekā nekad – šajā gadījumā to var attiecināt uz aktrises izpratni par darbu politikas lauciņā, kaut gan diezgan dīvaini šķiet tas, ka “izvērtēt situāciju” cienījamai māksliniecei ienāca prātā tikai pirmajā domes sēdē, nevis piekrītot būt par NA saraksta “lokomotīvi” pašvaldību vēlēšanās.

Puaro.lv

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Andris
Andris

Politiska prostitūta!

otrabotka
otrabotka

loma tāda…. savu atstrādāja nacionālpatriotiski un var iet savus ceļus Gan jau nepiemirsīs pašvaldība ar kādu darba līgumiņu vietējam dramtiskam kolektīvai, vai da=baļaužu pārstāvju sapulcītēs smuki runāt tekstus

Jokte
Jokte

Bez skaidrojuma tas rada aizdomas par aizkulišu spēlēm, iespējams, aktrises uzpirkšanu pirms vēlēšanām utt. Tā ir vēlētāju “uzmešana”. Nesmuks izgājiens no Rēzijas K.

Ilze
Ilze

Rèzijai Kalniņai daudz nesmuku izgàjienu,šī sieviete ies pàri visam,lai tiktu savà nospraustajà mèrķī, kaut aiz viņas muguras raudàs bèrni par izpostìtu ğimeni…Śai sievietei nekas nav svèts…Vai uz cita nelaimes vari bùt laimìgs?!…

Jānis
Jānis

Nav taisnība. Saprata, ka negrib visu laiku melot un viss.

Haris
Haris

Tā dara ne tikai NA, zaļzemnieku sarakstos arī novērots.

Onka Bauskā
Onka Bauskā