Maizīti politikā aicina visi, izņemot ZZS

SAB

Bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis šobrīd atpūšas un pēdējo divu mēnešu laikā ticies ar dažāda spektra politisko partiju pārstāvjiem, kas viņu aicina piedalīties Saeimas vēlēšanās, vēsta laikraksts Diena.

J.Maizīti savā sarakstā vēlētos daudzi politiskie spēki, izņemot ZZS. “Mans vectēvs ir bijis zemnieks, neesmu pilsētnieks, nu kāpēc tik noraidoša interese? Dzīvoju pie Cēsīm, zinu zemnieku problēmas. Tas lai paliek kā sarkasms, katrs pats var izvērtēt, kas un kādēļ tā notiek,” Latvijas Radio intervijā jokoja Saeimas neapstiprinātais uz vēl vienu termiņu J.Maizītis.

Septembrī viņš sāks strādāt par lektoru Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē. Viņam būs pilna slodze. Viņš turpinās studijas doktorantūrā. “Es jebkurā brīdī esmu gatavs uzvilkt uzvalku un strādāt valsts darbā, bet tādu darbu, kur liekama lietā izmeklētāja un prokurora pieredze vai jurista pieredze, bet tāda piedāvājuma man nav,” viņš neslēpa. 

Maizītis ir sapratis, ka šīs Saeimas laikā diez vai viņš varētu kļūt par tiesnesi. “Ja iet runa par manu tiesneša amatu, tad ir parlamenta balsojums. Ja man nav izredzes kļūt par tiesnesi šī parlamenta laikā, tad jautājums, kāpēc. Mani izbrīna, kā pilsonis Lembergs izsakās par to, kam būt un kam nebūt par ģenerālprokuroru vai tiesnesi. Tie ir publiski izteicieni. Tā ačgārni sanāk, ka personas pret kurām ir uzsākta kriminālvajāšana, izsakās par to, kas tiesā vai apsūdz Latvijā.”

Jautāts par iemesliem, kāpēc viņu neapstiprināja ģenerālprokurora amatā uz vēl vienu pilnvaru termiņu, J.Maizītis atcerējās, ka viņam tas kļuva skaidrs, kad balsošanu Saeimā organizēja ar biļeteniem, nevis elektroniski.

“Bija skaidrs, ka, visticamāk, mani neapstiprinās ne kā ģenerālprokuroru, ne kā tiesnesi. Tas nebija pilnīgi skaidrs, bet sarunas un norādes par to liecināja. Man personīgi tas nebija vienkārši, tā bija liela neziņa. Vienu brīdi man subjektīvi bija sajūta, ka viss notiek tā kā jānotiek, bet kaut kas nav kārtībā. Kad sākās balsojums ar biļeteniem, tad sapratu, kāds būs rezultāts.”

Viņam ir cilvēcisks gandarījums, ka balsojums pierādījis, ka Latvijas Saeimā ir dubultie procesi un ir lietas par kurām deputāti ar sabiedrību nav gatavi runāt.

“Par to mani gandarījums, ka pilnvaras esmu pabeidzis pildīt ar piespiestām atklāsmēm, par kurām sabiedrībai ir iespējamas domāt un diskutēt.”

Savā darbības laikā ģenerālprokurora amatā J.Maizītim grūtākie izšķiršanās brīži bija tad, kad visas pazīmes liecināja, ka ir lietas, kurām nevajadzētu ķerties klāt, procesi, kas skar pietiekami lielas sabiedrības daļas intereses, kur cilvēki ar politiķu atbalstu, cenšas nosargāt savas savtīgās intereses.

“Es biju tādās situācijās, saņēmu visdažādākos brīdinājumus, par to signalizēja sabiedrība 2005.gadā, jā, varbūt neizstāstīju detaļas, bet tās bija pietiekamas,” atklāj J.Maizītis.

“Ļoti bieži ir tā, ka vārdos saka, ka nejaucamies, bet faktiski notiek vislielākā mērā cīņa, lai uzzinātu, kas notiek izmeklēšanās. Kaut vai paskatoties uz to, kas noticis šīs Saeimas laikā. Grozījumi drošības iestāžu likumos, tos patiesos mērķus līdz šim brīdim neviens nav atklājis. Arī viss, kas noticis ap KNAB, ap Jutu Strīķi, Alekseju Loskutovu, tas viss ir noticis šīs Saeimas laikā. Ir šīs pastiprinātās intereses.”

Pēdējos gadus viņš varējis strādāt mierīgi un neviens pastarpināti nenācis un nedevis mājienus, kāds būtu labākais tā brīža situācijas rezultāts.

“Ja ar to var tikt galā un tādas lietas neatkārtojas, tad manos priekšstatos viss ir kārtībā,” teic J.Maizītis.

Maizītis sacīja, ka šajās Saeimas vēlēšanās noteikti nepiedalīsies.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar