LTV primitīvais patriotisms, paviršība un izšķērdība

Kadrs no LTV reportāžas

VARIS AVOTIŅŠ

Latvijas Televīzija spītīgi turpina tradīciju – katru mēnesi cūkskandāls. Pret sabiedrības interesēm vērsti, kliedzoši skandalozi plāni par priekšvēlēšanu debatēm krievu valodā šoreiz aizēnoja vēl kādu cūcību:  valsts naudas izšķiešanu un vērtīgā Panorāmas ētera laika piedrazošanu ar reportāžām no Ostravas par hokeja fanu uzdzīvi. No pasaules čempionāta hokejā priekšvakara 10. maija, līdz pat 21. maijam LTV Ziņu dienests “sarūpēja” 10 (!) informatīvi tukšus un primitīvi veidotus sižetus no Ostravar Arena pievārtes par to, kā tad “jūtas” latviešu līdzjutēji. Vai tā bija iespēja “apgūt” valsts finansējumu un filmēšanas grupai izklaidēties?!

Korespondenta Dāvida Freidenfelda dežūrjautājumi fanu pulciņiem, neiztrūkstošās klaigas un bungu rīboņa un kārtējais ieskats kādā fanu ballītē – pēc pieticīgām aplēsēm tas viss valsts budžetam izmaksāja vairāk nekā 10 tūkstošus eiro. Zinot LTV tieksmi šķiesties ar sabiedrības naudu, tēriņi noteikti ir vēl lielāki. Tā ir nauda, neņemot vērā video signāla translācijas maksu no Čehijas uz Latviju un arī nacionāla TV kanāla ētera laika izmaksas.  Tiesa gan, desmit vai divdesmit tūkstoši Ziņu dienestam ar 5 miljonus eiro (!) lielu gada budžetu, kas skatītājus regulāri “priecē” ar paviršu darbu un skandāliem, ir nieks vien! Turklāt turpat Ostravā strādāja LTV Sporta redakcijas korespondents Dāvids Ernštreits, par ko LTV, protams, arī maksāja. Šis sporta žurnālistikas profesionālis noteikti būtu varējis kādā brīdī izveidot vienu vai divus tiešām saturīgus materiālus par līdzjutējiem arī Panorāmas ēteram. Divus sakarīgus, bet ne jau desmit drazas!

Debašu krievu valodā bīdīšana ēterā, augstprātīga un ciniska Satversmes un inteliģences ievērojamu pārstāvju protestu ignorēšana, un šī pseidoreportāžu sērija parāda, cik primitīvā līmenī kritusi Latvijas Televīzijas vadītāja Ivara Priedes un Ziņu dienesta izpratne par patriotismu, sabiedrības interesēm un profesionālu žurnālistiku.       

Vai šo materiālu sērijas autoriem, korespondentam Dāvidam Freidenfeldam un operatoriem Ivanam Milovam – pašiem nav kauns par paveikto un ziņu producentu un Ziņu dienesta vadītājas Ivetas Eksnes uzdoto komandējumu?

Tad nu visu pēc kārtas:

10. maijs. Uz Ostravar Arena fona Dāvids Freidenfelds tiešraidē pieslēdzas Panorāmas ziņu laikā. Viņš paintervē dažus fanus, un mēs uzzinām, ka ir “baigi ceņņiki uz hoteļiem, trīs naktis par 350 eiro, arī taksis dārgs”. Fonā klaigas un bungu rīboņa. Vēl Panorāmas ēterā atrodas vieta līdzjutēju sasūtītajiem ar viedtālruņiem filmētu līksmošanas brīžu video.

11. maijs. Uz Ostravar Arena fona Freidenfelds tiešraidē pieslēdzas Panorāmas ziņu laikā. Un mēs uzzinām no fanu iztaujāšanas, kāds ir noskaņojums pēc pirmās spēles – ka “fanu ir daudz un emociju arī”. Tad tiek atrādīts Latvijas fanu gājiens Ostravas ielās, bungu rīboņa, klaigas: “Mēs esam labākie! Latvija, Latvija!” Nu, lai vismaz tā mūs sadzird pasaulē!

12. maijs. Uz Ostravar Arena fona Freidenfelds tiešraidē pieslēdzas Panorāmas ziņu laikā. Aiz korespondenta otrā plānā fanu bars sit bungas un skandē: “Latvija! Latvija!” Freidenfelds mums paziņo, ka “nu šādi šeit izskatās” un vēl apsola sarunas ar faniem Facebook.

13. maijs. Panorāmas studijā Ilze Dobele paziņo, ka Freidefelds un Milovs “iemūžināja fanu nakts svinības”. Freidenfelds brauc mašīnā garām Ostrava Arena, seko fanu ballītes atrādīšana un sareibušu līdzjutēju vāvuļošana korespondenta mikrofonā par “mums, latviešiem” un “kopības sajūtu”. “Ekskluzīvs” materiāls, ko LTV Ziņu dienesta komandai izdevās “iemūžināt”, beidzas ar Freidenfelda solījumiem, ka “tas nav vienīgais klubs, kas tā izskatās” un ka “par citiem stāstīsim vēlāk”.

14. maijs. Uz Ostravar Arena fona Freidenfelds tiešraidē pieslēdzas Panorāmas ziņu laikā. Un mēs uzzinām, cik daudz Latvijas atbalstītāju vēroja hokeja spēli klātienē. Un tad jau atkal seko Freidenfelda “sasāpējušie” jautājumi kādam fanam: “Kādas emocijas bija tribīnēs? Kādas tev bija sajūtas?”  Fonā atkal fanu klaigas: “Latvija! Latvija!”

15. maijs. Uz Ostravar Arena fona Freidenfelds tiešraidē pieslēdzas Panorāmas ziņu laikā. Blakus fanu pulciņš, kas stāsta par “savām sajūtām”, un mēs uzzinām, ka “Latvijas komanda ir vislabākā”. Fonā, protams, klaigas: “Latvija! Latvija!”

16.-17. maijs.  Paldies Dievam! Freidenfelds un Milovs aizsūtīti no Ostravas uz tikai 200 kilometrus tālo Bansku-Bistricu, kur tika sašauts Slovākijas premjers. Nu, jā… Ziņu dienesta vadība acīmredzot tik daudz saprata, ka, nopūdelējot šo iespēju, nevarētu SEPLP paskaidrot, kāpēc Panorāma ekskluzīvi neatspoguļo starptautiska mēroga notikumu, korespondentiem atrodoties tik tuvu.

18. maijs. Tiešām?! Atkal?! Uz Ostravar Arena fona Freidenfelds tiešraidē pieslēdzas Panorāmas ziņu laikā. Blakus fanu bariņš. Un mēs uzzinām, ka fani arī pēc hokeja komandas zaudējuma “atrod iemeslu svinēt”, viņi dzied “diženi raženi”, novēlot “prieku, laimi, veselību” hokejistam Kasparam Daugaviņam dzimšanas dienā. Bungu rīboņa, klaigas: “Mūsējie ir vislabākie!”

19. maijs. Uz Ostravar Arena fona Freidenfelds tiešraidē pieslēdzas Panorāmas ziņu laikā.  No studijas Ilze Dobele interesējas: “ Dāvid! Kā izdevās atbalstītājiem pieskandināt Ostravu? Un vai vari pastāstīt ko vairāk, kā viņi pavadīja šo dienu pirms spēles, tik nozīmīgas?” Un mēs uzzinām, ka fani bija sarīkojuši vēl vienu ielu gājienu, un bungas, kas kadrā saliktas tornī blakus Freidenfeldam, “drīz pieskandinās Ostravas arēnu”, un ka atbalstītāji arī svinējuši Vasarsvētkus. Tad seko reportāža par to, ka Freidenfelds un Milovs devās uz kaimiņu Poliju ciemos pie kāda fanu bariņa, kas noīrējuši māju. Apmēram 100 km tāls brauciens – 40 minūtes turp un 40 atpakaļ, un protams, par LTV naudu. Uzzinām, ka šajā mājā ir gan pirtiņa, gan baļļa, gan vieta, kur vārīt zupu. “Vai tu zini, mana mīļā, kāpēc vienmēr jābūt tā!” kadrā kāds fans trusenēs dzied pie grila ar zupas katlu,  un tad seko pāris vārdi par to, “kas vieno mūs, latviešus”. Vēl fans Jānis parāda Freidenfeldam un Milovam savas bungas ar daudz uzlīmēm, tad seko pieskāriens garīgajai dimensijai – korespondents ar Jāni aizbrauc līdz katoļu baznīcai, kur fans apsola “šovakar Ostravas arēnā būt skaļākiem nekā vakar”. Vai humora un satīras raidījums “Nu, nopietni?” ? Nē, nacionālo ziņu raidījums Panorāma, tikai nav kas satīra.   

20. maijs. Panorāmas studijā Laura Vonda paziņo, ka Dāvids Freidenfelds un Ivans Milovs atkal jau “iemūžinājuši” fanu svinības pie Ostravar Arena. Kadrā bungu tornis, bungu rīboņa, klaigas – Latvija! Latvija! Atkal Freidenfelds aptaujā fanu bariņu, un mēs uzzinām, ka šī uzvara bija svarīga, un emocijas situšas augstu vilni. “Pie mums ir atnākušas dāmas, kuras saka, ka viņām ir uzvaras kleitas!” tā Freidenfelds un dod vārdu divām sievietēm, kurām kleitas Latvijas karoga krāsās. Viņas pavēsta, ka kleitas tiešām ir jaunas un tās uzvilks arī uz nākamo spēli. Tad Panorāmas ēterā izlaužas vēl pāris iereibušu fanu ar baurošanu un lielum lielo paldies par uzvaru “puišiem, treneriem, menedžeriem, fizioterapeitiem”,  kā arī  – atziņa, ka spēlē latviešu fani esot pārklieguši slovākus. Atvadoties Freidenfelds apsola tikties arī rīt.

21. maijs. Uz Ostravar Arena fona Freidenfelds tiešraidē pieslēdzas Panorāmas ziņu laikā. Fonā fanu bars rībina bungas un kliedz: Latvija! Latvija! Freidenfelds paziņo, ka “nu tā te tagad izskatās”, tad seko 30 sekundes ar tehnisku brāķi, saraustītiem kadriem, un lēkājošo fanu dziedāšanu: “Vai tu zini, mana mīļā, kāpēc vienmēr jābūt tā!” 

Tiešām?! Vienmēr?! Tāda, lūk, putu patriotisma un paviršas žurnālistikas deva katru vakaru divu nedēļu ilgumā, bet nu tā taču ir “redakcionālā izvēle”. 

Šāda Freidenfelda un Milova tūre Ostrovā visticamāk izmaksāja vairākus tūkstošus eiro. Lūk, aptuveni:

Dienas nauda – apmēram 50 eiro katram,

viesnīca – limits vidēji 150 eiro dienā katram,

aviobiļetes – katram aptuveni 500 eiro,

atalgojums par katru reportāžu korespondentam – apmēram 300 eiro. operatoram ir stundu likme, nu tur var pierakstīt ciparus “uz aci”.

Visu iekšējo transporta izdevumu kompensācija, apdrošināšanas. 

Bet daudz dārgāks ir piedrazotais ētera laiks. 12 reportāžas, kas ir katra divarpus vai trīs minūtes gara, tātad – vesels ziņu raidījums. Latvijā tiešām nav svarīgu notikumu, par ko stāstīt šajā ētera laikā?! Bet nu tāda ir “redakcionālā izvēle”.

Acīmredzami, šāda komandējuma tūre jāuztver kā bonuss no Ziņu dienesta vadības, Ivetas Elksnes, īpaši “lojāliem” darbiniekiem un valsts budžeta naudas “apgūšana”. Tas taču ir vēl viens atvaļinājums: TV profesionāļi zina, ka vienu tādu reportāžu “par neko” ar fanu vāvuļošanu var uztaisīt stundas laikā un pēc tam var tusēt ar faniem un skatīties hokeju.

Šokējošs pret valsts un sabiedrības interesēm un Satversmi vērsts ir LTV vadības un SEPLP mēģinājums rīkot priekšvēlēšanu debates krievu valodā. Šokējošs ir LTV valdes priekšsēdētāja Ivara Priedes un SEPLP mēģinājums līdz pēdējam brīdim un Valsts prezidenta E. Rinkēviča kārtējai iejaukšanās reizei ignorēt radošās inteliģences un citu sabiedrības ievērojamu pārstāvju protestus. Šokējošs ir LTV Ziņu dienesta kārtējais brāķis ēterā par vairākiem tūkstošiem eiro no Ostravas.

LTV vadība kārtējo reizi nodemonstrēja, ka tai ir nospļauties uz sabiedrības interesēm – tāpat kā martā tai bija nospļauties par likumu un ētikas normām reportāžās par seksa skandāliem mākslas augstskolās (tagad šo Panorāmas veikumu izvērtē Ombuds), kā februārī tai bija nospļauties par sabiedrības sašutumu par cūku komiksu, kā decembrī tai bija nospļauties par nolaisto Zaķusalas ēku pēc raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” uzsāktās diskusijas, kā novembrī tai bija nospļauties par stratēģiski svarīgo tehnoloģiju iepirkumu kārtējo izgāšanu, kas I. Priedes vadībā velkas jau piecus un septiņus gadus.

LTV vadība turpina savu nolaidību un izšķērdību aizstāvēt ar spriedelējumiem par “sabiedriskā medija lomu” un “redakcionālo neatkarību”.

Bet 500 cilvēku lielais kolektīvs? Kolektīva lomu labi nodemonstrēja Andrejs Volmārs viesojoties raidījumā pie Artusa Kaimiņa: Nav brīv’ runāt par LTV! Paust savu viedokli!  Protams. Citādi nedabūtu no LTV vadības kādu bonusa komandējumu vai ikmēneša “piešprices” pie algas. Nopirkti un iebaidīti?

Plāni par debatēm krievu valodā un primitīvās reportāžas no Ostravas ir tikai loģisks turpinājums skandālu virknei.

Kā rīkojas SEPLP? Vai gaida, kad LTV  tehnoloģiju attīstības ziņā sāks atpalikt no Igaunijas sabiedriskās televīzijas nevis 15 gadus (tā nozares eksperti spriež tagad), bet 25 gadus un ēterā tiks bērtas drazas spaiņiem?   

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
ccca
ccca

fani hokejā ir svarīgs elements, bet tie fragmenti panorāmā rada iespaidu, ka tie apdzērušies ļautiņi, kas neko nezina no hokeja un gan galvenais ir biedēt vietējos ar bļaušanu un bungām. neticu, ka nebija citādu fanu, kas patiesi izprot hokeju un māk kulturāli fanot.

pirmklasnieks
pirmklasnieks

Par hokeja līdzjutēju ekstrēmismu nav jāpārliecina, bet par debašu nepieciešamību krievu valodā gan. Vēlēt var tikai Latvijas pilsoņi un pēc likuma viņi visi zina Latviešu valodu. Tad kāpēc ir jāiepriecina visi krieviski runājošie garāmgājēji kam ar vēlēšanām nav nekādas daļas un sakara. Drīzāk tas var derēt krievijas vēlēšanu ietekmēšanai.

hmm
hmm

Politiskaa korupcija visaa spozhumaa, JV neaiztiek LTV/LSM amatos saliktos un tie savukaart nekritizee JV, pakalpojums un maksaajums. Kaa papildus rebe Krievijas oligarhu liidzeklju apguve, radiniekiem tiek interesanti maksaajumi par neko, un tad nu redakcionaalaa izveele gatava atspoguljot Putina viedokli, ieviest divvalodiibu utt. Neesiet mulkji kad iesit veeleet, tas ir JV visaa spozhumaa, JV salika valdes un uzrauga visu un visus.

kina netu
kina netu

Kur pārsteiguma elements? Padomju vara taču – un te jebkura filma trūkst