Levits – visu laiku nemīlētākais Valsts prezidents

Egils Levits

Jānis Lasmanis, neatkariga.nra.lv

Kopš Vaira Vīķe – Freiberga pēc diviem prezidentūras termiņiem devās pelnītajā atpūtā, nākamie Valsts prezidenti izvēlīgajai Latvijai tautai tā arī pa īstam neiepatikās. Viens it kā pateicības aploksnē ņēmis, cits žurnālistus piekaut draudējis, arī ar svešvalodu zināšanām reti kurš spējis priecēt. Pat noteiktam Latvijas novadam raksturīgā izloksne daudziem traucējusi, taču neviens no šiem daudz kritizētajiem prezidentiem nav kritis tik dziļā tautas nežēlastībā kā četras svešvalodas pārzinošais Egils Levits, kuru tikai pirms nepilniem trijiem gadiem mums pieteica kā “spožu zvaigzni”.

“Salīdzinot ar daudzo gadu rēnajiem un bezcerīgajiem prezidentūras gadiem, Egila Levita kandidatūra ir kā spoža zvaigzne. Spīdums, kas šai zvaigznei piemīt, ceļas no dziļas inteliģences, no izcilas izpratnes par Latvijas vietu un lomu Eiropas un pasaules kontekstā. No spējas, un tas ir tik svarīgi, brīvi komunicēt četrās svešvalodās – angļu, vācu, franču un krievu. Latvijai ir ļoti nepieciešama zvaigzne, kas apspīd mūsu valsts tumšos beztiesiskos kaktus, un to Levits spēs, būdams augsti kvalificēts jurists. Tieši Levits lika juridiskos pamatus Latvijas valsts atjaunošanai, un visus šos gadus viņš ir bijis ciešā sasaistē ar Latviju. Mana pārliecība ir, ka viņš spētu visus putnus, kam nošļukuši knābji, ar savu lielo ticību Latvijas valstij un latviešu nācijai atkalt celt spārnos,” 2019.gadā līdz ar citiem inteliģences pārstāvjiem piesakot E. Levita kandidatūru, pauda dzejniece Māra Zālīte.

Ekrānuzņēmums no neatkariga.nra.lv

Vismaz formālas inteliģences deficītu E. Levitam tiešām nevar pārmest, arī svešvalodu zināšanas viņam uz pēdējo divu priekšteču fona ir cienījamas. Taču izrādās – ar to vien nepatīk, lai būtu, ja ne tautas mīlēts, tad vismaz saprasts. To uzskatāmi demonstrē Neatkarīgās ik gada nogali pasūtītais un “Pētījumu centra SKDS” realizētais pētījums “Uzticēšanās valsts un sabiedriskajām institūcijām un politiķu un valsts amatpersonu darbības vērtējums”.

2019.gadā, kad E. Levits stājās Valsts prezidenta amatā, lielākā daļa sabiedrības, kas par šo juristu zināja vien to, ka viņš pārstāv Latviju Eiropas Savienības tiesā, spēlējis būtisku lomu Satversmes preambulas izveidošanā un īsi pēc Latvijas neatkarības atgūšanas neilgi pabijis arī Tieslietu ministra amatā, jauno prezidentu uzņēma piesardzīgi, taču optimistiski. Pozitīvi viņa darbību vērtēja 48% aptaujāto, bet negatīvi – 41%. Šāda statistika E. Levitam dāvāja pieticīgu, taču pozitīvu septiņu punktu reitingu.

2020.gadā tautas vērtējums bija ievērojami sliktāks. Negatīvi E. Levita prezidentūru vērtēja jau 52% respondentu, bet viņa atbalstītāju īpatsvars bija sarucis par deviņiem procentpunktiem, kā rezultātā viņa reitings jau bija ieslīdzis negatīvajā skalas daļā. Tiesa, savas prezidentūras pirmajā pilnajā gadā E. Levits bija panācis, ka viedoklis par viņa veikumu ir lielākai sabiedrības daļai nekā gadi pirms. Proti, ja 2019.gadā viedokļa par viņa veikumu nebija 11%, tad 2020.gadā tādu respondentu bija 9%.

Arī pērn E. Levits ar savu darbību spējis radīt par sevi iespaidu aizvien lielākā sabiedrības daļā. Tādu, kam nav viedokļa par viņu aizvadītā gada decembrī bija vairs tikai 5%. Un tās E. Levitam šī pētījuma kontekstā arī ir vienīgās labās ziņas.

Pozitīvi viņa veikumu vērtē vairs tikai 28.7% aptaujāto, bet negatīvi – 66%. Tātad Valsts prezidenta E. Levita gada nogales reitings kopš neatkarības atgūšanas sasniedzis prezidentūru līdz šim zemāko punktu – mīnus 37.3.

Kopš 1996.gada, kad SKDS sāka mērīt Valsts prezidentu popularitāti, pirms E. Levita prezidentūras pirmā pilnā gada, nepopulārākais prezidents bija Andris Bērziņš. Viņa darbības pirmā mēneša beigās arī viņa reitings bija negatīvie 37 punkti, taču gada nogalē A. Bērziņš lielāko sabiedrības daļu bija spējis pārliecināt par savām spējām. Viņa reitings bija pozitīvi 19 punkti. Diemžēl, E. Levitam šajā ziņā vektors ir diametrāli pretējs – viņa atbalstītāju skaits ik gadu sarūk.

Plašākā kontekstā vērtējot, Valsts prezidents gan var būt apmierināts ar to, ka viņš joprojām tiek augstāk vērtēts, piemēram, par Saeimu un politiskajām partijām. Pēdējām uzticas vien 12.5% iedzīvotāju, bet tām neticošo īpatsvars veido 80%.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: neatkariga.nra.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


24
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Fedja
Fedja

Latvijā djerevņa ņem virsroku.

Fedja
Fedja

Djerevņas reitings.

Skaisle
Skaisle

Es arī domāju,ka zivs pūst no galvas.
Visi levita ierosinājumi ir nesuši tikai postu sabiedrībai,valstij,labumu tikai pašam.
Partiju finansēšanas likums,ja noticu,ka labi domāts,tad dzīvē palaists brāķis ar traģiskām sekām. Kucinas sāga,kas legalizē tirgošanos ar amatiem.
Līdz šim lielākais budžets prezidenta kancelejai, lielākā alga prezidentam,bet rezultātu nav.

Atcerēsimies, ka statistikā
Atcerēsimies, ka statistikā

Reitingi bez norādītas ticamības un statistiskās kļūdas ir propaganda.

Protams
Protams

Skaidrs, djerevņa ņem virsroku.

Nauris
Nauris

ATLAIST VIŅU!

Naurim pa pauri
Naurim pa pauri

Ja tu runā par Pūķinu, tad to dabūs ārā tikai pa tradicionālai krievu modei.

Protams
Protams

Manā Rossejā ir īsts prezidents-ja vajag iemauc katram.

circenis
circenis

Mums labāk! Katru liek mierā, bet ņirgājas par visiem. Ņem viņu pie secis, lai palīdz maukt katru.

Pimpuks Pūķins
Pimpuks Pūķins

Iemaukt iemaucu. Bet Duņas gan apsēkloju, ja varu to maziņo vēl atrast.

kovbojs
kovbojs

Prezidents tikai nesakrita ar pūļa gaidām. Jā, ir līderības trūkums un mazliet par maz samākslota, skaļa patriotisma. Par daudz atturēšanās no tiešas valdības iespaidošanas, jo viņš varēja pats sasaukt un vadīt valdības sēdes, bet tas arī iepriekš tika maz izmantots. Intelekts, prata spējas, godīga attieksme piemīt pilnā mērā. Pūlis grib tiešu iedarbību uz pastulbo valdību, bet tur prezidentam nav laba versija kā to izdarīt, jo krīzes laikā var ievest vēl vienu nestabilitātes faktoru un tad jebkurš sistemologs pateiks, ka tas ir līdzvērtīgi dabūt stabīli stāvošu krēslu ar dažāda garuma kājām.

Kasiņš
Kasiņš

Intelekts? Godīgums? Prāta spējas? Tu no plaukta esi nokritis? Bezjēdzīgu jaunvārdu regulāra lietošana nav intelekta apliecinājums, bet var liecināt par psihisku saslimšanu. Savas mīļākās neatlaidīga bīdīšana amatā, pats fakts, ka, būdams precējies, viņš izveido attiecības ar sava biroja darbinieci, nepelnīta algas paaugstinājums nenoraidīšana utt. nekādi neliecina par godīgumu! Kādas prāta spējas tu saskati? Viņš apgalvo, ka brīvi runājot četrās valodās, bet, dzirdot slaveno runu angļu mēlē, mani sāka mākt nopietnas šaubas par to, ko šis vīrelis saprot ar “brīvu runāšanu” svešvalodā…

no Maskavas Nama
no Maskavas Nama

Var redzēt, ka tu esi viens no mūsu rūdītākajiem dezinformācijas speciem.

Kasiņš
Kasiņš

Neko nezinu par jūsu “speciem”, bet ko nu pilnīgi noteikti var redzēt, ir tas, ka tu esi pilnīgi stulbs, necienītais!

Nevārds
Nevārds

Kur nu četrās valodās , viņš pārvalda 12 valodas tekoši , bet tikai visas ivritā !

Fredis
Fredis

Man VVF ne tik nepatīk. Tautu nicinoši saukāja par pūli. Varbūt nepārzina valoda nianses, tāpat kā kovbojs?

piekrītu tev
piekrītu tev

VISAS SKOLAS VAJAG VALSTS VALODĀ.

Stienis
Stienis

Pilnīgi piekrītu. Kā prezidents pilnīga nulle, lai gan sākumā cerības bija lielas. Man nav saprotams, kā viņš vai viņa kanceleja nesaprot elementāru psiholoģiju? Vai tiešām ir grūti 18. novembrī bez lapiņas priekšā pateikt mums VISIEM, arī mūsu krieviem, cik ļoti ikviens ir vajadzīgs šai valstij… grūti aizbraukt uz mazpilsētu atklāt kādu jaunu ražotni, vai arī, kāpēc viņš nevar publiski aizrādīt valdībai par haotisko politiku visās jomās, utt.? Es neaicinu viņu kļūt par populistu, taču viņš ir totāli atrāvies no tautas, no realitātes un atrodas tik augstā orbītā, ka, manis pēc, viņš varētu arī nenolaisties, izsakoties metaforiski.

Pūķins ir nulle
Pūķins ir nulle

Kā “prezidents”. Bet kā čekists un ģimnastu — tur nu gan viņš spīd.

Kara
Kara

varbūt te ar to mīlestību tā nevajadzētu uzbaztes, bet nejēdzīg;āka anatpersona gan ir droši. Jau sen pārtrumpē pārziedējusa absolūtā tukšuma iemiesojumu saeimas vadībā

Protams
Protams

Stulbā zoss, runa ir par Valsts prezidentu.

zoss ir krieviete
zoss ir krieviete

Ko tāds krievs saprot no demokratijas?

Protams
Protams

Aptauja notika Bolderājā, Pļavniekos, Salaspilī, Stučkā, Daugavpilī.

Melnais bruņinieks
Melnais bruņinieks

Protams, neprot pat krieviski nolamāties tā riktīgi.