Latvijas zākātāju Krievijas televīzijā Mamikinu jau divus gadus mēģina atlaist no darba Valsts darba inspekcijā

Ekrāntvērums no Mamikina Facebook lapas

TV3 raidījums “Nekā personīga” 

Kā zināms, prokremliskais aktīvists, bijušais politiskās partijas “Saskaņa” biedrs Andrejs Mamikins dzīvo Krievijā, bet saņem labu algu no Valsts darba inspekcijas. Nu atklāts, ka Mamikins no VDI par nepamatotu atlaišanu piedzinis 10 tūkstošus eiro, bet 2 gadu laikā saņēmis vidēji 20 tūkstošus eiro, ziņo TV3 raidījums “Nekā personīga”. 

Krievijas hibrīdkarš izpaužas ne tikai fiziskos uzbrukumos Latvijas robežām. Mūsu prātus un pārliecību palīdz graut daudzi Putina fani. Viens no viņiem – Andrejs Mamikins – pārcēlies uz Maskavu.

Raidījums “Nekā personīga” noskaidrojis, kā pirms diviem gadiem notika Mamikina pieņemšana darbā Valsts darba inspekcijā, kā arī, kā inspekcija centās viņu atlaist. Tāpat noskaidrots, kā Mamikins divus gadus no valsts budžeta saņēmis atalgojumu.

Tagad tiesa par atlaišanu beidzot beigusies, bet vēl decembrī Mamikinam tiks samaksāts par neizlietoto atvaļinājumu. Attiecīgajā darba vietā viņš nostrādājis divas nedēļas. 

Mamikinu darbā VDI pieņēma 2021. gada 1. oktobrī. Šiltītē pie viņa kabineta bija rakstīts – stratēģiskās komunikācijas vadītājs.

2020. gada beigās pasaulē plosījās COVID-19 pandēmija un inspekcijas vadība nolēma, ka nepieciešams uzlabot iestādes tēlu. Attiecīgi tika izveidots darba apraksts jaunai amata vietai – “stratēģiskās komunikācijas vadītājs”.

Pretendentiem algā solīts nedaudz virs 1000 eiro pirms nodokļu nomaksas. Darbinieku nesekmīgi meklējuši paši VDI darbinieki, pēc tam tika izsludināts konkurss, uz ko pieteicies tikai viens interesents – Mamikins. Izveidota konkursa komisija un attālināti vienīgais kandidāts iztaujāts.

“Varbūt bija nepareizais atslēgas vārds meklētājā ievadīts. Bet nekad tāda informācija, kas diskreditētu viņu tā, lai mēs viņu neņemtu darbā, tādu informāciju mēs neredzējām tajā brīdī,” norāda  Valsts darba inspekcijas direktora vietniece Andra Auziņa.  

Valsts darba inspekcijas konkursa komisija iestādes vadītāja Renāra Lūša vadībā Mamikinu apstiprināja par derīgu jaunajam amatam. 2021. gada 1. oktobrī Mamikinam piešķirts kabinets, pie ieejas tajā piestiprināts vārds un amats. Viņam likts parakstīt vairākus dokumentus un apliecinājumus par interešu konflikta neesamību.

Vienu nedēļu jaunais komunikācijas stratēģis nostrādājis tur. Otrajā COVID-19 pandēmijas viļņa dēļ darbs pārcelts attālināti. Bet jau 14. oktobrī pēc Labklājības ministra Gata Eglīša mudinājuma izvērtēt jauno darbinieku rūpīgāk, Mamikinam darbs uzteikts.

Par pamatu atlaišanai kalpojusi intervija ar no Gaiļezera slimnīcas atlaisto feldšeri, kas noliegusi COVID-19 pandēmijas eksistenci. Tā publicēta laikā, kad Mamikins jau strādājis valsts darbā.

“Politiskie uzskati paši par sevi jau nevarētu būt kas tāds, kas darba devējam sniegtu pamatu kādu neņemt darbā. Tas, kam mēs varbūt neveltījām pietiekamu uzmanību, ir kā viņa kā zināmas personas tēls varētu ietekmēt Valsts darba inspekcijas tēla atpazīstamību,” atzīmē Auziņa.

Jau pēc mēneša Mamikins vērsies tiesā un atlaišanu apstrīdējis. Kā “Nekā personīga” žurnālistiem skaidro Valsts darba inspekcija – Mamikina darba līgumu gatavojusi Labklājības ministrija. Kļūdas dēļ tajā nebija noteikts pārbaudes laika termiņš.

Tāpēc vispirms Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa un pēc tam arī Rīgas apgabaltiesa pagājušā gada jūnijā nolēma, ka atlaišana bijusi pretlikumīga. Kā liecina “Nekā personīga” rīcībā esošais tiesas spriedums – tiesa likusi Valsts darba inspekcijai Mamikinam izmaksāt 10 104 eiro un 68 centus kā nesaņemto algu un viņš darbā atjaunots.

Tikmēr Valsts darba inspekcija ir likvidējusi stratēģiskās komunikācijas vadītāja amata vietu un Mamikinam noteikusi dīkstāvi, kas nozīmē – viņš nestrādā, bet algu katru mēnesi turpina saņemt. Kā liecina inspekcijas sniegtās ziņas – tās apmērs ir 1318 eiro bruto.

Mamikins ir iestājies Vitālija Reinbaha pašvaldību organizāciju un valsts iestāžu arodbiedrībā, kas viņu aizstāv un iebilst mēģinājumiem atkal atlaist. Valsts darba inspekcija pagājušā gada 27. septembrī vēršas tiesā, lai panāktu darba līguma izbeigšanu. Tiesa ilgst gadu un tikai šī gada 16. oktobrī Rīgas pilsētas tiesa prasību apmierina. Mamikins to nepārsūdz un 7. novembrī spriedums stājies spēkā.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Mikelsons
Mikelsons

Tadi Mamikini dzivo Latvija kaudzem,

Pasaulē tā iekārtots
Pasaulē tā iekārtots

Mamikins no Latvijas ir tieši tas pats kas Tihanovska no Baltkrievijas. Mediji Tihanovskas un Navaļnija samazgas mūsu ziņās publicē, Mamikina samazgas Krievijas medijos publicē. Tas arī viss kas man jāzin, rakstus nelasu.

Scot
Scot

Liels “paldies” Latvijas tiesām. Latvijci tiek aizstāvēti pēc pilnas programas.

ruksis
ruksis

Man Mammikiņš nemaz neinteresē. Galvenais — nelaist viņu nekad vairs iekšā Latvijā.