“Latvijas Krievu savienības” beigu sākums: Saeimā iesniegta iniciatīva par partijas slēgšanu

Latvijas Krievu savienība

Saeimā iesniegta vairāk nekā desmittūkstoš pilsoņu parakstīta iniciatīva par Tatjanas Ždanokas vadītās partijas “Latvijas Krievu savienība” darbības izbeigšanu. Nākamnedēļ noslēgsies parakstu pārbaude, un tad šis kolektīvais iesniegums būs jāizskata deputātiem, vēsta TV3 raidījums “900 sekundes”.

Lai censtos panākt Latvijas Krievu savienības darbības izbeigšanu, parakstu vākšanu sāka uzņēmējs no Jelgavas Gatis Auziņš, kurš nepārstāv nevienu politisko spēku. Tatjanas Ždanokas partija, viņaprāt, jau gadiem rīkojas pretvalstiski.

“Tā pati Krievijas bruņoto spēku un sarkanās armijas slavināšana. Pieminekļu tie ķekatu gājieni mūžīgie devītajā maijā. Tas ir viens, bet otrs, kam es gribētu vairāk pieskarties, ir tas, ka patiesībā šī savienība un tajā esošie cilvēki ir jau veikuši uzbrukumu Latvijai pirms desmit gadiem. Ja atceramies, bija referendums par divvalodību. Kurā mēs sagrupējāmies, un to nepieļāvām. Bet tas bija nopietns agresijas akts,” teic Auziņš.

Iniciatīvas autoram kategoriski nepieņemams ir arī tas, ka Latvijas Krievu savienība karā ir nostājusies Krievijas pusē.

“Veic darbības un dažādas akcijas, kas tieši vai netieši atbalsta Krievijas iebrukumu Ukrainā. Respektīvi, nostājoties pret Latvijas, Eiropas un Rietumu interesēm,” stāsta kolektīvā iesnieguma autors.

Savukārt kā jelgavnieks, Gatis Auziņš ir sašutis par to, ka Jelgavas domē no Latvijas Krievu savienības ievēlētais deputāts Andrejs Pagors regulāri apmeklējot Lietuvu, lai paustu atbalstu par spiegošanu Krievijas labā notiesātajam Aļģirdam Paleckim.

“Lietuvieši, viņi jau nezina, ka tas Latvijas Krievu savienības deputāts ir viens Jelgavā, bet viņš pārstāv mūs visus. Faktiski sanāk tā, ka mēs, visi jelgavnieki, atbalstām Krievijas spiegu, kuru tiesā Lietuvā,” spriež kolektīvā iesnieguma autors.

Krievu savienības līdere Ždanoka TV3 Ziņām atteicās komentēt iniciatīvu par viņas partijas slēgšanu, atbildot, ka šo jautājumu nekomentēs.

Iespēju izbeigt Latvijas Krievu savienības darbību paver šovasar pieņemtie labojumi Politisko partiju likumā, ko ierosināja Nacionālā apvienība.

“Ar tiem mūsu iesniegtajiem grozījumiem, kurus var piemērot šajā gadījumā, pirmais, manuprāt, Krievu savienība varētu būt pirmā, kuru tas varētu ietekmēt. Protams, var mēģināt pievērt acis uz kaut ko, kas it kā likumā ir definēts, bet, kā saka, īsti mēs tīri praktiski nevēlamies ķerties klāt. Es domāju, ka pašreiz situācija ir nobriedusi tāda, ka lieka auklēšanās daudziem jau var likties nepieņemama,” norāda Saeimas deputāts Edvīns Šņore (Nacionālā apvienība).

Saskaņā ar jauno normu, partijām ir aizliegts vērsties pret Latvijas vai citu demokrātisku valstu neatkarību, teritoriālo nedalāmību un valsts iekārtas vardarbīgu grozīšanu. Tāpat aizliegts sludināt nacisma, fašisma vai komunisma ideoloģiju un propagandēt karu. Pretlikumīga ir arī atbalsta sniegšana agresorvalstij.

Ja ar parakstu apstiprināšanu viss būs kārtībā, iniciatīva mēneša laikā ir jāizskata Saeimas Iesniegumu komisijā. Lēmuma pieņemšana par kādas partijas darbības izbeigšanu gan nav Saeimas kompetencē. To var izlemt tikai tiesa. Bet deputātiem ir pilnvaras kolektīvo iesniegumu nosūtīt prokuratūrai, kas savukārt var celt prasību tiesā.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: TV3

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


8
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Domātājs
Domātājs

ES biju sadomājies par šitiem balsot saeimas vēlēšanās, jo viņi nav zaguši, nav ar bijuši pie varas siles.

Latvijas naudas atmazgātāju asociācija
Latvijas naudas atmazgātāju asociācija

Protams, ka jāslēdz ciet. Priekš kam divi pilnīgi vienādi projekti? Ir tak progresīvie. Ar vieniem degenerātiem pilnīgi pietiekoši

Miķelis
Miķelis

Kā tad ar to demokrātiju, vārda un politisko brīvību?????? Valdībai un Saeimai dikti iepatikusies Baltkrievijas varas modelis, kas nepatīk un traucē diktatoriņiem darboties tie jāaizliedz vai jāiesēdina.

vecā vīzda freiberga hermanoviča
vecā vīzda freiberga hermanoviča

Kāds te sakars ar demokrātiju? Rietumu bankai ir jāveido jauns biznesa modelis. Tas jau ir sen visur paziņots. Jāpārstrukturē bizness no naudas atmazgāšanas uz kaut ko eirocentriskāku. Znotiņa beidzot ir dabūta nost, bet vecie labie laiki nez vai tik ātri atgriezīsies.

kāds sakars
kāds sakars

tiem tūkstošiem iniciatīvas parakstītājiem ar valdību un Saeimu?Gribe’tos zināt.Es arī parakstījos un daudzi man zināmi cilvēki arī.Kādas gan muļķības var rakstīt..Saeima vēl neko nav skatījusi un lēmusi.

Joske
Joske

Odnako!

Arvids
Arvids

Re cik ātri šo pilsoņu iniciatīvu izskatīs! Tos desmitus tūkstošus parakstus, ar kuriem prasīja atcelt piespiedu vakcinēšanu, gan varturi ar vieglu roku ieslaucīja atkritumu grozā.

Kopīgā politiskā platforma
Kopīgā politiskā platforma

O! Lielais krievu draugs ierunājās arī šeit!