“Latvijas attīstībai” pamazām sākusi mainīt savu kritisko attieksmi pret “Saskaņas” un “Gods kalpot Rīgai” vadību

Rīgas domes opozīcijas partiju monolītajā blokā pret Nilu Ušakovu parādījusies plaisa. Partija “Latvijas attīstībai” pamazām sākusi mainīt savu kritisko attieksmi pret “Saskaņas” un “Gods kalpot Rīgai” vadību un meklēt saskares punktus. Tādi jau bijuši līdz šim, vēsta raidījums “Nekā personīga”.

Rīgas brīvosta līdz šim dāsni atbalstījusi “Latvijas attīstībai” līdera Edgara Jaunupa vadīto basketbola klubu VEF. Pretimnākšanu saņēmis arī kāds partijai pietuvināts uzņēmējs. Viņam piederošo spēļu zāli izslēgs no rekonstrukcijai paredzētās Āgenskalna tirgus teritorijas.

Rīgas domes Satiksmes komitejas 18. aprīļa sēdē notika kas negaidīts. “Saskaņas” deputāti ierosināja atbalstīt opozīcijas priekšlikumu. Juris Pūce no partijas “Latvijas attīstībai” bija rosinājis pieprasīt pašvaldības uzņēmumam “Rīgas satiksme” rīcības programmu, ko darīt ar mikroautobusiem Rīgas pilsētā. Tiesa bija nospriedusi, ka ar līdzšinējo pakalpojumu sniedzēju Aleksandra Brandava izveidoto uzņēmumu “Rīgas mikroautobusu satiksme” līgums jālauž. Risinājums būtu jāmeklē arī bez Pūces priekšlikuma. Tomēr šo soli kā “Saskaņas” reveransu “Latvijas attīstībai” novērtējuši deputāti no citām partijām.Vilnis ĶirsisRīgas domes deputāts (Vienotība)

Ņemot vērā, ka gandrīz gadu, ko es strādāju Rīgas domē, pat savācot parakstus ārkārtas sēdei, ir bijuši pat tādi, es teiktu, pretlikumīgi vai kaut kur uz likuma robežas balansējoši centieni tos jautājumus pastumt malā. Nu, tādā ziņā, ka labprātīgi opozīcijas jautājumu ieliek darba kārtībā, nu tas vismaz iepriekš tā nav bijis. Runājot ar kolēģi, kurš ilgāk strādā, viņš teica, ka arī iepriekšējos sasaukumos vienmēr ir atrasts veids, kā opozīcijas deputātu kaut kādas iniciatīvas nelikt darba kārtībā.

Pūce uzskata, ka laiks sākt konstruktīvu dialogu ar Rīgas varu, jo līdzšinējā sakliegšanās nav produktīva.

No savas puses pret “Saskaņu” draudzīgāka kļuvusi arī “Latvijas attīstībai”. Tā atteikusies no, partijasprāt, nepamatotās mēra Nila Ušakova kritizēšanas un neparakstīja “Vienotības”, “Jaunās Konservatīvās partijas” un “Nacionālās apvienības” kārtējo prasību sasaukt domes ārkārtas sēdi, lai pretotos Rīgas pašvaldības jaunajam nolikumam, kas paredz ierobežot debašu laiku.

Juris Pūce Rīgas domes deputāts (Latvijas attīstībai): “Mēs nepiekritām ierosinājumam sasaukt domes ārkārtas sēdi, lai skatītu jautājumu, kuru jau skata VARAM ministrs. Domes ārkārtas sēdes sasaukšana neko nerisinātu. Turklāt vispārīgs mūsu uzskats ir, ka epopeja ar nolikumu ir jābeidz”.

“Latvijas attīstībai” domē ir deviņi deputāti – tikpat, cik “Jaunajai konservatīvajai partijai”. “Nacionālajai apvienībai” ir seši, bet “Vienotībai” četri domnieki. “Saskaņai” un “Gods kalpot Rīgai” ir neliels vairākums – 32 balsis, tādēļ atbalsts opozīcijā var būt nepieciešams.

“Latvijas attīstībai” ir arī atšķirīgs viedoklis par azartspēlēm. 2017. gada 12. septembra sēdē, kad bija jālemj par azartspēļu vietu slēgšanu Rīgas vēsturiskajā centrā, “Latvijas attīstībai” nebalsoja par šo priekšlikumu, par ko saņēma “Saskaņas” publiskus pārmetumus azartspēļu lobēšanā. Arī kolēģi opozīcijā nesaprata, kādēļ Pūces un Bondara partija par azartspēļu ierobežošanu nebalsoja.

Juta Strīķe, Rīgas domes deputāte (JKP): “Tas gan bija atšķirīgs gan komitejā, gan arī Rīgas domē. Tādu izvērstu motivāciju, kāpēc “Latvijas attīstībai” balsoja savādāk… Tā detalizēti viņi neskaidroja, viņi vairāk vienkārši balsoja, motivācija mums vismaz viņa nav acīmredzama vai neskaidra, publiski neskaidra.

Mārtiņš Bondars, Rīgas domes deputāts (Latvijas attīstībai): “Balsošanas motivācija bija saistīta ar nekorekti noformētu administratīvo aktu, kas rada iespēju tos, kurus skar šī te sfēra, vērsties tiesā un atcelt šo te lēmumu. Nekā Personīga: Vai azartspēļu uzņēmēji neatbalsta Jūsu partiju vai kādu deputātu atsevišķi, ģimenes locekli? Bondars: Vismaz mūsu partijā neviens no azartspēļu uzņēmējiem nav atbalstījis.

Mārtiņa Bondara dzīvesbiedre Ieva ir gleznotāja. Bondaru ģimene bieži apmeklē spēļu zāļu “Fēnikss” un “Admirāļu” klubs īpašnieka Jāņa Zuzāna mākslinieciskos pasākumos. Zuzāns ir mecenāts un kolekcionārs, nav ziedojis “Latvijas attīstībai”. Tomēr viņa uzņēmumi SIA “Alfor” un “Admirāļu klubs” iemaksājuši domes deputāta Jura Pūces sievas Zaigas biedrības “Ascendum” kontā 61 000 jeb divas trešdaļas no biedrības ziedojumu kopsummas 2016. gadā.

Zuzāns ir arī fonda “Mākslai vajag telpu” vadītājs. Valdes locekle tur ir cita partijas “Latvijas attīstībai” vadītāja Edgara Jaunupa dzīvesbiedre Katrīne Jaunupa.

Biežs viesis Zuzāna izstādēs ir cits domnieks, “Gods kalpot Rīgai” deputāts Oļegs Burovs. Viņa pakļautībā ir Rīgas domes Īpašuma departaments. Šī domes struktūra nesen lēma izslēgt spēļu zāles “Fēnikss” ēku no rekonstrukcijai paredzētā Āgenskalna tirgus teritorijas. Tas darīts pat pretēji Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas viedoklim, jo Rīgas ierēdņi pēkšņi sapratuši, ka šīs ēkas īpašnieks varot pārņemt visu Āgenskalna tirgu

Oļegs Burovs, Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs (Gods kalpot Rīgai): Ne tikai teorētiski, bet arī praktiski, juridiski viņiem ir pirmpirkums, viņi var jebkurā laikā var sniegt atsavināšanas priekšlikumu un iegādāties visas būves, kas atrodas uz kopēja mūsu zemesgabala. Jā. Tāpēc, ka viens zemesgabals vēsturiskais. Tāpēc mēs runājām par to pašā sākumā, mums viennozīmīgi vajadzētu atdalīt šo zemesgabalu, kur atrodas šī spēļu zāle. Būvvalde un pieminekļu aizsardzības inspekcija vienmēr ir pret vēsturisko zemes gabalu sadalīšanu. Mēs esam iniciatori, mums izdevās pierādīt, ka tas ir nepieciešams, ka tas ir pašvaldības interesēs. Un tas notiek šobrīd.

“Latvijas attīstībai” nu ir izveidojusi kopēju apvienību ar liberālo partiju “Par”. Tomēr tas nav atspoguļojies apvienības kasē. Joprojām būtiskākie ziedojumi nāk no “Latvijas attīstībai” biedriem un atbalstītājiem.

Vislielākais labvēlis bijis reklāmists Ainārs Ščipčinskis. Četros gados noziedojis 75 000 eiro.

Otrs lielākais ziedotājs bijis AS “Ventbunkers” padomes loceklis Jānis Berķis, Ventspils uzņēmēja Olafa Berķa dēls. Viņa ziedojumi 67 000 eiro. Edgara Jaunupa vadītā basketbola kluba VEF menedžere Laila Spaliņa ieskaitījusi 23 000 eiro, Rīgas domnieka Jura Pūces māte Dace 21 000 eiro, savukārt nu jau bijusī ātro kredītu un būvnieku lobisma organizāciju vadītāja Baiba Fromane un viņas ģimenes locekļi 16 000 eiro.

Kustības “Par” atbalstītāji visi kopā noziedojuši 6000 eiro. Toties partijai ir citas populāras personības – Daniels Pavļuts, Vjačesavs Kaščejevs un Ilze Viņķele. Kustība “Par” ir izvirzījuši prasību, ka Saeimas vēlēšanās no apvienotā saraksta nevajadzētu kandidēt domniekam Mārtiņam Bondaram, kuru tiesā par “Krājbankas” izsaimniekošanu.

Apvienības “Latvijas attīstībai/Par” valdes loceklis Edgars Jaunups atzina, ka, ja tiesa Bondaru atdzīs par vainīgu, viņš kandidēt nevarēs. Ja Bondars pierādīs savu nevainību, tad, varēšot pārstāvēt apvienību Latgales sarakstā kā pirmais numurs.

Uz jautājumu, vai plāno piedalīties Saeimas vēlēšanās, Bondars atbild: “Tas ir atkarīgs no apvienības. Ja apvienība redzēs, ka mana dalība Saeimas vēlēšanās ir vēlama un nepieciešama, tad tādu varbūtību neizslēdzu.”

Jaunākajā partijas reklāmas klipā Bondars nav iekļauts.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar