Latvija – naudas līdzekļu iesaldēšanas rekordiste

Ilze Znotiņa foto Saeima.lv

Šogad sagaidāms dramatisks iesaldēto līdzekļu apjoma pieaugums, prognozējusi Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) vadītāja Ilze Znotiņa 2019. gada FID darbības pārskata prezentācijā.

Kopumā līdz jūnija vidum FID iesaldējis 283,39 miljonus eiro, trīs seifus un 30 nekustamos īpašumus. Tieši jūnijā ir bijis iesaldēto līdzekļu rekords – 94,25 miljoni eiro, teica FID vadītāja.

Vērtējot pagājušā gada veikumu, I. Znotiņa uzsvēra: “Ir ļoti daudz dažāda veida procesu, kuru rezultātā izdevies iesaldēt daudz lielākus naudas līdzekļus nekā pirms tam, kā arī padarīt šo procesu daudz kvalitatīvāku. Proti, runājam par to, cik daudz ziņojumu saņem FID – no 2017. gada iesniegts būtiski mazāk ziņojumu par aizdomīgiem darījumiem.”

Znotiņa norādīja, ka nozīmīgs sasniegums esot ziņošanas sistēmas kārtības maiņa, “kas vairs nav tik haotiska un neizprotama, par ko agrāk sūdzējās visi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma subjekti – ka neizprot atšķirību starp aizdomīgu un neparastu darījumu”.

Par to, ka aizdomīgu darījumu ziņojumu kvalitāte uzlabojas, liecinot tas, ka skaitliski to ir mazāk, bet tos vairāk izpēta papildus, norāda Znotiņa. Pērn no 5264 ziņojumiem padziļinātas izpētes lietas bijušas 3317 gadījumos. Savukārt 2017. gadā no 7722 aizdomīgiem ziņojumiem padziļināti pētīti tikai 2462 gadījumi.

Pērn iesaldēti gandrīz 346 miljoni eiro

2019. gadā uzsākts krietni vairāk kriminālprocesu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. 2017. gadā to bija 104, savukārt pērn – jau 257.

Savukārt 2019. gadā iesaldēto līdzekļu apjoms bija 345,98 miljoni eiro, kas ir trīskāršojies, salīdzinot ar 2018. gadu. “Lielākā daļa – 71,24% – šīs naudas ir saistīta ar personām, kuru līdzekļi ir iesaldēti divās kredītiestādēs, kurām patlaban norit likvidācijas process, – “PNB Banka” un “ABLV Bank” –, skaidroja I. Znotiņa.

Vairākumā gadījumu ir iesaldēti autonomi noziedzīgi iegūti līdzekļi, kurus bija plānots legalizēt (329,56 miljoni eiro).

Jūnijā iesaldēto līdzekļu rekords – 94,25 miljoni eiro

Šogad kopumā līdz jūnija vidum FID iesaldējis 283,39 miljonus eiro, trīs seifus un 30 nekustamos īpašumus. Tieši jūnijā ir bijis iesaldēto līdzekļu rekords – 94,25 miljoni eiro. 88,61% iesaldēto līdzekļu uzglabāti likvidējamās kredītiestādēs.

Kā jau vēstījām (lasiet ŠEIT), jūnija sākumā FID iesaldēja labdarības fonda “Novum Riga Charitable Foundation” finanšu līdzekļus.

Visu FID 2019. gada pārskatu var lasīt ŠEIT.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Matilde
Matilde

Tālāk nav instrukciju. Kur tad lai liekas smuko dāmīšu klubiņš? Uzdevums bija saldēt un raportēt, smuki runāt un pierunāt lielos bosus no valūtas fonda utt. Izdevās. Tālāk – nu tālāk būtu jastrādā…. betklubiņš tam nav ticis radīts, un arī tās minimālaš aldziņas ar tiem 10 tkst mēnesī nav nekāds motivators bezkompromisa tiesiskumam