Labāk nepieminēt „diktatoru Putinu” un teikt nevis „krievu iebrucēji, okupanti, varmākas”, bet gan „Krievijas armija” – Rožukalnes oficiālie ieteikumi pareizai kara atspoguļošanai

Šis ir nevis slikts pirmā aprīļa joks, bet sabiedrisko mediju ombuda Andas Rožukalnes oficiālās atbildes uz jautājumiem par „kara un konfliktu žurnālistiku”.

J. Vai ziņās mēs varam nepārprotami paust, ka esam vienā no karā iesaistītajām pusēm?

A. Jā, to ietekmē Latvijas ģeogrāfiskā atrašanās vieta, piederība Eiropas Savienībai, taču medija vai ziņu dienesta pozīcija būtu jāizskaidro (skat. vadlīnijas*).

J. Vai mēs varam rādīt kara sakropļotus vai cietušos bērnus?

A. Jā, jo žurnālistiem jāatspoguļo patiesi notikumi un to sekas. Attiecībā uz bērnu atspoguļojumu jācenšas neveidot lielus tuvplānus, lai izvairītos no atkārtotas viktimizācijas. Iepriekš jābrīdina par nepatīkamiem skatiem.

J. Vai varam rādīt dezorientētos kara upurus, piemēram, tikko pēc bombardēšanas?

A. Jā, jo tā ir kara realitāte, tās atspoguļojumā vēlams izturēties ar cieņu, ievērot cilvēku tiesības uz privātumu (skat. vadlīnijas).

J. Vai Ukrainas puses ziņotais par iznīcināto Krievijas kara tehniku un bojāgājušajiem karavīriem var būt ziņa, vienlaikus zinot, ka viņi neziņo par saviem upuriem?

A. Jā, tā var būt ziņa, kuras avots un izcelsme, kā arī neziņotā un nezināmā informācija ir skaidri jānorāda.

J. Vai mēs vispār varam publicēt Krievijas oficiālo struktūru paziņojumus?

A. Jā, jo tie satur svarīgu informāciju, bet tie ir skaidri jāidentificē. Ja tie satur populārus dezinformācijas vai kara propagandas vēstījumus, uz tiem jānorāda vai jāveic faktu pārbaude. Nav ieteicams paziņojumus publicēt kā atsevišķu materiālu (skat. vadlīnijas).

J. Vai mēs varam teikt “krievu armija/iebrucēji/okupanti/varmākas”?

A. Žurnālistu un raidījuma vadītāju valodai jābūt precīzai, tai jāatspoguļo konkrēti notikumi. Precīzāk būtu teikt “Krievijas armija”. Ja pārējie minētie vārdi attiecas uz ziņas saturu (parāda iebrukumu, varmācību, okupāciju), tad tos var izmantot. Tos jau izmanto dažādu valstu mediji.

J. Vai var teikt “diktators Putins”? Vai ziņās var paust nepārprotami negatīvu attieksmi pret Putinu, Kremli utt.?

A. Minētie vārdi ietver novērtējumu, vēlams, lai to izsaka citi ziņu avoti, vai arī žurnālists uz tiem atsaucas, piemēram, “Ukrainas puse šo sauc par varmācīgu un necilvēcīgu uzbrukumu”.

J. Vai varam ēterā dot vārdu cilvēkiem, kuri atbalsta karu?

A. Jā, protams, jo tāda pozīcija pastāv, bet skatījumam ir jāpiedāvā cita perspektīva, vēstījumam jābūt sabalansētam, skat. vadlīniju punktu par kara atbalstu un naida runu. Žurnālistam ir jānorāda gan informācijas avotam, gan auditorijai, ko nozīmē konkrētie izteikumi.

J. Vai var būt ziņa tikai par Putina vai kādas citas par karu atbildīgas amatpersonas, iestādes paziņojumu? Vai šādus paziņojumus vajag atspoguļot, kādos apstākļos un paņēmieniem?

A. Nē, tas nevar tikt publicēts kā atsevišķs paziņojums, kas rada iespaidu, ka sabiedriskais medijs ir tikai vienas puses informācijas izplatīšanas kanāls. Paziņojumam jābūt ar skaidru pieteikumu, identificētu avotu un konteksta skaidrojumu, ja nepieciešams, žurnālistam konkrētais paziņojums ir jāsalīdzina ar citiem paziņojumiem, citu pušu teikto par to pašu jautājumu vai jāizceļ, kas nozīmīgs pateikts šajā paziņojumā.

J. Cik emocionāls žurnālists drīkst būt ziņu izlaidumos?

A. Žurnālists var būt emocionāls, jo atsevišķos gadījumos nav iespējams vienlaikus sekot profesionālajām normām (neitralitāte, atsvešinātība) un indivīda morālajām pārliecībām. Emocionāla žurnālistika ir leģitīma žurnālistika pieeja, ar kuras palīdzību žurnālists parāda emocionāli ietekmējošus notikumus un cilvēkus tajos.

* Tās portāls Pietiek sola publicēt jau vistuvākajā laikā.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: Pietiek

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


24
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
ruksis
ruksis

Man šķiet, ka Andiņa trīc savās staņās. Pūķins ir diktators. Krievija ir impērija. Un visa krievu tauta, atbalstīdama mazo Pimpuku Pūķinu, ir atbildīga par noziegumiem pret cilvēci.

Poseidons
Poseidons

Nevis Pūķins, bet Puņķins.

Poseidons
Poseidons

Šī labā toņa sludinātāja ir salasījusies murgus par nēģeru balināšanu pat klasiskajā literatūrā. Ir šodien viens labs krieva raksts LA, kas uzsver, ka nospiedošam vairākumas krievu ir iesīkstējis naids un skaudība pret visu pasauli un to nevar panākt tikai ar propagandas palīdzību. Neviens nesniedz atbildi kāpēc uz Krieviju nedodas citu valstu iedzīvotāju pūļi, ja tur esot tik augsti morālie standarti.

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Tur nav ko cerēt. 1940. gada 17. jūnijā Latvija un latvieši izjuta uz sevis visu boļševiku dullumu. Pat Pētera Stučkas nekrietnības bija tikai ziediņi uz Maskavas Kremļa komunistu zvērību fona.
©Skolnieciņš 1999-bezgalība ;-)
P.S. Simons Šustins bija ebrejs. Čekā strādāja ne tikai krievi, bet arī ebreji.

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Andas Rožukalnes retorika nav objektīva, bet gan gļēva. Lietas ir jāsauc īstajos vārdos! Nav ko neliešu priekšā klanīties un līst uz ceļiem! Valdimirs Putins nav demokrātiskas valsts prezidents, Vladimirs Putins ir totalitāras, militāras lielvaras diktators. Vladimirs Putins ir neleģitīms kara noziedznieks! Bet putisti ir viņa līdzzinātāji!!!!
©Skolnieciņš 1999-bezgalība ;-)

no laukiem
no laukiem

Varbūt, viņa ir bisektrise.

Moņa
Moņa

Sievietēm ir tiesības būt pašām, dzimumvientiesība un kvotas taču arī jāpilda visus caurumus ar šādām būtnēm aizbāžot. Tagad atstrādā rsu manierē caur to atveri

Ušakovs
Ušakovs

Caurumus pildīt ir labi. Īpaši pēcpusē.

Romualds
Romualds

Tracina tās “jēlās vistas” amatos, kurām bail no visa un nevar ieņemt stingru pozīciju. Okupants ir okupants. Varmāka ir varmāka. Un lietas jāsauc īstajos vārdos, nevis kaut kāda “krievijas armija”.

Ivīc
Ivīc

Mazliet tomēr esmu pārsteigts, ka sabiedrisko saziņas līdzekļu ombude un RSU mācību spēks A.R. Ukrainā veikto civiliedzīvotāju slaktēšanu krievijas artilērijas sniedzamības zonā neuzstāj saukt par īpašo militāro operāciju. ja jau bučo veča pakaļu, tad takš lai šmaukst. Es vēl saprastu jau daļēji izdarītos (2/3 kaujas spējīgo vienību) militāros spēktus saukt par agresoru, jo okupācija nesanāk, jo tā dabūja iekšā, ka bija jāmūk no Kijevas, bet Krievijas armija jau gan būtu pat aplami, lai piem., raksturotu Rosgvardiju un kadiroviešus vai algotņus.

eseses
eseses

Krievu propaganda sit kā ar āmuru pa pieri, bet latvieši maigiem pirkstiem tikai drīkst, citādi darbiņu zaudēs un sliktu slavu iemantos? Neprofesionāla pieeja. Ne velti Ločmeles vīrs bija čekas maisos, bet Ločmele iebilst pret krievu propagandas portālu slēgšanu. Viena banda.
Ko kultūras ministrija par šiem padomiem saka? Ko Levits? Ko padomniece Ēlerte? Ļausim informatīvo karu Latvijai zaudēt? Nu jā, tas gan ir vārguļu letiņu stilā. Ielieciet vienreiz kārtīgu stingru cilvēku ar mugurkaulu šai amatā. Lieciet Domburu!

klāvs
klāvs

Ka tik nav jāmaina šo amatpersonu pret kādu Latvijai lojālāku personu… Iekrituši mēs ar tiem filozofiem amatos… Te tak vajag nežēlīgu tiešu runu, nevis diplomātiju attīstīt tiem žurnālistiem. Greizi braucam. Greizi!!!

Bite
Bite

Vieni var melot, maldināt un izplatīt safabricētu info “uz velna paraušanu”, bet citiem, redz, ir jābūt īpaši uzmanīgiem katra lietotā vārda lietošanas pamatotībā. Nesamērīgi, nepamatoti, “pārformāli” – atkal LV amatpersonu “tukša muldēšana”.

nuuu
nuuu

Nav skaidrs, ko tā Anda lobē. Un par fašistu to Putinu arī saukt nedrīkst? Neko nedrīkst. Ar tādiem padomiem Latvija savu neatkarību drīz pazaudēs. un ielīdīs lācim rīklē.

Latvijas naudas atmazgātāju asociācija
Latvijas naudas atmazgātāju asociācija

Anda lobē Krievijas naudas atmazgātāju intereses. Kas tur slikts? Krievijas naudas atmazgāšana ir šo to ienesusi arì Latvijas valsts kasītē

marija golubeva idi na huj
marija golubeva idi na huj

Organizācija Human right watch esot rakstījusi, ka nedrīkstot rādīt gūstā saņemto okupantu sejas. Tā esot nepamatota iejaukšanās privātajâ dzīvē…

korekcija
korekcija

Latviski raksta: “iģi”. [“Idi” ir Idi Amin pirmais vārds.]

Latvijas naudas atmazgātāju asociācija
Latvijas naudas atmazgātāju asociācija

Anda ir beigusi Banku augstskolu. Tāpēc – sveicieni kolēgai.

jautājums
jautājums

Cik var saprast, “A” dialogā ir Rožkalne. Bet kurš ir noslēpumainais nezinītis “J”, kuram viņai bija jāskaidro? To pierakstīt aizmirsies.

sīkais smerdelis pļešs
sīkais smerdelis pļešs

Bet kāpēc žurnālisti rāda rožkalnes fotogrāfiju, kurā viņai ir žakete vaļā un acis neuzkrāsotas? Izskatās, ka resnā tā pierijusies, ka nevar žaketi aizpogāt, un acis brūnas, jo trīs dienas dzērusi?

aaa
aaa

Viņa dzer?

jautājums
jautājums

Ieteikumi robežojas ar totālu cenzūru, pārlieku piekasību, gaisa piegriešanu jebkurai žurnālista darbībai. Vēl katrs vārds, frāze, izteiksmes veids jāanalizē un jāprecizē. Un Putins jāsaudzē, un armija jāsauc korekti. Tad tāda ir ombuda misija? Kaut kas greizi nogājis.

Latvijas naudas atmazgātāju asociācija
Latvijas naudas atmazgātāju asociācija

Vai drīkst minēt, ka Rosija un Ukraina bija lielākās naudas atmazgātājvalstis caur Latviju? Un to, ka zeļonijs pirms kļūšanas par rezidentu, bija mùsu kolēģis (kaut arì izmantoja Panamas rezidentūru)? Un vai vispār drìkst pieminēt kolomoiski un viņa privātbanku, ja mēs nezinam kurā pusē viņś ir?

Inese
Inese

Pilnīgs po, ko dara Ukarina naudas atmazgāšanas jomā. Tā ir valsts iekšēja spēja novērtēt un rīkoties. Kāda suņa pēc Krievijai ir tiesības NEATKARĪGĀ valstī ieveiest savu kārtību. Iesākumā smirdeklis savu kuli mazgā, bet pēcāk osta citas. Kā var būt tik stulbs cilvēks? Latvija arī ir daudz magājusi un turpina. Pie kā seit Ukrainas bērni, kuri mirst badā? Kretīns. Īsāk sakot.