“KPV LV” frakcija sarūk

KPV LV

Turpina sarukt partijas „KPV LV” Saeimas frakcijas deputātu skaits. Trešdien frakciju pameta Linda Liepiņa, ceturtdien iesniegumu par izstāšanos no partijas uzrakstīja Karina Sprūde. Līdzīgi rīkoties varētu viņu kolēģis Didzis Šmits.

Neoficiāli sašķelšanās partijā „KPV LV” sākās pirms pusgada, kad pret Krišjāņa Kariņa (“Jaunā Vienotība”) valdības apstiprināšanu nobalsoja tā saucamais „piecinieks”. Februārī no partijas un frakcijas izslēdza Gobzemu. Iveta Benhena-Bēkena pieslējās tā saucamajam frakcijas „kodolam”. Tagad no partijas varētu šķirties atlikušie trīs – Linda Liepiņa un Karina Sprūde jau uzrakstījušas iesniegumus par izstāšanos.  Karina Sprūde, kurai jau bija pieredze darbojoties partijā “Saskaņa”, “KPV LV” iestājās tieši pirms gada.

Deputāte Linda Liepiņa partiju un Saeimas frakciju pameta jau ceturtdien. Viņa uzsvēra, ka nevēlas iet pret savu sirdsapziņu un nebaidoties zaudēt Saeimas Pieprasījumu komisijas priekšsēdētājas amatu.

Lai arī Didzis Šmits ceturtdien atteicās komentēt savu turpmāko rīcību, neoficiāli izskan, ka partiju atstās arī viņš.

Šmits uzsvēra, ka ne jau “KPV LV” nevēlēšanās viņu atbalstīt Valsts prezidenta amatā, bet gan tas, ka viņš netiek deleģēts darbam izmeklēšanas komisijā, liek izšķirties par tālāko darbību partijā.

„Nav vērts. Šmita kungu par prezidentu neatbalstīja, šī partija nevienu mūsu priekšlikumu neatbalsta. Vakar Atis Zakatistovs no tribīnes ļoti precīzi teica par „kodolu”. Mēs – „kodols”. Es neko tur nedzirdēju par mums,” sacīja Sprūde.

Par pamudinājumu pamest partiju Karina Sprūde sauc partijas „kodola” lēmumu darbam tā saucamajā obligātā iepirkuma komponentes (OIK) parlamentārās izmeklēšanas komisijā virzīt deputāti Ievu Krapāni, nevis Didzi Šmitu.

“Man bija sašutums. Es uzskatu, ka Didzis Šmits ir kompetentāks nekā Ieva Krapāne,” sacīja Sprūde.

Tādējādi šobrīd no 16 „KPV LV” frakcijas deputātu balsīm paliek vien 13. Ja izstāsies arī Šmits, frakcijā paliks 12 deputāti.

Frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs to nevērtē, bet uztver kā faktu.

„Es saprotu viņu lēmumu un respektēju šo lēmumu. Mums ir kopēja pagātne, bet šajā brīdī mūsu savstarpējo attiecību trajektorija šķiras. Tas ir pieņemams kā fakts,” sacīja Zakatistovs.

“Tas nav nosodāms vai atbalstāms. Tā nav vērtējama lieta. No savas puses es saprotu, kolēģiem paspiedīšu roku un teikšu „sadarbosimies nākotnē”,” piebilda frakcijas vadītājs.

Savu viedokli par partijas iekšējiem procesiem trešdien, Valsts prezidenta ievēlēšanas dienā, Latvijas Radio pauda arī “KPV LV” dibinātājs un līderis Artuss Kaimiņš.

„Frakcija tiek dalīta reizinātājos, cik tur kodolu 3, 4, 5. Frakcijas vadītājs pieņem aplamus lēmumus. Man kā partijas vadītājam ir cits uzstādījums – ka jābūt vienotam šim organismam kā partijai. Tieši jāliedē, nevis jāšķeļ,” sacīja Kaimiņš.

Kaimiņš uzskata, ka opozīcija un pozīcija vienā frakcijā nevar būt.  Deputāti, kuri nolēmuši tagad pamest frakciju, pirms tam neesot ilgstoši apmeklējuši sēdes un pārsvarā balso pret koalīcijas lēmumiem.

Kaimiņš jau vairākkārt bija aicinājis iepriekš minētos deputātus izslēgt no frakcijas un partijas.

Nākamnedēļ Saeima varētu lemt arī par Ata Zakatistova izdošanu kriminālvajāšanai. Lai arī iznākums nav paredzams, Zakatistovs sola palikt frakcijas vadītāja amatā.

„Es palikšu frakcijas vadītājs. Es esmu saņēmis Juridiskā biroja atzinumu, ka frakcijas vadītāja amata pienākumus var savienot, pat ja es esmu izdots kriminālvajāšanai,” informēja Zakatistovs.

“Kārtības rullis paredz, ka es nevaru pildīt tikai Saeimas vēlētus amatus. Frakcijas vadītāja amatā mani ir ievēlējusi frakcija,” viņš paskaidroja.

Pats Zakatistovs sola izmantot iespēju kāpt Saeimas tribīnē, lai skaidrotu savu pozīciju, taču balsojumā atturēsies.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

Detaļas un atsevišķi notikumi paši par sevi ir mazsvarīgi un izkliedē uzmanību. Svarīgas ir tikai tendences.