Kariņš: Mudinu bankas beigt visus uzskatīt par negodīgiem cilvēkiem

Latvijas finanšu sektorā būtu jāizbeidz tikai meklēt “melno naudu” un vairāk jādomā par banku sektora attīstību. To intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”).

Saistībā ar Latvijā īstenoto tā saukto finanšu sektora kapitālo remontu, kas sekoja pēc kritikas Latvijai par naudas atmazgāšanas apkarošanu, banku īpašnieki kļuva piesardzīgāki attiecībā uz potenciālajiem klientiem. Premjers uzskata, ka jebkuram Latvijā būtu jābūt iespējai atvērt pamatkontu bankā.

“Tā domāšana arvien ir nevis vadīt risku, bet izvairīties no riska (..).

Jāvienojas ar [banku] uzraugu un bankām, lai sāktu vadīt risku,” teica Ministru prezidents, uzsverot, ka vēlas panākt to, lai bankas neizvairās un nebaidās no potenciālajiem klientiem.

Kariņš atzina, ka viņš jau ir mudinājis bankas un to uzraugošo iestādi – Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) – “iet uz risku vadību un beigt visus uzskatīt par negodīgiem cilvēkiem, jo tā tas nav”.

Banku piesardzība ir viens no iemesliem, kas kavē investīcijas Latvijā,

teica Ministru prezidents, atzīstot, ka viņš zina vairākus gadījumus, kad potenciālie investori ir aizgājuši prom no Latvijas. “Tā ir viena no manām augstākajām prioritātēm [panākt risku vadību sektorā],” piebilda Kariņš.

Kā zināms, Latvija pievērsa pastiprinātu uzmanību cīņai ar  noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu pēc tam, kad 2018. gada augustā “Moneyval” eksperti nāca klajā ar kritisku vērtējumu Latvijas institūciju spējām novērst naudas atmazgāšanu un ierobežot masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansētājus. Valstij tika noteikts pastiprinātas kontroles režīms, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. 

Latvijas finanšu sistēmas sakārtošana un “Moneyval” rekomendāciju ieviešana kļuva par vienu no Kariņa vadītās valdības prioritātēm, piesakot finanšu sektora “kapitālo remontu”. 

2020. gada janvārī “Moneyval” novērtēja Latvijas progresu, atzīstot uzlabojumus 11 rekomendāciju izpildē, bet atstājot uzraudzības statusu Latvijai; februārī kļuva zināms, ka Latvijai izdevies izvairīties no finanšu sektora “pelēkā saraksta”.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


9
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Alberts
Alberts

Kāpēc bankas ierobežo manas cilvēka tiesības izņemt no sava konta tik daudz naudas cik es vēlos. Šodien CITADĒLE mani ierobežoja ar 1000,00 eiro. vai tas nav cilvēktiesību pārkāpums?

Alberts
Alberts

Un tāpēc man šī valdība ir pieriebusies, jo es secinu, ka valdība mani uzskata par noziedznieku. Un protams, ka bez tiesas lēmuma.

Pēterīts
Pēterīts

Kurā likumā ir aprakstīta šī darbība – Premjera aicinājums? Es saprotu, ka aicina ciemos, aicina pie galda….. Gluži kā ar tām olām Lieldienās

Rrr
Rrr

Un valdība, kas lika pildīt 0 deklarāciu visiem un noteica bankām pienākumu n formēt VID par katru kam konta apgrozijums pārsniedz 15000 un aizliedza skaidrā naudā norēķināties un noteica ka pat bērniem bankās jāpilda klientu anketas? Vai tāda valdība ar saviem lēmumiem un prasībām nepasaja ka visi iedzīvotāji ir zagļi? Vajadzēja vldībai domāt agrāk! Bankas izpilda to murgu ko valdība izdomāja un visi banku klienti par to maksā caur ikmēneša konta vai kartes maksu, kas uzskatāms par pretteeorisma un naudas atmazgāšanas slēpto nodokli. Valdībā nav neviena ar olām, kas spētu aizstāvēt Latvijas iedzīvotājus, bet tikai tādi kas pilda ārzemju bosu… lasīt vēl »

Jānis
Jānis

Kāpēc jāņem pašvaldībām 5% nost un aizstāt ar eiropas naudu? Lai patur to eiropas naudu un maksā algās . Nevajag pašvaldībām ņemt nost.

Jānītis
Jānītis

Ar pļāpāšanu parasti nodarbojas Centrāltirgus vecenes , nevis premjeri !

Jāsāk ar sevi
Jāsāk ar sevi

Nu tad sākumam varētu atlaist Znotiņu un paziņot furtukam, ka laiki ir mainījušies!

Una
Una

neparasti, pavisam neparasti. premjera vērta runa…..

Vilks
Vilks

Savu kaimiņu ,kam nekā nav , neuzskatu par negodīgu ,bet Kariņu ar saviem kinoteātriem gan varētu par krāpnieku uzskatīt.