Kangeris: VDK likuma grozījumi nav pieņemami

čekas maisi

LPSR Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris uzskata, ka 2018. gada 20. septembrī 2. lasījumā nobalsotie grozījumi likumā Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu jeb VDK likumā nav šādā redakcijā pieņemami, jo ignorē PSRS okupācijas realitāti un zinātnieku rekomendācijas.

Kangeris uzsver, ka vēsturnieki LPSR VDK zinātniskās izpētes komisijas pārskatā ir rekomendējuši atteikties no VDK likuma, jo tas ietver ne vien juridiski nederīgu procesu sadarbības ar VDK konstatēšanai vai nekonstatēšanai, bet ir tiesiski novecojis un konstruē “virtuālo realitāti”. Zinātnieki rekomendēja pieņemt Atklātības likumu, kura galvenā tēze bija uztvert okupāciju dokumentus un okupācijas režīma represiju un kontroles pētniecību kompleksi.

PSRS okupācijas laikā represijas vadīja Padomju Savienības komunistiskā partija un Latvijas Komunistiskā partija kā tās filiāle. Komisijas priekšsēdētājs norāda, ka ir nepieņemami, ja Saeimas politiķi savu politisko izvēli nepublicēt Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas nomenklatūras kadru lietu kolekcijas lietas, Latvijas PSR Ministru padomes lietas, VDK piesegorganizāciju lietas un LPSR Valsts drošības komitejas štata darbinieku dokumentus cenšas attaisnot ar pārmetumiem zinātnieku komisijai bez faktiska pamata. Komisija noraida tiražētos apgalvojumus, ka pārskats nav iesniegts normatīvajos aktos paredzētajā termiņā, kā arī uzsver, ka komisijai pat nebūtu iespējams publicēt informāciju par LPSR Valsts drošības komitejas aģentu kartotēkas atsevišķiem aģentiem, jo to nepieļauj sevišķās atļaujas pieejai valsts noslēpumam nosacījumi un nepieļauj spēkā esošie normatīvie akti.

Zinātnieki uzskata, ka jāpublicē sadarbības fakta ar VDK tiesu lietas pilnībā, kā arī jāievieš virkne citu normu korekciju, kas ļautu sabiedrībai pilnībā izprast totalitārās iekārtas funkcionēšanu, nevis koncentrētu uzmanību tikai uz aģentiem, atstājot vēsturiski attaisnotus štata čekistus un komunistiskās partijas vadību. Kārlis Kangeris aicina pagarināt likumprojekta 3. lasījuma priekšlikumu iesniegšanas termiņu un iekļaut atbilstošas normas un terminoloģiju, kuras paredz zinātnieku 2018. gada maijā Saeimai iesniegtais Atklātības likums.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Alibaba
Alibaba

ES neticu nevienam Kangarisam,kaut arī no švecijas jo vēl vairāk.MAISI netiks atvērti,tas viss vienoto feiks!

bāba tu esi un tāda palieci
bāba tu esi un tāda palieci

neatkarīgi, kā sevi nosauc – ali vai tirgus !
Pirms spamo – iemācies valodu kurā to dari !

Atis Priedītis
Atis Priedītis

Labāk jau būtu sākt publicēt VDK vajāto cilvēku atmiņas. Diemžēl, ar to ir lielas problēmas. Savējās esmu izdevis jau divās grāmatās “Gan jau rīts mūs atradīs” un “Neparastā misija”. Tikai portāls IrIr publicēja fragmentus no pirmās grāmatas. Pārējie kategoriski atsakās. Abas grāmatas ir pieejamas arī internetā. Failu adreses var atrast manos draugu un feisbuka profilos.