Kangeris: Čekas maisi ir jāatver

čekas maisi

“Personīgi es – Kārlis Kangeris – uzskatu, ka VDK aģentu kartotēka ir jāpublicē kā PSRS okupācijas iestādes dokumentu kopums, bez izņēmumiem un komentāriem, jo Latvijas Republika neatbild par eventuālo kaitējumu, ko nodarījusi VDK kādu iekļaujot šajā kartotēkā,” stāsta VDK izpētes komisijas vadītājs.

Kangeris uzsver, ka kartotēka ir tikai rādītājs aģentu personas lietām, un tā viena pati neko nepierāda.

“Ja kāds jūt, ka tā aizskar viņa godu un cieņu, pastāv iespējas vērsties gan pret lietu, kartotēkas elementu izveidotājiem, gan pret Krievijas Federāciju kā PSRS mantinieci. Vienlaikus sabiedrībai jābūt pieejamiem zinātnieku pētījumiem, kas nav tas pats, kas komentāri. Pētījumus lasot kontekstā ar kartotēku, var izprast šīs kartotēkas lomu un jēgu. Kartotēka nemaz neietver personu privāto dzīvi, intīmas detaļas ietver vien datubāze “DELTA Latvija”,” portālam “Delfi” skaidro Kangeris.

“Atšķirībā no daudzām Eiropas valstīm, Latvijā cietušajiem nav iespējams uzzināt, kas slēpjas aiz aģentu segvārdiem, izņemot likumā noteiktus represētos, kas arī šos vārdus nedrīkst publiski izpaust. Par mani ziņojuši trīs aģenti, kuru identitāte man nav izpausta. Ja likumdevējs būtu devis tiem vairākiem tūkstošiem cilvēkiem, kas pieprasījuši izziņas par sevi, tiesības uzzināt aģentu īstos vārdus, tad lieta būtu miermīlīgi atrisinājusies gadu ritumā, nebūtu neatliekamās nepieciešamības publiskot visu kolektīvi un nebūtu arī pasaku stāstīšanas, ko var izmantot Kremlis pret mums Saeimas vēlēšanās,” rezumē Kangeris.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

 

Populārākie raksti



3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
janis
janis

nu ja latviešu valsts ir sākusi lepoties ar saviem atjaunotājiem, kapēc neatvērt? Iepriekš bija tādi sakautrējušies.

Atis Priedītis
Atis Priedītis

Padomju laikā biju vajātais un aizliegtais komponists. Laikā no 1980.gada līdz 1995.gadam Latvijas Radio atteicās pieņemt manas dziesmas ierakstiem. Pirms tam pusgada laikā paguvu ierakstīt četras dziesmas. Aizliegts tiku tāpēc, ka 1980.gada vasarā man izdevās ierakstīt arī dziesmu “Izkapts ābelē”, kura bija vērsta pret Latvijas okupāciju. Esmu uzrakstījis savu atmiņu grāmatu par to laiku. Drīzumā tā tiks publicēta. Šobrīd grāmata “Gan jau rīts mūs atradīs” ir lejupielādējama internetā. Faila adresi var atrast manos feisbuka un draugiem.lv profilos.

Pauls
Pauls

davai tad publice tikai