Kā Hodorkovskis noslēpa no Putina savus pēdējos 170 miljonus dolāru

Mihails Hodorkovskis, bijušais Krievijas oligarhs, kurš pēc 10 cietumā pavadītiem gadiem tikko atbrīvots no ieslodzījuma, preses konferencē Berlīnē pavēstīja žurnālistiem, ka neesot nojausmas, cik viņam atlicis naudas. Tomēr žurnāla “Forbes” Krievijas izdevums uzskata, ka tā gluži nav taisnība.

Hodorkovskis kļuva bagāts 90-tajos gados, laikā, kad  Krievijas ekonomikā valdīja haoss, vairākās izsolēs iegādājoties valsts naftas aktīvus, kurus vēlāk pārvērta par Krievijas lielāko naftas kompāniju „JUKOS”. Ar 15 miljardiem dolāru vērtajiem īpašumiem viņš vienu brīdi ierindojās “Forbes” miljardieru saraksta 15. vietā.

2003. gadā Hodorkovskis un viņa biznesa partneris Platons Ļebedevs tika apcietināti. Viņus apsūdzēja par krāpšanu un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Krievijas valdība apsūdzēja “JUKOS”, kura vērtība tolaik bija 30 miljardi dolāru, bet nodokļu parāds it kā veidoja aptuveni 27,5 miljardus dolāru. Lielāko daļu “JUKOS” aktīvu konfiscēja un sadalīja citiem uzņēmumiem.

Tomēr Hodorkovskis un viņa partneri kontrolēja “JUKOS”, kā arī ar to saistītos uzņēmumus, ar “Group Menatep” starpniecību.  Gibraltārā reģistrētais holdinga uzņēmums ar nosaukumu “GML” plaukst un zeļ vēl šobaltdien. Pat tajā laikā, kad Hodorkovskis un Ļebedevs atradās cietumā, viens viņu partneris turpināja vadīt “GML”. Leonīds Ņevzļins bija pārcēlies uz dzīvi Izraēlā jau pirms situācijas saasināšanās. Viņa vadībā “GML” iesaistījās vairākās tiesas prāvās ārpus Krievijas pret uzņēmumiem, kuri bija pārņēmuši “JUKOS” aktīvus, un dažās uzvarēja.

Šo cīņu augļi, kā apgalvo “Forbes”, ir atrodami “GML” 2010. gada finanšu pārskatā. Saskaņā ar to “GML” aktīvu vērtība veidoja 292 miljonus dolāru.

Pirms aresta Hodorkovskis bija labuma guvējs no 59,5 % “Menatep” akciju. Pieņemot, ka nekas nav mainījies, “Forbes” lēš, ka Hodorkovska īpašumu tīrā vērtība veido 170 miljonus dolāru. Tomēr sarežģītās īpašuma attiecību uzbūves dēļ šis cipars varētu būt par vairākiem desmitiem miljonu lielāks vai mazāks.

Skaidrs, ka Hodorkovska bagātība šodien ir tikai neliela daļa no tās, kāda tā bija agrāk, tomēr nabags viņš nav.

“Investment Arbitration Reporter” gan norāda, ka vismaz oficiāli Hodorkovskis varētu vairs nekontrolēt nevienu no “GML” daļām. Saskaņā ar starptautiskās arbitrāžas lēmumu, kuras lietvedībā atrodas strīds starp “GML” un Krievijas valdību, uzņēmuma īpašuma attiecību struktūra 2003. gadā tika mainīta. Tā akcijas tagad pieder vairākiem trasta uzņēmumiem. Katrs “JUKOS” partneris vai viņu ģimenes ir labuma guvēji  kādā no trasta uzņēmumiem. Izņēmums ir Hodorkovskis, kura uzvārds kopš 2005.gada vairs nav atrodams trasta uzņēmumu dokumentos.

Tātad teorētiski naudas viņam nav, tomēr daudzi uzskata, ka tā varbūt nav visa patiesība.

 Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: Forbes

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar