Jurģis Liepnieks. Stambulas konvencija ratificēta. Par vienu pseidoproblēmu mazāk

Liepnieks

Es vienmēr esmu bijis par to, ka Stambulas konvencija ir jāratificē. Vienmēr par to iestājies, tajā skaitā publiski visos iespējamos formātos.

Vienlaikus es uzskatu, ka šīs konvencijas ratifikācija vai neratifikācija ir pseidoproblēma, kas parāda mūsu publisko debašu vājumu un ir ideāls piemērs tam, kāpēc mūsu valsts neattīstās un ar katru gadu ikvienā izmērāmā rādītājā kļūst aizvien atpalikušāka.

Mums pa spēkam ir tikai pseidoproblēmas, tikai mutes vārstīšana un emocionāla klaigāšana, un ar to mēs kompensējam savu pilnīgo un totālo nespēju risināt kaut jel kādu reālu problēmu.

Piemēram, šajā gadījumā drausmīgos varmācības rādītājus pret sievietēm. Arī šī valdība un koalīcija, kuriem pašiem tagad ir teju vai asaras acīs aiz laimes, par, viņuprāt, nez kādu lielu izdarīto darbu, patiesībā tūlīt atkal balsos par budžetu, kurā ne ar vienu eiro nav iecerēts neko mainīt pilnīgi nevienā aspektā, kas varētu kaut ko labot varmācības pret sievietēm situācijā.

Šī valdība, šie deputāti vispār neiespringst, pat necenšas pirkstiņu pakustināt, lai paredzētu naudu policijai, prokuratūrai, apmācībām, prevencijai, krīzes centriem, tik daudz reāli darāmā. Nē, neviens progresīvais, neviens “Vienotības” deputāts, neviena kaismīgā tviteriste nav pat iepīkstējusies par to, ka varbūt kaut ko reāli vajadzētu darīt. Neviens neko vispār nav izdarījis, lai arī ir visas iespējas. Kā vienā galvā var sadzīvot tik kaismīga, emocionāla, aktīva ikdienas iestāšanās par konvenciju ar pilnīgi nekā nedarīšanu tās mērķa, proti, varmācības pret sievieti mazināšanā, sasniegšanai, tas man tiešām nav saprotams.

Man, no vienas puses, ir grūti noticēt, ka viņi tiešām ir tik stulbi, ka domā, ka konvencija kaut kā pati risinās šīs problēmas, no otras – man bail, ka kaut kā tā arī ir. Kā citādi to izskaidrot. 

Jā, es vienmēr esmu bijis par to, ka konvencija ir vajadzīga, jo katrs sīkums, kas var palīdzēt vardarbības novēršanai, ir jāizmanto, tajā skaitā arī konvencija un tās dotie instrumenti. Protams. Un es arī nesaredzu tos riskus, uz kuriem norāda konservatīvie, un domāju, ka viņu minētajām bažām nav nekāda pamata.

Bet vienlaikus ir pilnīga taisnība arī tiem, kas saka, ka visu, ko konvencija paredz, bija un ir iespējams darīt arī tagad un jau gadiem. Patiesībā visu svarīgāko. 

Nu labi, pieņemsim, ka “Progresīvie”, “Vienotība” un ZZS ir tādas partijas, kuras bez ratificētas konvencijas nez kāpēc nevarēja neko sākt darīt. Labi, tad man prieks, ka tagad kaut kas sāks notikt. Taču man nez kāpēc šķiet, ka būs jau viss atkal citādāk. Vardarbības pret sievieti problēma izrādīsies atrisināta. Viņi visu ir izdarījuši, viņi ir apstiprinājuši konvenciju, viņu rokas nu ir tīras. Jāmeklē (un nešaubīgi tiks atrasta) kāda jauna pseidoproblēma, lai tikai nebūtu jārunā ne par vienu īstu problēmu – ekonomiku, izglītību, drošību, korupciju, tiesiskumu. Jo tur viss sarežģīti un nepieciešamas gan zināšanas, gan intelekts, gan spēja vadīt. Tas ir tik sarežģīti, un tāpēc mēs esam tur, kur esam.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


13
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Kaža
Kaža

Diemžēl daudzu gadu garumā ir nācies sastapties tieši ar lēmumu pieņēmēju sieviešu agresīvu un galēji labēji-fašistisku un atklāti diskriminejošu,neadvekātu lēmumu pieņemšanu tiesībsargāšanas,sociālās un veselības aizsardzības jomās

Eriks
Eriks

Nu vismaz ‘viedoklis’ izteikts. Tie, kas netaisās neko risināt, tie parasti pa lēto izbrauc ar ‘viedokli’. Ar tukšu un bezjēdzīgu fufeli

Tad jau jāsaka
Tad jau jāsaka

Kam gan vispār ir nozīme?! Izskatās pēc bezprincipu nostājas vai, kur vējš pūš, par to aģitē ar putām uz lūpām.
Aizejot vecākajai paaudzei, zaudējam intelektuālo potenciālu, un cilvēkus ar skaidru morālo stāju. Vispār jau neliela vilšanās polittehnologā tīri cilvēciski, bet profesionāli jautājumu nav.

Risinājums pseidoproblēmām
Risinājums pseidoproblēmām

Pseidoproblēmām ļoti vienkāršs risinājums – visi kas te mēģina ieviest visādas nevajadzīgas pseidokonvencijas tiek brīvprātīgi-piespiedu kārtā iesaukti dienēt tajā obligātajā, tā sauktajā Valsts aizsardzības dienestā. Un visiem labi. Cik saprotu Latvijas likumdošanā jau tāpat sievietes nav atļauts sist, un sievas nogalināt. Vai tad līdz vakardienai tas bija atļauts? Tātad tiešām pseidoproblēma. Visus bļāvējus par konvenciju tagad iesaukt armijā, un lai nemēģina identificēties par sievieti.

Anita
Anita

Pseidoproblēma? Kas turpmāk notiks skolās ar mūsu bērniem, kam jau tagad, izglītības ministrijā, bija sagatavotas perversību apmācības programmas?

Strenču sviests
Strenču sviests

Konvenciju pieņēma. Bet tā arī neviens nav paskaidrojis – kāds Turcijai ar to visu sakars.

Censonis
Censonis

Lielā mērā Liepniekam var piekrist. Drausmīgā steigā izdzenot cauri Saeimā divus sabiedrībā ĻOTI pretrunīgi vērtētus likumus, daļa politiķu ir noskaņojusi sabiedrību ļoti negatīvi pret visu viņu vadīto valsti. Tas ir bīstams signāls. Īpaši pārsteidz tagad nereti par ne vairs Zaļo ( bet citas krāsas) Zemieku Savienību dēvētā partija. Kā vārdā viņi to izdarīja? Kā cer iekļūt nākamajā Saeimā? Jau tagad daudzi reģionos stājoties no partijas ārā.

Gada glezna
Gada glezna

Kārtīgi jānofiksē visi, kas balsoja par Stambulēšanu. Kroplība nevar būt mūžīga. Pienāks laiks, kad šie balsotāji kā bijušie čekisti visvisādi mēģinās attaisnoties par šo nelietību pret latviešu tautas izdzīvošanu.

pūslis
pūslis

Nu tak beidzot abu veidu idiotu bari varēs norimties.

Trojas zirgs
Trojas zirgs

Liepnieka kungs, šajā jautājumā mums viedoklis atšķiras. Man atmiņā ir ka jau ~2016. gadā Saeimas vai kāda tur, juridiskā komisija bija atzinusi, ka tā konvencija esot “trojas zirgs”, ka konvencijā slēpjoties izvīrtību pieņemšana. Tātat sanāk ka par konvenciju melo, vai nu 2016. gadā vai arī tagad? Esmu lasījis konvencijas oriģinālu angļu valodā, no oficiālās Eiropas padomes vietnes. Neesmu ar juridisko izglītību, bet konvencijā tie strīdīgie punkti ir uzrakstīti pat man nepārprotami. Zīmīgi ka dienā kad Latvija ratificēja Stambulas konvenciju, Krievijā tajā pašā dienā augstākā tiesa LGBT kustību pasludināja par ekstrēmu.

pūslis
pūslis

Izvirtību nepieņem tā jau ir tās apkarotāju galvās. Ko saucam par izvirtību kāds izdomā un pārējā sabiedrība to par smalku uzskatot runā pakaļ kaut arī daudzi nedomā.

Gada glezna
Gada glezna

Nabaga Pūslis demonstrē, ka ir nezinītis. Izvirtības ierobežošana ir mehānisms kā izvairīties no dažnedažādām slimībām. Tā ir sava veida profilakse pret iznīcību. Galarezultātā, ja neierobežo izvirtību, tad attiecīgā tautas masa ilgtermiņā iznīkst.

Parašerādens
Parašerādens

Tieši tā arī ir!