Par ko balsot tiem, kas vēlas legālu marihuānu Latvijā?

Jurģis Liepnieks

Vispirms gribu pievērst uzmanību tam, ka progress ir, un visi, kas sociālajos tīklos, internetā un medijos aizstāv marihuānas dekriminalizācijas un legalizācijas tēmu un šajā sakarā par to izglīto sabiedrību, var justies mazliet gandarīti.

Kopš Latvijā aizsākās pirmās diskusijas par marihuānas legalizācijas tēmu, mēs esam tikuši nu jau tik tālu, ka Saeimas vēlēšanās kandidē politiķi, kuri atbalsta marihuānas dekriminalizāciju vai medicīniskās marihuānas legalizāciju. Pat pirms četriem gadiem nekas tāds nelikās iespējams. Latvijas Sāpju izpētes biedrība un tās vadītājs Dr. Ārons ir paudis atbalstu medicīniskās marihuānas legalizācijai. Pat Iekšlietu ministrija mainījusi savu strikto toņkārtu un jau atzīst, ka ir gatavi diskutēt par marihuānas legalizāciju. Protams, šis progress ir ļoti niecīgs salīdzinājumā ar to, kas pa šo laiku noticis ASV, Kanādā un citur pasaulē, bet mūsu provinciālismam arī šie ir jāuzskata par panākumiem.

Lai šie panākumi kļūtu straujāki, svarīgi būtu vēlēšanās paust cietu, pārliecinošu atbalstu tiem politiķiem, kuri iestājas par marihuānas legalizāciju vai dekriminalizāciju. Jo, pazīstot politiķus, es varu garantēt – tiklīdz viņi redzēs, ka marihuānas legalizācija ir izdevīga tēma, tēma, kas nes plusiņus vēlēšanās pretī viņu uzvārdam, viņi strauji mainīs savu nostāju. Ja mēs gribam Saeimā cilvēkus, kuri atbalsta medicīnisko marihuānu, marihuānas dekriminalizāciju un legalizāciju, mums ir jānodemonstrē, ka šādā veidā politiķis var nopelnīt ievērojamu atbalstu. Tas vedinās citus politiķus, kas jau šobrīd atbalsta, bet vēl nav gatavi par to runāt skaļi (un tādi ir, es zinu), sākt runāt un iestāties par atbalstu. Savukārt tos, kas bija skeptiski noskaņoti vai pilnīgi pret, mazināt savu skepsi vai pretestību.

Tātad, ko darīt šajās vēlēšanās?

Pirmajā brīdī šķiet, ka ir divas iespējas: balsot par partiju “Progresīvie” vai balsot par ZZS tikai specifiski Rīgā, pieliekot plusiņu Latvijas Zaļās partijas priekšsēdētājam Edgaram Tavaram.

Partija “Progresīvie” savā programmā ir iekļāvusi šādu punktu: “Veiksim izmaiņas arī ārpus veselības aprūpes sistēmas: atbilstoši ANO Globālās narkotisko vielu komisijas ieteikumiem, dekriminalizēsim narkotisko vielu lietošanu, tādējādi kāpinot iespējas efektīvi apkarot ar narkotisko vielu izplatīšanu saistīto organizēto noziedzību un palīdzot cilvēkiem, kas cieš no atkarības.”

Domāju, visi Puaro.lv lasītāji piekritīs, ka šis ir brīnišķīgs punkts. Tik daudz neviens pat no mums nav uzdrošinājies prasīt – dekriminalizēt VISU un JEBKĀDU narkotiku lietošanu. Mēs to noteikti atbalstām.

Tāpat progresīvie citā savas programmas rindkopā sola virzīt diskusiju par medicīnisko marihuānu.

Ļoti patīkami ko tādu lasīt uz Saeimu pretendējošas partijas oficiālajā programmā. Diemžēl ir problēma. Progresīvo programmā ir sasolīts viss un visiem, ko vien vispār iespējams sasolīt. Tik populistisku programmu es, šķiet, vispār nekad iepriekš neesmu lasījis. Taču tas arī vēl būtu nieks, tur pa vidu ir arī graujošas muļķības un idejas, kuras daudzi sauktu par Kremlim izdevīgām. Nu, piemēram, Progresīvo programmā ir teikts: “Piešķirsim nepilsoņiem balsstiesības pašvaldību vēlēšanās”.

Nez’ vai šī ideja, kas vairākās Latvijas pilsētās garantē ilgstošu un stabilu varu dažādiem ždanokveidīgiem politiķiem, šķitīs daudziem pieņemama. Ušakovam šis progresīvo programmas punkts garantētu palikšanu mēra amatā uz mūžu, bet stratēģiski tas atņemtu nepilsoņiem vēl vienu motivāciju kļūt par pilsoņiem.

Kremļa dienaskārtībai atbilst vēl vesela virkne punktu “Progresīvo” programmā.

Baidos, ka nekāds populisms nespēs piesegt šos progresīvo programmas punktus un nedomāju, ka viņiem  ir kaut mazākās cerības tikt Saeimā, jo ja kādam ir tādi uzskati, kāpēc, lai viņi balsotu par progresīvajiem, ja var balsot uzreiz par „Saskaņu” – lielu un spēcīgu partiju, kuras programma, tāpat kā politiķi, ir daudz profesionālāki un mazāk populistiski.

Bet neatkāpsimies no mūs interesējošās marihuānas legalizācijas tēmas.

Ar ļoti lielu nožēlu jāsecina, ka ne KPVLV, nedz sevi par liberāļiem dēvējošā Attīstībai/Par (kas jūs par liberāļiem, ja atbalstāt kriminālsodus par zālītes uzpīpēšanu?) savās programmās nav iekļāvušas nekādu apņemšanos dekriminalizēt zālītes lietošanu vai legalizēt to.

Tātad atliek Latvijas Zaļās partijas priekšsēdētājs Edgars Tavars. Otrais numurs Rīgā ZZS sarakstā. Vienīgais no tiem, kuriem ir cerības iekļūt Saeimā, kurš atbalsta medicīniskās marihuānas legalizāciju un diskusiju par marihuānas legalizāciju vispār. Turklāt viņš vada valdošajā koalīcijā ietilpstošu partiju.

Ja kaut kādu iemeslu dēļ nepatīk ZZS, iesaku kaut vai visus izsvītrot, bet atbraukt uz Rīgu un pielikt plusiņu Tavaram. Tikai tā tie, kas ir par legālu marihuānu, šajās vēlēšanās var parādīt, ka viņi ir spēks un piespiest citus politiķus sekot Tavara pēdās.

P.S.

Par šo rakstu nav samaksājusi ZZS, LZP vai Edgars Tavars. Es nekandidēju vēlēšanās, neesmu ZZS vai LZP biedrs, tāpat arī neviens no manas ģimenes vai kāds radinieks, nedz es, nedz kāds mans radinieks arī nesaņem nekādu tiešu vai netiešu labumu no ZZS, LZP un arī no valsts uzņēmumiem un kapitālsabiedrībām nē.

 

Autors: Jurģis Liepnieks

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
NEKKĀDĀ ZI
NEKKĀDĀ ZI

Mārītrr

Zebra
Zebra

Uz nākošajām vēlēšnām gan jau būs vairāk tādu, kas atbalsta.

NEKKĀDĀ ZI
NEKKĀDĀ ZI

PIETIEKAMI IR DAUDZ STULBRŅI UN KĀDI PĒC TAM BĒRNI BŪS BAIL IEDOMĀTIS