Kas notiek Rīgas domē?

Liepnieks

Pirmkārt, Saskaņas šķelšanās ir reāla, nevis kaut kāds īpaši viltīgs pašas Saskaņas plāns.

Otrkārt, notiekošais nav arī kaut kāds Martinsona plāns, kā panākt… es pat nezinu ko. Visas šīs baumas un versijas izgudro dīvānu fantazētāji, kuriem nav vispār nekāda sakara ar realitāti.

Cēloņi notiekošajam, kā jau parasti, ir daudz prozaiskāki, bet par visu pēc kārtas.

Parlamentā to sauktu par mazākuma valdību, proti, situāciju, kad ar vairākumu apstiprinātā un strādājošā valdība vai šajā gadījumā Rīgas mērs, strādā, bet ir zaudējis vairākuma atbalstu, kas nozīmē, ka strādā tikai līdz tam mirklim, kamēr opozīcija sanāk un nobalso par viņa atstādināšanu. Teorētiski tas var notikt jebkurā brīdī. Mazākuma valdības tomēr reizēm mēdz strādāt visai ilgi un veiksmīgi, pamatā izmantojot to, ka opozīcija nav vienota un ir iespējams manipulēt ar dažādām tās grupām, veidojot tā saukto “lēkājošo vairākumu” vai tāpēc, ka apzīmē sava veida līdzsvaru, kura izjaukšana nevienam nesola lielus ieguvumus. Arī Latvijā mēs esam piedzīvojuši mazākuma valdības, kā, piemēram, Induļa Emša valdība vai Aigara Kalvīša valdība, kad to pameta Jaunais laiks

Tomēr, lai mazākuma valdība veiksmīgi strādātu, tās vadītājiem vajag lielu politisku meistarību. Amerikam un Ušakovam tādas noteikti netrūkst, taču Turlajam, tieši pretēji, piemīt viss nepieciešamais īpašību komplekts, lai padarītu šādu valdīšanu neiespējamu. Gan neadekvāts pašvērtējums, gan viduvējs IQ, gan lepnība un narcisisms – viss nepieciešamais. Problēma tā, ka cilvēkus ar šādām īpašībām no Briseles un attālināti nav nekādu izredžu nomenedžēt. Tas redzams jau pašā pirmajā Turlā darba dienā – paziņojums, ka viņš atstādināšot Jakrinu no Rīgas Satiksmes valdes, skaidrāk par skaidru parāda, ka Turlais pat aptuveni nesaprot, kāda ir viņa situācija.

Izveidojusies situācija Rīgā ir liels izaicinājums arī Rīgas domes latviskajai – “gāžam Nilu” daļai, kurā ietilpst JKP, NA, A/Par un Jaunā Vienotība, jo, ja nu Nila gāšana nav bijis tikai tukšs lozungs, tad tagad nu gan ir īstais brīdis.

Man grūti iztēloties, kā gāžam Nilu partijas paskaidros saviem vēlētājiem, ka pat necenšas pārņemt varu un izdzīt Saskaņu un GKR no Rīgas domes, tagad, kad Saskaņas/GKR koalīcijai vairs nav vairākuma. Vai tiešām šīs partijas pieļaus, ka Saskaņa un GKR turpina saimniekot PSRS militārā pensionāra vadībā, pat esot mazākumā? Tāda gļēvulība un nemākulība no latvisko partiju puses gan noteikti raisīs jautājumus. 

Turklāt, ņemot vērā Baraņņika kunga augsto statusu Saskaņas hierarhijā, šāda līmeņa cilvēka aiziešana, kā likums, liecina par emocionāli piesātinātu, dziļu konfliktu, kas nozīmē, ka Baraņņika kungs, ļoti iespējams, ir emocionāli motivēts atbalstīt Nila gāzēju koalīciju.  Lai vai kā, visas kārtis šobrīd ir izkritušas par labu tiem, kas uz vēlēšanām gāja ar lozungu “gāžam Nilu”, un tagad laiks noskaidrot, vai tas bija tikai lozungs vēlētāju apmuļķošanai, zinot, ka nekādu Nilu neviens gāzt netaisās, vai arī patiesa vēlme atņemt varu Saskaņai un Jāņus Rīgā svinēt jau bez Saskaņas un GKR. 

Ja šāds mēģinājuma gāzt Saskaņu tuvākajās nedēļās nesekos un tā sauktās latviskās partijas atradīs kādus aizbildinājumus, kāpēc PSRS armijas militārais pensionārs Turlais, tas nav nemaz tik slikti un, ka neko izdarīt nav iespējams, tas gan varētu liecināt, ka taisnība ir tiem, kas pieņem, ka eksistē slepena vienošanās starp Saskaņu un vismaz kādu daļu no tā sauktajām latviskajām partijām par to, lai status quo saglabātos.

Autors: Jurģis Liepnieks

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


14
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Lamata
Lamata

Neviena latviskā partija , kura draudzējas ar galvu, nekad , ne pie kādiem apstākļiem , neilgojas pēc varas RD. Tas redzams NA un LA | PAR atturībā. Ķirsis (JV) un JKP ir savā, bļāvēju , elementā. Opozīcija jūtas ērti kritiķa lomā, bet baidās atņemt Saskaņas labumus rīdziniekiem. Un nonākt pie varas. Tā viņiem būtu pašnāvība. Nekādi citi ietaupījumi nedotu vēlamo rezultātu, jo kadru , lai nomainītu kapitālsabiedrībās vadošos, nepietiek. Arī profesionālā līmenī. JKP vienīgā ar prieku uzņemtos pilnīgi visu, lai ar troksni izgāztos. Lai pamēģina. Tur prāta nevajag.

aradhana
aradhana

Latvisko partiju ”vara”, kas var pastāvēt tikai ar ultraliberāļu A/Par un Baraņņika atbalstu, būtu ”Pirra uzvara”. Faktiski tā dotu neierobežotas iespējas kremlistiem kopā ar ultraliberāļiem saimniekot kā patīk, visu atbildību uzkraujot citiem. Tā vietā jādara viss iespējamais, lai panāktu domes atlaišanu un ārkārtas vēlēšanas! Domāju, to gana labi apzinās arī Liepnieka kungs, tieši tāpēc arī šis raksts…

Lamata
Lamata

Tieši Pūce bija tas, kurš centās RD atlaist un panākt ārkārtas vēlēšanas. Vēlāk saprata, ka rezultāts var būt pavisam cits, nekā domāts. Ko iesākt, ja latviskās partijas gūtu uzvaru ? Šobrīd latviešu vēlētājs būtu aktīvs un patriotisks. Ušakova vēlētājs apātisks. Vēl var LKS parādīt sevi.

Prodigy
Prodigy

Esošajai opozīcijai nonākšana pie varas varētu ļoti bēdīgi atspēlēties nākamajās vēlēšanās – tagad nāktos strēbt esošo zagļu savārītos mēslus ar milzu karoti – atcelt finansiāli nepamatotos labumus utml., toties pie malas pabīdītie varētu riet, cik labi bija mūsu laikā, un nākamajās vēlēšanās Nila grūpijas atkal esošos iebungotu atpakaļ

Es un es
Es un es

Man gan ir aizdomas, ka Ķirsis, Ēlerte un Pulks nav nekādi lieliskie saimnieki. Laikam jau ārkārtas vēlēšanas ir vienīgā izeja

Vints
Vints

Pirmais, ar ko ir jāsāk – jāpierāda saSmakas zagļu fiktīvais darbs neskaitāmo konsultantu amatos un jāliek atmaksāt daudzo gadu garumā saņemtā alga un par zagļiem nomaksātie nodokļi un jāpārrēķina pensijām nopelnītie līdzekļi, kuri ieskaitīti par nelikumīgi saņemtajām algām un samaksātajiem nodokļiem! Un jāsoda ir pilnīgi visi fiktīvie konsultanti, sākot ar glumā pamuļķa ņiluškas (nje esmu ļi jetas kursa, njiko njizinu) ivetiņu, kura, cik tur – astoņus gadus?!!, ir strādājusi 260 stundas mēnesī! Zvērs, ne sieviete! Lai gan… prasta zagle…

Es un es
Es un es

Un? Mums jau ir divas partijas, kuru vienīgais lozungs bija: visiem veciem sadosim pa muti. Un? Kur lieliskais rezultāts?
Soliņus lauzt jau visi māk. Remontēt tik negrib

Vints
Vints

Izliecies, vai patiešām esi muļķis, ka nespēj saprast, ko uzrakstīju?! saSmakas elektorātam visai raksturīgi!
Bet mana doma, atkārtošu dļa osobo tupih, ir gaužām vienkārša – nozagti vai izsaimniekoti līdzekļi ir jāatgriež pilsētas budžetā!

Es un es
Es un es

To es sapratu. Tikai jautājums kāds ir darbības plāns pēc izrēķināšanās. Kā mēs uzskatāmi redzam ar KPV un JKP, izrēķināšanās kā vienīgais plāns nav dikti noderīgs tautsaimniecībai.

Vints
Vints

Kopš kura laika nelikumīgi iegūtu līdzekļu atmaksāšanas pieprasīšana ir uzskatāma par izrēķināšanos?!!

Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

Dīvaini, bet par šāda veida problēmām un aptuvenu notikumu gaitu Sskaņas noteikti biedri bija informēti jau ziemā.

P. S. Pieļauju, ka politiskā impotence un haoss, nespēj pietiekami ātri ietekmēt iedzīvotāju uztveri/domāšanu/attieksmi. Tādēļ, procesu nepoeciešams paatrināt radot haosu un impotenci arī pašvaldību līmenī. Lai ikviens iedzvotajs ierauga postu, ikteiz kad pamet telpas un nelolotu ilūzijas par pastāvošo sistēmu. Zaudētu saikni ar to. … Laiks varētu būt līdz 2022.

heijā
heijā

Diemžēl, bet sajūta ir ka eksistē daudz vienošanos. Ja reiz nano briļļainītim un mogomenam ļauj brīvi doties prom. Ne gluži virzienā kurā šiem blēžiem vajadzētu doties.

Pikaču
Pikaču

Es šo lasu tā – latviskās partijas patiešām minstinās gāzt Saskaņu, jo tas nozīmētu notirgot kaut ko Baraņņikam, kas droši vien ir daudz kur roku pielicis. Tātad, kompromisi var dārgi maksāt nākamajàs vēlēšanās. Savukārt Baraņņikam šo kompromisu ļooooti vajag. Tad nu talkā nāk PR konsultants, kas kaunina latviskās partijas par nevarību.

Stienis
Stienis

Neatkarīgi no tā, vai ir tā, kā raksta Jurģis, vai nav, arī man jau sen ir aizdomas, ka tā dēvētās latviskās partijas Rīgas domē ir nuņņas, un tā būs taisnība, ja viņas tagad neņems varu.