Judins: Atbildība par čekas maisu publicēšanu noteiktā termiņā jāuzņemas Saeimai

čekas maisi

Saeimai ir jāuzņemas atbildība arī par bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpēti –  lai tā sauktie čekas maisi pēc zinātniskās izpētes tiktu publiskoti noteiktajā laikā. To intervijā Latvijas Radio teica Saeimas deputāts Andrejs Judins (“Vienotības” frakcija).

Viņš norādīja, ka jau 2014. gadā Saeima ar likumu noteica, ka VDK dokumenti tiks publiskoti, taču tas tiks darīts pēc to zinātniskās izpētes. Tālab izveidota speciāla komisija, kam darbs jāpaveic nākamgad. Proti, līdz nākamā gada maija beigām komisijai darbs ir jāpabeidz un jāsniedz ziņojums par izpēti. Savukārt valdībai līdz oktobra beigām ir jāapstiprina kārtība, kā var iepazīties dokumentiem.

“Likumā viss ir skaidri, bet diemžēl trīs gadu laikā mēs novērojām komunikācijas problēmas starp Satversmes aizsardzības biroju un zinātnisko komisiju,” teica Judins, norādot, ka pēdējās dienās kļuvis zināms, ka komisija tikai šajās dienās iesniegusi dokumentus, lai strādātu ar Satversmes aizsardzības birojā (SAB) esošajiem “čekas maisiem”.

Tā kā ir bažas, ka komisija noteiktajā laikā darbu varētu nepabeigt, tad vairāki Saeimas deputāti rosinājuši nodot šo jautājumu parlamentārai uzraudzībai. Proti, uzticēt Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijai pārraudzīt VDK dokumentu izpētes procesu, skaidroja deputāts.

“Mērķis ir vienkāršs – panākt, ka nākamā gada maiga beigās komisija pabeidz darbu, lai būtu sagatavoti Ministru kabineta noteikumi. lai galu galā mēs varētu pielikt punktu,” teica Judins.

Pēc viņa sacītā, redzams, ka šis priekšlikums “dažiem kolēģiem ļoti nepatīk”. “Un tas ir ļoti slikti, jo būtība man šķiet, ka Saeimai ir jāuzņemas atbildība (..),” sacīja deputāts, norādot, ka Saeimai ir jāuzņemas atbildība par likuma izpildi, proti, ka VDK dokumenti noteiktajā laikā tiks izpētīti un publiskoti.

“Saeimas lomai jābūt aktīvākai,” sprieda Judins. Viņš atkārtoti norādīja, ka atbalsta VDK dokumentu nodošanu Latvijas Nacionālajam arhīvam, bet tas būtu jādara pēc 31.maija, kad darbu būs pabeigusi zinātniskās izpētes komisija. Tādējādi nav atbalstāms Nacionālās apvienības priekšlikums par VDK dokumentu nodošanu arhīvam jau līdz 1.martam.

Jau ziņots, ka Saeimā ceturtdien plānots lemt par priekšlikumu uzticēt Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijai VDK dokumentu izpētes uzraudzību.

Tāpat vēstīts, ka VDK zinātniskās izpētes komisija ne reizi vien norādījusi uz šķēršļiem, lai strādātu ar SAB glabātajiem čekas maisiem. Tikmēr valsts vadītāji čekas maisu pētniekiem pārmeta nesadarbošanos ar SAB.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: Latvijas Radio

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Liberasts = Čekists
Liberasts = Čekists

Nevienam vairs neūs pārsteigums uzzināt, ka galvenie stukači un stukaču vervētaji ir atrodami tieši redzamāko liberastu vidū -Sorosa aģenti, PARisti, praidisti, KNABisti, Providisti, Delnisti. Marģināļi vienmēr kalpo sistēmai lai cik tā noziedzīga tā būtu.

Jānis
Jānis

Kas tas par speciālistu? Kāpēc reklamējat to tukšo spriedelētāju?

Milda
Milda

Kāpēc jau 2014 gadā dokumentus no SAB neaizveda uz Valsts arhīvu , ko ?