IZM rosinās noteikt, ka vecākiem jānodrošina skolēnam ierīce ar interneta pieslēgumu

Ilga Šuplinska

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) gatavo izmaiņas Izglītības likumā, kas noteiktu, ka attālināta mācīšanās ar viedierīču palīdzību turpmāk būtu viena no klātienes mācību formām, kā arī paredzēs, ka ierīce ar interneta pieslēgumu ir viens no individuālajiem mācību piederumiem, ko skolēnam nodrošina ģimene, vēsta lsm.lv.

Ministrija pagaidām šo plānu nav publiskojusi medijiem, taču ir ar to iepazīstinājusi pašvaldību pārstāvjus.

Pēc tikšanās par ideju normalizēt attālināto mācīšanos un lielākas atbildības daļas pārlikšanu uz vecākiem sašutumu pauda Jūrmalas domes deputāte Elizabete Krivcova (”Saskaņa”), kura uzskata to par nepareizu rīcību – attālinātas mācības varot noteikt kā krīzes vai ārkārtējas situācijas risinājumu, taču normālā situācijā ir jāsaglabā bērnu tiesības iegūt izglītība klātienē un tiešā kontaktā ar skolotāju, kam ir būtiska nozīme pedagoģiskajā procesā.

Krivcova arī uzsver, ka

Latvijā saskaņā ar Satversmes 12.pantu ir bezmaksas izglītība, tāpēc noteikt vecākiem par pienākumu nodrošināt bērnam ierīci ar interneta pieslēgumu būtu pretlikumīgi un tas jādara pašvaldībai vai valstij.

Izmaiņu gatavošanu likumā apstiprināja izglītības ministre Ilga Šuplinska (Jaunā konservatīvā partija). Viņa sacīja, ka līdz jūlija beigām plānots sagatavot iespējamos scenārijus mācību norisei jaunajā mācību gadā – tas tiek darīts, ņemot vērā Covid-19 ietekmē notikušo attālināto mācību rezultātus un secinājumus.

Terminu par klātienes mācībām tiešām iecerēts papildināt, paredzot, ka mācības var notikt “attālināti ar informācijas un komunikācijas tehnoloģiju starpniecību”. Ministre paudusi pārliecību, ka virtuālajā realitātē tiešsaistes nodarbībās var imitēt klases darbību un tādas jau sen paredzētas mācību formas kā rotaļas un praktiskās nodarbības.

Otrs plānotais jauninājums paredz iekļaut datoru vai telefonu ar interneta pieslēgumu pie individuālajiem mācību līdzekļiem, kas jānodrošina ģimenei.

Patlaban par līdzekļiem, kas jāgādā individuāli, tiek uzskatīts apģērbs un apavi, kā arī mācību līdzekļi, kas ir vajadzīgi vairāku priekšmetu apguvei. Šis jautājums arī iepriekš radījis neskaidrības, jo Satversme paredz bezmaksas izglītību. Piemēram, 2013.gadā pēc tiesībsarga iejaukšanās tika precizēts Izglītības likums. Kopš tā laika ģimenēm vairs nav pašām jāpērk mācību grāmatas un darba burtnīcas – tās jānodrošina skolai.

“Viedierīce šobrīd ir lielā mērā skolēna un studenta darbavieta,” izteikusies Šuplinska, arī šajā kontekstā norādot uz mūsdienīgu 21.gadsimta izglītību. Prezentācijā pašvaldībām iekļautie aptaujas rezultāti rāda, ka 52% skolēnu bijušas pieejamas visas vajadzīgās tehnoloģijas. 23% pauduši, ka viņiem vēl nepieciešams dators, tikpat daudzi – ka vēl vajadzīgs stabils interneta pieslēgums.

Uz jautājumu, vai visi varēs ierīces iegādāties, ministre teikusi, ka likuma izmaiņu piedāvājums “nenozīmē, ka simtprocentīgi, ka būs kaut kādas sankcijas”. Tiekot arī plānota tehnoloģiju iegāde no struktūrfondu līdzekļiem, tāpat esot pieejama sociālā atbalsta sistēma.

Trešais paredzētais jauninājums ir līgums, kas skolēnu likumīgajiem pārstāvjiem turpmāk būtu jāslēdz ar skolu par izglītības ieguvi.

Šuplinska norāda, ka šāda iecere vērtēta jau labu laiku un līgums nepieciešams arī tāpēc, lai palielinātu vecāku līdzatbildību un iesaisti bērnu izglītošanā un ikdienā kopumā. Plānotie grozījumi drīzumā tikšot virzīti skatīšanai valdībā.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


9
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
kiky
kiky

Interesamti ka es to varesu nodrosinat,labi vecaka meita macas tehnikuma vinai ir viedierices.bet vel 4 skolniekiem?es telefonu nedodu berniem.kur nu vel lai butu ar internetu.

čība
čība

ka reizi ministre tā saka – profesore taču, gandrīz akadēmiķe…. te tās īpašas zināšanas, kas ne katram ir dotas. Te savs vārds sakams LZA un pedagogu kalvēm augstskolās- vai tur bez teoretizēšanas par Makarenko vēl ir kāda vieta tehnooģijām, praktiskām nodarbībām… lai tad bērni nesmejas jau pirmajā stundā par tādām čaukstenēm

6 bērnu mammas vārdā
6 bērnu mammas vārdā

Cien.
Šuplinska varbūt nav informēta,ka ne visiem vecāku Latvijā pa kabatai ir labs bezvadu internets, viedierīce daudzbērnu ģimenēm katram skolniekam. Un vispār arī Latvijā ir vietas,kur interneta vienkārši nav
.

audze
audze

Ko tad kautrējas teikt visu patiesību? – vecākiem jānodrošina arī skolotāji ar visu nepieciešamo, lai tos kumēdiņus rādītu! Galvenais, lai nauda plūsma uz uzdevumu krātuvju kantorīšiem būtu pieaugoša

Andris
Andris

Vai “brilles “arī pašvaldība palīdzēs iegādāties ?

Rēķins
Rēķins

Rīga Tv24 Pavļuta “mīkstās” acis atbildot uz jautājumu par viedierīcēm skolēniem – kas notiks ar bērnu izglītību, ja vecāki nespēs panest OIK? Vai politiķi ir informēti, ka pat par nesaņemtu pakalpojumu, nelietojot eletrību, vienīgi par pieslēgumu tā kavētas apmaksas gadījumā var vērsties ar piedziņu pret īpašumu?

Inese
Inese

Tādā veidā valsts piespiež cilvēkus būt “zem lupas”, jo nav noslēpums, ka jaunās ierīces ir indivīda pilnīgas pārvietošanās un darbošanās izsekotājas. Neviens likums nevar piespiest cilvēku par savu naudu iegādāties mobilo tālruni, datoru, interneta pieslēgumu. Labāk Šuplisnka paskatītos, kas notiek, piemēram, pirmsskolas izglītības iestādēs. Nu, teiksim, kāpēc pašvaldības bērnudārzos, kur ēdināšana notiek grupu telpās, katrā grupas virtuvē (visos BD) ir ierīkotas trauku mazgājamās mašīnas, bet līdzekļu trauku mazgāsanai nav? Mēnesī izsniedz 4 tabletes, bet trauki jamazgā 3x dienā. Katrā grupā ir mobilais telefons, kas, principā, ir OK, bet kāpēc tam ir jābūt Iphone? Un, kapēc grupām nav naudas, lai to… lasīt vēl »

Agita
Agita

Un pēctam cels drāmu, ka jaunieši no interneta visādus sūdus salasīsies, pašnāvnieku video salūrēsies un podus vārīs. Malaču sistēma

tikai uz priekšu
tikai uz priekšu

Nākošajā dzīvības līmenī- arī ferrary un latgaļu vārdnīcu, arī Komunistiskās partijas manifestu un pašmācības instrukciju izdzīvošanai “Mazajā zemē”