Izbeidz skandalozo malumedību lietu, kurā aizturēts arī Ziedonis Caune

Ziedonis Caune

Valsts policija pieņēmusi lēmumu izbeigt kriminālprocesu skandalozajā malumedību lietā Jelgavas novada Platonē, kur tika aizturēts arī Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS).

Par to informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece. Lieta izbeigta nozieguma sastāva trūkuma dēļ.

Lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu pieņemts pēc Kriminālprocesa likuma 377.panta 2.punkta un, pamatojoties uz Veterinārmedicīnas fakultātes Veterinārmedicīniskās ekspertīzes atzinuma par to, ka nevienai no notikuma vietā izņemtajām stirnām kā nāves cēlonis nav šauti ievainojumi, kā arī, ņemot vērā ballistiskās ekspertīzes atzinumu, izņemtie šaujamieroči un izņemtās patronu čaulītes nav no kriminālprocesa ietvaros nopratināto personu piederošajiem šaujamieročiem.

Kā ziņots, šo kriminālprocesu policija sāka aptuveni pirms gada – pēc tam, kad 2011.gada 24.februārī Jelgavas novada Platonē medību lieguma laikā un vietā, kur aizliegtas medības, tika konstatētas nošautas stirnas, patronu čaulas un sniega motocikla pēdas.

Tajā pašā pēcpusdienā un tajā pašā apkaimē vietējie iedzīvotāji bija aizturējuši novada domes priekšsēdētāju Cauni, kurš uz sniega motocikla veda Rīgas reģionālās virsmežniecības Ropažu mežzini Jāni Ozoliņu ar pielādētu ieroci klēpī.

Drīz pēc notikušā sabiedrības rīcībā internetā nonāca ar mobilo telefonu filmēti videoieraksti, kurus uzfilmēja un žurnālistiem nodeva Platones iedzīvotāji, kas aizturēja novada pašvaldības vadītāju ar viņa bruņoto līdzbraucēju. Šie video nodoti arī policijai.

Pirmajā video redzams, ka Ozoliņš uz sniega motocikla izlādē iepriekš pielādētu medību ieroci, bet Caune sēdēja pie sniega motocikla stūres. Otrajā video fragmentā redzams, kā Valsts policijas Jelgavas iecirkņa darbinieki no notikuma vietas mierīgi ļauj aizbraukt Ozoliņam, pat nepierakstot viņa datus, bet pirms tam, pēc aculiecinieku stāstītā, policisti atļāvuši kādai sievietei, ko pa tālruni pasaucis Caune, no notikuma vietas aizvest ieroci, nezinot, vai sievietei bijusi ieroča glabāšanas atļauja, kas ļautu to transportēt.

2011.gada aprīlī saistībā ar skandalozo malumedību lietu Jelgavas novada Platonē Valsts policijā tika pabeigta dienesta pārbaude par policistu rīcību notikuma vietā un vienam no policistiem tika izteikts rājiens.

Saistībā ar sākotnējiem komentāriem žurnālistiem un pēcāk publiskotajiem videoierakstiem Caune tika pieķerts publiskos melos, kas izraisīja politisku skandālu un plašu Jelgavas novada iedzīvotāju neapmierinātību ar novada domi un tās vadītāju. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) publiski Cauni aicinājis izvērtēt, vai viņa turpmāka atrašanās amatā atbilst morāles un ētikas normām.

Kriminālprocess policijā sākts pēc Krimināllikuma 112.panta 2.daļas par nelikumīgām medībām. Policija pagaidām konkrētas aizdomās turamās personas nav nosaukusi.

Kavēšanos šā kriminālprocesa izmeklēšanā bija paildzinājusi nepieciešamība gaidīt dažādu ekspertīžu slēdzienus, iepriekš skaidroja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece.

Šā agrākā skandāla iespaidā arī šā gada 26.janvāra vakarā Caunem bija izcēlies konflikts Elejā pie veikala ar vietējo iedzīvotāju Imantu Valatkaiti.

Valsts policija informēja, ka policijā saņemti divi iesniegumi saistībā ar vienu atgadījumu. Viens iesniegums ir par to, ka velosipēdam uzbraukusi Caunes vadītā automašīna, bet otrs iesniegums ir no Caunes par viņam it kā izteiktiem draudiem, par ko sākts kriminālprocess.

Valatkaitis aģentūrai LETA telefonsarunā pastāstīja, ka konfliktā nav Caunem izteicis neko tādu, ko viņš varētu tulkot kā draudus dzīvībai. Viņš tikai prasījis, lai Caune sagaida policiju, ko Valatkaitis izsaucis tāpēc, ka Caunes mašīnā kastēs pamanījis ievērojamu daudzumu sadalītas gaļas, bet no iedzīvotājiem bija dzirdējis, ka Caune, iespējams, bijis kārtējās apšaubāmās medībās.

“Caune, tikko padzirdēja, ka es zvanu policijai, steidzās aizbraukt. Es ar velosipēdu nostājos viņam ceļā, bet viņš man brauca virsū. Es pamuku malā, un Caunes vadītā automašīna pārbrauca manam velosipēdam,” skaidroja Valatkaitis. Viņš uzskata, ka Caune, apsūdzot viņu kriminālnoziegumā – dzīvību apdraudošu draudu izteikšanā – izvairās no atbildības.

Pašvaldībā uzskata, ka novada iedzīvotājs esot provokatīvi izaicinājis Cauni nolūkā apmelot.

Pēc notikušā Valatkaitis Jelgavas novada domei atgādāja un dāvināja cūkas galvu.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: Kasjauns

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar