Iekšlietu ministre apmierināta, kā tiek (ne)pārņemta tā dēvētajā Lemberga lietā “arestētā manta”

Marija Golubeva
Iekšlietu ministre Marija Golubeva (A/Par)

Uldis Dreiblats, neatkariga.nra.lv

Lai gan Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūra (NVA) jau vairāk nekā gadu nespēj pārņemt no Rudolfa Meroni “arestēto mantu” tā dēvētajā Lemberga kriminālprocesā, iekšlietu ministre Marija Golubeva ir apmierināta ar to, kā tiek pildīts Rīgas apgabaltiesas lēmums par “arestētās mantas” nodošanu NVA.

Neatkarīgajai bija šāda rakstiska komunikācija ar iekšlietu ministri, kas notika ar viņas padomnieces Lindas Curikas starpniecību.

Neatkarīgā jautāja: “Vai esat apmierināta, kā jūsu pakļautībā esošā Nodrošinājuma valsts aģentūra pilda Rīgas apgabaltiesas pagājušā gada 17. augusta lēmumu?” Ministres padomniece rakstīja: “Atbilde: Jā.”

Neatkarīgā papildus vaicāja: “Ja neesat, tad kur ir problēmas?” Atbildes vietā bija rakstīts “N/A”, ar ko droši vien jāsaprot, ka uz šo jautājumu ministrei nav atbildes.

Šos un citus jautājumus Neatkarīgā ministrei uzdeva tāpēc, ka,

pirmkārt, pagājis jau vairāk nekā gads, kopš Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija tiesneses Irīnas Jansones vadībā 2020. gada 17. augustā pieņēma lēmumu “par Rudolfa Meroni atcelšanu no arestētās mantas glabātāja” un šīs mantas nodošanu NVA.

Otrkārt, tieši iekšlietu ministre ir pati galvenā priekšniece NVA (pašreizējā NVA direktore Ramona Innusa ir tikai izpildītāja), jo Ministru kabineta noteikumos teikts: “Nodrošinājuma valsts aģentūra ir iekšlietu ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde.”

Treškārt, Rīgas apgabaltiesas 2020. gada 17. augusta lēmums “par Rudolfa Meroni atcelšanu no arestētās mantas glabātāja” nebūt neparedz, ka Latvijas varas iestādēm tagad pasīvi jāgaida, kamēr R. Meroni labpatiksies “arestēto mantu” nodot NVA.

Par to liecina kaut vai fakts, ka pagājušā gada 20. novembrī tiesas sastāva priekšsēdētāja tiesnese Irīna Jansone nosūtīja niknas vēstules gan NVA toreizējam direktoram Ērikam Ivanovam, norādot, ka “Nodrošinājuma valsts aģentūrai nav tiesiska pamata nepildīt tiesas lēmumu” un “nav pamatots” NVA tā brīža viedoklis, ka “tiesu kolēģijas lēmuma izpilde ir neiespējama”; gan toreizējam iekšlietu ministram “lūdzot” izvērtēt “Nodrošinājuma valsts aģentūras amatpersonu rīcības likumību” tiesas lēmuma “par “Rudolfa Meroni atcelšanu no arestētās mantas glabātāja” izpildes gaitā”.

Tāpat tiesnese uzdeva iekšlietu ministram (kā zināms, tolaik tas bija Sandis Ģirģens) “nodrošināt” minētā 2020. gada 17. augusta tiesas lēmuma t.s. Lemberga krimināllietā “efektīvu un likumīgu izpildi”.

Neatkarīgā pašreizējai ministrei M. Golubevai arī vaicāja, vai viņa šos tiesneses iekšlietu ministram dotos norādījumus uzskata par saistošiem.

Uz šo jautājumu tika saņemta atbilde – ministre uzskata, ka tiesas lēmumi ir jāpilda.

Tāpat Neatkarīgā vaicāja: “Cik ilgā laikā, jūsuprāt, šāds tiesas lēmums būtu jāizpilda?” “Atbilde: Nodrošinājuma valsts aģentūra ir izsludinājusi iepirkumu, šobrīd notiek iepirkuma procedūra, lai piesaistītu būtisku juridisko atbalstu tiesas sprieduma izpildei. Tiesas lēmums tiks pildīts iespējami ātrākajā termiņā.”

Kā jau Neatkarīgā rakstīja, ministres minētais iepirkums tika izsludināts jau pagājušā gada 30. decembrī; tas tika pasludināts par steidzamu. Piedāvājumu atvēršana notika šā gada 18. februārī, t. i., pirms vairāk nekā pusgada.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: neatkariga.nra.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Lohi
Lohi

Pieticība jau daiļo! Ja tik maz vajag apmierinājumam