Helmanis: Brīva var būt tikai izglītota un gudra tauta

Helmanis

EGILS HELMANIS, Ogres mērs

Man ir ļoti skumji, kad dzirdu ziņas, ka atkal tiek lemts par kādas lauku skolas slēgšanu. Tādu gadījumu, kad skolu tiešām nav izredžu noturēt pie dzīvības, ir maz. Daudz biežāk tiek piesaukti ekonomiskā izdevīguma un izglītības kvalitātes iemesli.

Atļaušos gan teikt, ka lielā daļā gadījumu tā ir vieglākā ceļa izvēle, no novadu vadību puses. Vienkārši – ērtāk ir pārraudzīt vienu lielu, nevis trīs mazas skolas.

Nesen izskanējušas ziņas, ka Kuldīgas novada vadība lemj par četru lauku skolu slēgšanu. “Jaunās vienotības” vadītajā novadā iecerēts slēgt skolas Ēdolē, Nīkrācē, Kabilē un Turlavā.

Šis gadījums ir vienlaikus arī ļoti simbolisks. Turlavas pagasts ir vieta, kurā mitinājušies kuršu dižciltīgo pēcteči – kuršu ķoniņi, kas savu brīvību un brīva cilvēka tiesības spēja saglabāt pēc Krusta kariem, gadu simtiem, caur vācu muižniecības dominancei. Piedevām vēl aizstāvēja savas brīvu cilvēku tiesības, uzvarot vācu muižniecību tiesā pie krievijas cara. Savukārt Kabile ir pilsēta, kuru 1946.gadā ieņēma un no padomju varas uz vienu dienu atbrīvoja nacionālie partizāni.

Kādēļ to pieminu? Tādēļ, ka tas spilgti parāda atšķirības vērtību izpratnē! Mūsu vectēvi un sentēvi par savu zemi, pilsētu, pagastu bija gatavi cīnīties, nežēlojot dzīvības un līdzekļus (ķoniņu prāva pret muižniekiem ilga gandrīz gadsimtu!). Ar kādām tiesībām mēs likvidējam to, kas iepriekš veidots un saglabāts? Mūsdienu vadošie savas ērtības dēļ gatavi pārvilkt svītru mazajiem lauku miestiem!

Jā, tieši to arī tas nozīmē! Ja kādā lauku pagastā nav pieejama skola, jauna ģimene ar bērniem to par savu dzīvesvietu, visticamāk, nekad neizvēlēsies!

Ogres novadā mūsu komandai ir skaidrs uzstādījums – par katru cenu nodrošināt skolu ikvienā pagastā! Šobrīd tikai vienā pagastā skola pārtraukusi darbību, un mēs aktīvi meklējam veidus, kā skolu atkal atvērt. Esam uzcēluši jauno ģimnāziju.

Jā, skolu saglabāšana un uzturēšana nav ne lēta, ne vienkārša! Bet arī Brīvība nav ne lēta, ne vienkārša! Un brīva var būt tikai izglītota un gudra tauta!

Lauku skolas ir daļa no latviskuma kodola! Man ir ļoti skumji, kad dzirdu ziņas, ka atkal tiek lemts par kādas lauku…

Posted by Egils Helmanis on Otrdiena, 2024. gada 16. janvāris

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


10
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Aha
Aha

Izglītotību šis putns jau nodemonstrēja bibliotēkā un savu mākslas patronu izvēlē

ZOV
ZOV

Helmanis ir Nacionalas Apvienibas vatnjiku atzars ar atbilstoshu purnu, shis biedrs tiek regulaari piebarots no Putina naudas tureetaaja un sankcioneetaa Pjotra Avena un vinja vieteejo paarstaavjiem. Ogre ir strateedjiski svariigs ciems Daugavas pareizajaa pusee, ljoti noziimiigi uzbrukuma gadiijumaa, liidz ar to vatnjiki tur ir ljoti aktiivi. Kameer Raivis pin prieviiti, Helmanja purns klaaj sarkano pakljaaju Pjotram un Volodjam.

Priekulis
Priekulis

Hamanim izdauzīts purns, laikam reketieris nevieksminieks.

ābecīte
ābecīte

Neparasts apgalvojums – bērnu lasītprasme 4. klasē gan to neapliecina,ka pašvaldībai ir bijusi šāda vēlme. Un tās īpašās pašierosmes grāmatas arīnav vēl izdalītas . Kas tadd tur var zaugt?

Joske
Joske

Ja sekojam IZM un tās kursam pamatā ar JV akceptu vairāk par 10 gadiem nonākam pie secinājuma, ka šīm struktūrām Latvijas izglītotība ir pie d..sas. Trakākais ir tas, ka IZM torpedē visu, kas uzlabotu izglītības procesu un saturu. JV palīdz IZM tikt galā ar visām kritikām lai cik pamatotas tās būtu.

salmu matracis
salmu matracis

Tad tiek palielināta vajadzība pēc uzturēšanas izdevumiem un skolotājiem! Attiecīgi, kur ņemt naudu skolotāju algām un apmācību procesam? Arī pašvaldību nauda ir no nomaksātajiem nodokļiem, te ir skumjais stāsts, ka par pamatizglītību samaksājām ievērojamu % no kopprodukta pat Eiropā, bet kvalitātē – čiks vien sanāk. Pašvadību ķēņiņi dzen izglītības izmaksas uz augšu, bet cilvēki nesaņem kvalitatīvu izglītību… Saukļi protams ir gana tautiski.

hmm
hmm

Shis ir tas pats tips kursh laiza rokas un kaajas Putina draugam Avenam, vieniigais ko veerts piemineet kad ieraugam shii nodeveeja purnu.

Gada glezna
Gada glezna

Tai vietā, lai apzinātu problēmu, komentētājs demonstrē savu žulti. Uzdodu jautājumu: vai STEM ignorance grauj, vai taisni otrādi ceļ materiālo labklājību? Uzsveru “materiālo” labklājību. Jau vēsturiski konstatēts, ja sabiedrība nav izglītota, tad augstu tehnoloģiju uzdāvināšana nevis ved pie labklājības (gan garīgas, gan materiālas), bet taisni otrādi – deģenerē sabiedrību. Šobrīd Latvija nepārprotami nodarbojas ar tumsonības slavināšanu – gan jau tās tehnoloģijas nopirksim.

hmm
hmm

vai tu tiesam doma, ka mes uztveram nopietni to ko saka ogres mers par ogres STEM ? diemzel, lauku skolas ar 10 skoleniem ir ka spainis ar caurumu, caur kuru budzeta lidzekli aiztek vietejiem eku uzturetajiem un citiem vietejiem darboniem par lielakiem vai mazakiem konkursiniem. ogre nav ne ar ko ipasa, tas notiek visas pasvaldibas.

Beware
Beware

Un kas tad Avenam vainas? Komersants kā jau komersants…. 9. maija parādēs nepiedalās, atšķirībā no Vairas Vīķes un kā to vēl sauca…. Tad jau tā arī bija Volodjas draudzene? Laikam jau ne, toties viņai bija smadzenes, atšķirībā no Tevis, idiot. ;-)