Guntis Belēvičs melojis – atkāpjas no amata un izstājas no LZP

Guntis Belēvičs

Veselības ministrs Guntis Belēvičs Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) šodien iesniedzis demisijas rakstu.

Kučinskis viņa demisiju ir pieņēmis, piektdien žurnālistiem apstiprināja pats premjers.

Ministru prezidents pavēstīja, ka Belēvičs ir melojis viņam saistībā ar «rindu lietu». Kučinskis pauda nosodījumu Belēviča melošanai, tomēr piebilda, ka nu jau demisionējušais ministrs viņam skaidrojis, ka «kaut kur ticis ierauts». Premjers sacīja, ka šajā gadījumā bija jāizrāda vīrišķība un jāatzīst izdarītais.

 

Pēdējais piliens šajā lietā izrādījās piektdien Latvijas Avīzē publicētais Lato Lapsas un Kristīnes Jančevskas raksts.

Publicisti norāda, ka žurnālistiem izsniedzot sakopētus čekus par viņam Ādažu privātslimnīcā veiktām operācijām, veselības ministrs Guntis Belēvičs ir „iešāvis sev kājā”, ar šiem čekiem pats atklājot savus melus par to, ka jau kopš 2004. gada viņš neesot saņēmis valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus. Patiesībā viņš tos saņēmis vēl pirms četrām dienām.

„Pēdējo 25 gadu laikā valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus esmu saņēmis tikai vienu reizi – 2004.gadā. Ievērojot Pacientu tiesību likumā garantētās pacienta tiesības, citus komentārus par savu veselības stāvokli nesniegšu,” – šādu oficiālu ministra paziņojumu pēc 8. jūnija publikācijas „VIP pacients bez kvotām un rindām” publicēja Veselības ministrija.

Savukārt pats V. Belēvičs trešdien medijiem izdalīja sakopētus čekus, kuri saskaņā ar viņa gan žurnālistiem, gan arī valdības vadītājam Mārim Kučinskim izteiktajiem apgalvojumiem pierādot, ka viņš nevis izmantojis dienesta stāvokli un ārpus rindām un kvotām operēts Latvijas Onkoloģijas centrā, bet gan oficiāli maksājis par rokas (vai roku) operācijām SIA Ādažu privātslimnīca.

Turklāt vienlaikus šie paša G. Belēviča izplatītie uzskatāmi un pārliecinoši apliecina ko citu, – to, ka veselības ministrs tās pašas dienas rītā ir publiski melojis medijiem un sabiedrībai, apgalvojot, ka pēdējos 12 gados neesot izmantojis valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus.

Kā rāda G. Belēviča izdalītās čeku kopijas, par divām manipulāciju reizēm Ādažu privātslimnīcā viņš kā fiziska persona kopā samaksājis 90 eiro – 45 eiro par katru no, kā izriet no čeku informācijas, divām operācijām un ar tām saistītiem pakalpojumiem.

Turklāt no veselības ministra uzrādītajiem čekiem izriet, ka par rokas operācijām viņš samaksājis ārkārtīgi mazas summas: pati operācija, kā rāda katrs čeks, izmaksājusi tikai 4,27 eiro, vēl 7,11 eiro izmaksājis dienas stacionārs, bet 33,62 eiro – paaugstināta servisa medicīniskā aprūpe.

Taču reālās cenas rokas operācijām Latvijas privātklīnikās ir desmitiem un simtiem reižu lielākas. Kā rāda, piemēram, Mikroķirurģijas centra oficiālais cenrādis, nav nevienas rokas operācijas, kas maksātu mazāk par 240 eiro, un to cenas pārsniedz arī 900 eiro par operāciju.

Tas gan nozīmē nevis to, ka G. Belēvičam Ādažu privātslimnīca būtu rokas operācijas „uzdāvinājusi”, bet gan to, ka pretēji ministra oficiālajam apgalvojumam viņš vēl pirms pāris dienām ir aktīvi izmantojis valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus – tieši tos, ko G. Belēvičs saskaņā ar viņa oficiālo paziņojumu neesot izmantojis kopš 2004. gada.

„Rokas operācijas mūsu klīnikā iespējams veikt Valsts apmaksātas programmas ietvaros, pacienta līdzmaksājums nepārsniedz 45 EUR,” – tā apliecināts Ādažu privātslimnīcas interneta mājas lapā. Tieši 45 eiro arī ir tā summa, ko par katru no savām rokas operācijām un saistītajiem pakalpojumiem tad arī kā līdzmaksājumu ir samaksājis G. Belēvičs.

SIA Ādažu privātslimnīca ārsts, dr. Jānis Zaržeckis Pietiek ceturtdien bez aplinkiem atzina – jā, viņš apliecinot, ka G. Belēvičs gan 30. maijā, gan 6. jūnijā ir ticis operēts valsts apmaksātās programmas ietvaros. Pats J. Zaržeckis arī esot bijis operācijas veicējs, un G. Belēviča veiktajā 45 eiro līdzmaksājumā ietilpstot arī diegu izņemšana un pēcoperācijas aprūpe.

Tas nozīmē, ka lielāko daļu no reālajām izmaksām par veselības ministram-miljonāram veiktajām operācijām segs nodokļu maksātāji. Precīzu summu, kādu valsts samaksās par ministra operācijām, J. Zaržeckis gan nenosauca, skaidrojot, ka operācija sastāv no atsevišķām manipulācijām, katrai ir savs tarifs, dati tiek ievadīti Nacionālā veselības dienesta sistēmā, un pēc mēneša tiek veikts maksājums.

Kaut gan veselības ministrs trešdien saņēma aizrādījumus no sava politiskā spēka vadības par komunikācijas problēmām, ceturtdien viņš tomēr nevēlējās atbildēt uz jautājumiem, tostarp – kāpēc viņš melojis 8. jūnija paziņojumā, ka valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus nav saņēmis kopš 2004. gada un vai šī ir bijusi vienīgā nepatiesība viņa izteikumos saistībā ar Onkoloģiskā centra apmeklējumu.

 

Politologs Filips Rajevskis uzskata, ka pēc pēdējo dienu notikumiem Belēvičam nav nākotnes Latvijas politikā.

Rajevskis norāda – gan no cilvēciskā, gan politiskā viedokļa bija ļoti tuvredzīgi, ka ministrs ne tikai apgāja rindu, bet arī vairākas dienas ļāva plesties plašumā skandālam par šo tēmu.

Šāda rīcība iznīcināja Belēviča politisko karjeru, uzskata politologs.

 

Veselības ministra pienākumi uz laiku tiek uzticēti satiksmes ministram Uldim Augulim (ZZS).

Tomēr Kučinskis pauda, ka iespējami ātrāk ir jāatrod jauns veselības ministrs, jo jābūt drošībai, ka iesāktās reformas nozarē turpināsies. Jaunajam ministram būs jāspēj tikt galā ar valdības rīcības plānā noteikto, sacīja Kučinskis.

Premjers piebilda, ka jau šobrīd notiek veselības ministra amata kandidātu apzināšana, bet Belēviča karjera viņa skatījumā ir beigusies.

«Latvijas Avīze» trešdien vēstīja, ka Belēvičs, kurš apņēmies ieguldīt pūles, lai mazinātu garās rindas uz valsts nodrošinātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, šā gada maijā LOC, iespējams, apgājis rindu, lai viņam tiktu veikta maznozīmīga ķirurģiska operācija.

Savukārt pats Belēvičs minēto apgalvojumu dēvēja par apmelojumu un solīja cīnīties par taisnību pēc konsultēšanās ar advokātiem. Ministrs trešdien sarunā ar žurnālistiem uzsvēra, ka nav izmantojis LOC pakalpojumus. Belēvičs gan informēja, ka 25.maijā ir bijis LOC, taču ne tāpēc, lai veiktu kādas medicīniskās manipulācijas, bet gan saistībā ar amata pienākumu pildīšanu. Proti, tas bijis saistībā ar izskanējušo informāciju par LOC darbinieku iesaistīšanos koruptīvās darbībās. Savukārt medicīnisko palīdzību viņš ir saņēmis SIA «Ādažu privātslimnīca», par ko liecina arī viņam izsniegtie čeki.

 

Belēvičs vainu noveļ uz ārsta pleciem

Sakarā ar demisionējušā veselības ministra Gunta Belēviča melošanas un “rindas apiešanas lietu” uz dienesta pārbaudes laiku no amata ir atstādināts Latvijas Onkoloģijas centra galvenais ārsts Viesturs Krūmiņš, kurš publiski ir minēts kā medicīniskais izlīdzētājs augstajai amatpersonai ar tās “labdabīgajām pumpām”.

 

Izstājas no LZP

Guntis Belēvičs pēc dalības LZP valdes sēdē piektdien paziņoja par izstāšanos no Latvijas Zaļās partijas (LZP).

Belēvičs sacīja, ka šādi rīkojies, lai viņa neētiskā rīcība nemestu šaubu ēnu uz partiju, kuras biedrs bijis jau 14 gadus. Viņš norādīja, ka turpinās būt partijas atbalstītājs.

Par iespējamo deputāta mandāta nolikšanu Belēvičs vēl lems, jo tuvojoties Saeimas pārtraukums, līdz ar to būšot divi mēneši laika pieņemt pareizāko lēmumu kā rīkoties.

 

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: LETA, Pietiek.com

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar