Eksministrs Ģirģens no amata aizejot pievāc dienesta telefonu; padotajai par darījuma izkārtošanu draud cietumsods

Bijušais Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens

Sandim Ģirģenam pēdējā darbadiena iekšlietu ministra amatā bija 3.jūnijs. Todien viņam bija jānodod lietas un arī par valsts naudu pirktais dienesta telefons. Tomēr bijušais ministrs telefonu gribēja paturēt sev, ziņo TV3 raidījums “Nekā personīga.”

Iekšlietu ministrijas informācijas centrā, kas ir telefona īpašnieks, nav likumīga veida, kā darbinieki izsniegtās ierīces var paturēt privātai lietošanai. Centra priekšniece pēc ministra lūguma mēģinājusi jautājumu atrisināt, lai pēc papīriem telefons būtu iznīcināts.

Šonedēļ sākās tiesa par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu. Ministrs procesā ir tikai liecinieks.

Zvērināts advokāts Sandis Ģirģens par Iekšlietu ministru kļuva 2019.gada janvārī. Darbam valdībā viņu izvirzīja tobrīd parlamentā plaši pārstāvētā partija KPV LV.

Kā katram ministram, arī Ģirģenam valsts nodrošināja darbam nepieciešamās lietas – kabinetu, automašīnu ar šoferi, datoru un telefonu.

2019.gada maijā ministrs saņēma nepilnu tūkstoti vērto Apple Iphone XR.

Valdībā Ģirģens nostrādāja līdz pagājušā gada jūnijam. Tad KPV LV, kas viņu bija deleģējusi, bija jau gandrīz pavisam izšķīdusi. Pārējās Krišjāņa Kariņa vadītās koalīcijas valdības partijas izlēma, ka labāk darbs veiksies bez bijušās KPV LV cilvēkiem. Labklājības ministres Ramonas Petravičas un Ģirģena.

Pēdējā darba diena Iekšlietu ministrijā Ģirģenam bija 3.jūnijs. Tad viņam bija jāatstāj, kabinets, jānodod valsts piešķirtie darba rīki, arī dienesta Iphone. Tomēr telefons valsts glabātuvēs neatgriezās.

Šonedēļ Latgales priekšpilsētas tiesā sākās process pret bijušo Iekšlietu ministrijas Informācijas centra vadītāju Līgu Lapiņu. Viņai izvirzītas apsūdzības dienesta stāvoļa ļaunprātīgā izmantošanā.

“Apsūdzības būtība ir tāda, ka viņa saviem darbiniekiem deva motivētu rīkojumu apzināti prettiesiski norakstīt bijušā ministra lietošanā nodoto telefonu,” saka Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurors Kaspars Čīma. Viņš atzīst, ka Ģirģens ir šajā lietā pratināts.

Trešdien prokurors nolasīja apsūdzību un sākās liecinieku pratināšana. Informācijas centra darbinieki stāstīja, ka Lapiņa likusi nokārtot, lai telefons paliktu ministra īpašumā. Viņi pakļāvušies, jo baidījušies iebilst.

Informācijas centrs dienesta lietošanai nodotās ierīces nedrīkst atstāt aizejošajām amatpersonām. Ja telefoni ir bojāti vai novecojuši, tos iznīcina, ja ne – atdod citiem darbiniekiem. Piemēram, bijušā ministra Riharda Kozlovska tālrunis kalpojis remontā nodotu ierīču aizvietošanai.

Informācijas centrs izlēmis Ģirģena Iphone norakstīt kā sabojātu. Lai to nokārtotu, savu roku pielikuši vismaz četri darbinieki, un firma. Tā, neredzot aparātu, sagatavoja izziņu, ka tālrunis ir tiktāl bojāts, ka vairs nav remontējams. Lai iegūtu aktu par telefona iznīcināšanu, darbiniece upurējusi vecu Samsung telefonu.

Pierādīt, ka telefons ir lietots, lai gan pēc dokumentiem ir iznīcināts, nav sarežģīti. Katrai ierīcei ir unikāls kods, kas uzrādās mobilo sakaru operatoriem. Tie saņem informāciju, ne tikai kāds numurs zvana, bet arī no kādas ierīces. Ģirģena telefons sakaru tīklā parādījies arī pēc iznīcināšanas. Visticamāk, tas arī ir viens no svarīgākajiem pierādījumiem lietā.

Kāpēc Lapiņa riskēja ar savu karjeru un reputāciju divus gadus veca telefona dēļ, viņa nestāsta.

Telefons lietiskajiem pierādījumiem neesot pievienots. Tas ir pazudis.

Iekšlietu iestādēs par bijušā ministra pazudušo Iphone zina jau no vasaras.

Kādā vasaras dienā izmeklētāji ieradušies pie Ģirģena mājās, lai lietisko pierādījumu – telefonu – izņemtu. Bijušais ministrs nav bijis uz vietas. Viņš ieradies pēc telefoniska uzaicinājuma. Kad izmeklētāju lūguši atdot ierīci, Ģirģens paziņojis, ka tā viņam, braucot ar motociklu, izkritusi no kabatas.

Politiķis Sandis Ģirģens šonedēļ uz tiesu nebija uzaicināts. Kriminālprocesu viņš uzskata par safabricētu, lai atriebtos viņam un godīgajiem ierēdņiem par to, ka lauzis negodīgu iepirkumu tradīciju Informācijas centrā.

“Tā ir safabricēta krimināllieta, lai atriebtos cilvēkiem, kuri strādā valsts nacionālajās interesēs, kuri ir atklājuši karteļus un darījuši visu, lai stiprinātu valsts iekšējo drošību,” saka bijušais iekšlietu ministrs, partijas “Republika” līdzpriekšsēdētājs Sandis Ģirģens.

Augusta beigās Sandis Ģirģens un parlamentā no partijas Saskaņa ievēlētais Vjačeslavs Dombrovskis nodibināja partiju Republika. Abi kļuva par līdzpriekšsēdētājiem un tagad aktīvi gatavojas Saeimas vēlēšanām.

“Man par šo lietu nekas nav zināms, līdz ar to – tas kas nav zināms, nebija arī izrunājams,” pauž Saeimas deputāts, Partijas “Republika” līdzpriekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Līga Lapiņa Iekšlietu ministrijas informācijas centra priekšnieces amatā nonāca 2020.gadā. Iepriekš viņa strādājusi Tiesu administrācijā.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: TV3 raidījums Nekā Personīga

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Penis Lukovičs
Penis Lukovičs

Viņš pa to savu algu var katru mēnesi pirkt jaunu iPhone.
Kā tādu pajolu varēja iecelt par ministru? Varbūt vel krēslu un tualetes papīru arī savāca? Drausmas.

Holande
Holande

Es pagaidām ticu Ģirģenam. Izskatās, ka Nekā Personīga “apgrābstījusi” daļēju8 informāciju un izveidojusi “sensacionālu” sižetu. Šādās lietās (krimināllietās, civillietās utml.) jebkādus viedokļus var paust tad, kad zini visus lietas apstākļus. Nekā Personīga tos nevar zināt. Citādi raidījumā būtu paniegts vairāk ticamas informācijas un pierādījumu.
Tāpēc izskatās , ka Nekā Personīga savu reitingu celšanai “pievilka aiz matiem” nenozīmīgas ziņas.

Un vispār, Nekā Personīga kļuvuši baigi “dzelteni”, un sižetu pamatotības ziņā jau labu laiku kā zaudē DE FACTO.

uz 100. km
uz 100. km

Tipisks latvijas lauķis, bufetnieces dēls.

Liva
Liva

Nožēlojami.

Sandis
Sandis

ja jau visi drīkst , tad es arì !

skats no malas
skats no malas

pasūtījums. nav loģikas. Covid iepirkumu miljoni, Kariņa kinoteātris pionieris ar krievu miljoniem utt. kas ar to?

Kasiņš
Kasiņš

Protams, protams, pasūtījums, pamuļķi! Drīzāk gan šis nožēlojamais cilvēks, kas pārpratuma rezultātā tika par ministru, vienkārši ir tieši tik zema līmeņa sīks zaglēns…