Egila Levita zvaigzne turpina dzist

Egils Levits

Jānis Lasmanis, neatkariga.nra.lv

Ik gada nogali Neatkarīgā valstī vadošajai pētnieciskajai kompānijai SKDS pasūta pētījumu par politiķu un augstāko valsts amatpersonu vērtējumu sabiedrības acīs. Šī gada sākumā šis pētījums vēstīja, ka sabiedrība ir vīlusies Valsts prezidentā Egilā Levitā. Diemžēl nu jau aizritējušajā gadā nekas nav mainījies. Valsts pirmās amatpersonas snieguma vērtējums visu gadu kļuvis aizvien zemāks un zemāks.

Te gan jāuzsver, ka Neatkarīgās pasūtītā pētījuma dati vēl tikai tiek apkopoti, bet SKDS vadītājam Arnim Kaktiņam nav ne mazāko šaubu, ka aizvien mazāk un mazāk cilvēku E. Levitā redz to, ko pirms viņa ievēlēšanas augstākajā valsts amatā pareģoja valsts inteliģences zieds.

“Kopš viņa stāšanās amatā lielās līnijās viņa reitingi ir gājuši tikai uz leju. Ne tā lineāri, gadās, ka svārstās, gāzelējas, bet vektora virziens līdz šim bijis pārliecinoši uz leju,” saka SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Sociologs uzskata, ka sabiedrība ir vīlusies – nav saņēmusi to, ko solīja E. Levita kandidatūras atbalstītāji politiķu un inteliģences aprindās. Citiem vārdiem – nav realizējušās “iedomas un fantāzijas”. Sava nozīme varētu būt arī pandēmijas radītajai krīzei, kas mudina ļaudis vēlēties izteiktu līderi, bet E. Levits tāda cienīgas īpašības līdz šim nav demonstrējis.

Politologs Filips Rajevskis savukārt uzskata, ka E. Levita rūkošo reitingu pamatā ir fakts, ka neveiksmīgi aizsāktu pilnvaru termiņu sabiedrības acīs padarīt tīkamāku ir ārkārtīgi grūti – negatīvam reitingam ir krietni lielāka inerce nekā pozitīvam.

“Ar reitingiem ir tā. Ja ieej kaut kādā “trendā”, ir ļoti grūti to salauzt. Ja viņš pandēmijas pirmajā posmā, kad valdības darbā īpašas problēmas vēl neizgaismojās, aizgāja otrajā plānā, tad, problēmām parādoties, viņš pārāk atbalstīja problēmas radošo valdību. Tas ir cienījami kā valstsvīram kopumā, bet sabiedrību tas nepārliecina. Rezultātā viņš uz sevi paņēma daļu negāciju pret valdību un šo negatīvo trendu,” saka eksperts.

Uz E. Levita problēmām komunikācijā norāda arī opozīcijā strādājošās “Saskaņas” līderis Jānis Urbanovičs. “Viņš prot sarežģīti izteikties par vienkāršām lietām, un tas iet komplektā ar viņa bezkompromisa atbalstu valdībai. Tieši tas rada tādu rezervētu attieksmi. Bet pirmais ir komunikācijas veids, kas cilvēkiem ir neparasts. Es arī katru reizi brīnos, kā viņš prot par tik vienkāršām lietām izteikties tik sarežģīti,” saka J. Urbanovičs.

Savs – nedaudz saudzīgāks – skaidrojums E. Levita vērtējumam sabiedrības acīs ir arī viņu ievēlējušās Jaunās konservatīvās partijas pārstāvim Krišjānim Feldmanam. Arī viņš uzskata, ka Valsts prezidents nav mācējis uzrunāt sabiedrību tai saprotamā formā.

“Man liekas, ka sabiedrībai ir kaut kādi notikumi un komunikācija no Valsts prezidenta puses, kas licis domāt, ka viņš ne līdz galam saprot vidējā iedzīvotāja problēmas, viņa ikdienas rūpes, ar kurām sabiedrības loceklis sastopas mūsdienās,” saka K. Feldmans. Politiķis gan uzsver, ka tā noteikti nav tikai E. Levita problēma. K. Feldmans pieļauj, ka atbildība gulstas arī uz prezidenta komandu, kurā, visticamāk, esot kāds vājais posms, kas ir pārlieku attālināts no realitātes.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: nra.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


13
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Lu lu
Lu lu

viens no Prezidenta kandidātiem , piem , latvietis , Lancmaņa k-gs !

Lll
Lll

Lūdzu nākāmais! Prezidents!!

ērce
ērce

Viena lieta is skaidra, Levits is Maskavai nepatīkamākais Latvijas prezidents kopš Kārļa Ulmaņa. Un arī, diemžēl, Kremļa kalpiem Latvijā. Manuprāt, Levits ir izcils.

Kasiņš
Kasiņš

Ja tas nav sarkasms, tad, manuprāt, tu esi pilnīgs idiots, necienītais…

Kašķim
Kašķim

Tu laikam esi Kremļa mankurts.

Salūts
Salūts

Daudzi jau šogad dzisa. Lembergs. Ādamsons. Sozinovs. Bezzubovs. Lapsa. Viņķele u.t.t. Katrs savā veidā bet dzisa ………..

Kalvis
Kalvis

Katrā ziņā tauta šo Joski nemūžam nebūtu ievēlējusi !

liberālfašisti Levitam sasējuši rokas
liberālfašisti Levitam sasējuši rokas

Bet Levitu kā prezidentu ļoti gribēja Nacionālā apvienība. Raivis Dzintars un NA ļoti cīnījās, un Levits kļuva par prezidentu. Vēl līdz Levita termiņa beigām laiks. Un vēl jāievēl jauno Saeimu. Ja jaunajā Saeimā tiks latviski-konservatīvie spēki, tad Levits atmodīsies un ieviesīs Latvijā kārtību.

latvietis
latvietis

Hitlera nacisti uzbruka “žīdiem”, to dara arī Putlera krievnacisti.

Prezis
Prezis

Prezidentam būtu jābūt tautas vēlētam. Ja jau pat valstīs ar desmitu un simtu miljonu iedzīvotāju prezidentu var ievēlēt tauta, tad kādas problēmas šajā mazajā “pīļu dīķī” izdarīt to pašu?

saimnieks
saimnieks

Un ja būtu ievēlēts Pauls vai Lembergs vai Kalvītis, tad tu priecātos?

Saimniekam
Saimniekam

Tad tāda būtu tautas griba! Ne Tev vienam noteikt kas būtu labs vai slikts. Tādas problēmas jau rodas tad ja visi kandidāti ir slikti. Ja būs kāds labs kandidāts, tad par to arī balsos. Ja valdība izvirza tikai minētos 3 kandidātus, tad ko var gribēt? Vienu no viņiem ievēlēs.

Dāvis
Dāvis

Tāpēc gaidīsim Viltvārža papildināto izdevumu un Valstsgribi !