Egila Levita novērtējums nokritis līdz vēsturiski zemākajai atzīmei, salīdzinot ar iepriekšējiem Latvijas prezidentiem

Egils Levits

Valsts prezidenta Egila Levita darbības novērtējums sasniedzis vēsturiski zemāko atzīmi. Viņa darbību pozitīvi vērtē 25%, bet negatīvi – 60% respondentu, liecina SKDS dati.

Salīdzinot ar to, kā sabiedrība ir vērtējusi iepriekšējos Latvijas prezidentus, tas ir zems vērtējums.

Šajā grafikā ir redzams prezidentu reitings, kuru iegūst, saliekot kopā to, cik cilvēku prezidentu vērtē pozitīvi un cik – negatīvi. Ja labo vērtējumu ir vairāk, tad reitings ir ar plusu; ja vairāk slikto – ar mīnusu.

Egila Levita vērtējuma izmaiņas Foto: SKDS

Savukārt otrajā grafikā redzams iepriekšējo prezidentu reitings. Lai gan bijis svārstīgs, tomēr lielākoties Latvijas prezidentiem tas turējies plusos, kas nozīmē, ka vairāk cilvēku viņu darbu vērtējuši labi.

Latvijas prezidentu reitingi Foto: SKDS

Piemēram, Vairas Vīķes-Freibergas reitings bijis plusā visu pilnvaru laiku. Ievērības cienīgs negatīvs reitings bijis vien Andrim Bērziņam pašā pilnvaru sākumā. Bet arī tad tas tik zems bija vien dažus mēnešus, pēc kā notika straujš pieaugums.

Cita situācija ir pašreizējam prezidentam Egilam Levitam, kura reitings pēdējos mēnešos stabili turējies mīnusos un jūlijā ir noslīdējis līdz -35.

SKDS direktors, sociologs Arnis Kaktiņš skaidro: “Ja skatās pēdējo mēnešu mērījumus, Levita kungs ir izteikti nepopulārs un, salīdzinot ar citiem prezidentiem, viņam šobrīd ir vēsturiski sliktāki rādītāji. Levitam sākot darbu, viņa popularitāte bija tādā līmenī, kādā bija bijusi virknei prezidentu pirms viņa. Bija tāds plusiņš, bet no tā laika viņa popularitāte ir gājusi tikai uz leju. Zemāko punktu sasniedza martā, kad negatīvi viņu vērtēja 63%.”

Kaktiņš norādīja, ka to varētu skaidrot ar Covid-19 situāciju.

“Sabiedrība pieprasa stingrus līderus, ka būs kāds, kas pārvalda šo valsti. Latvijas valdība tiek salīdzinoši vāji galā ar krīzi, un, ja mēs skatāmies uz prezidentu, nevaram teikt, ka tur mums ir tā stiprā roka, kurš no sava torņa ieved valstī kartību, lai mēs varētu teikt – mums ir stings līderis, kapteinis. Tas veido fonu, kāpēc nav atbilstoši novērtēts.”

Sociologs nešaubījās, ka Levitam ir iespēja uzlabot reitingu, tomēr tad, ja prezidenta popularitāte aizvien būs tikpat zema, maz ticams, ka politiķi sadūšotos viņu pārvēlēt uz otro termiņu.

Levits par Valsts prezidentu kļuva 2019. gada 8. jūlijā, šajā amatā nomainot Raimondu Vējoni, kurš prezidenta krēslā bija vienu termiņu – no 2015. līdz 2019. gadam.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: lsm.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
tīrā propaganda !
tīrā propaganda !

Levits ir patriotiskākais un labākais prezidents kopš Kārļa Ulmaņa. Tie pa starpu viņam pat tuvu nestāv. Maskavas propagandas aparātam (“Aģitpropam”) tas, protams, nepatīk.

proce
proce

Te vēl ir izrāviena iespējas un -50 noteikti nav nesasniedzama robeza jau septembrī

Ivo
Ivo

Ticamības intervāls un statistiskā kļūda netiek norādīta; līdz ar to runa ir par propagandu un pasūtījumu, nevis statistisku rezultātu, baidos ka.

Gaidām
Gaidām

L. Lapsas grāmatu par prezidentgribi , lai daudziem zālītesveidīgiem noņemtu rozā brilles par năcijas papeli !