Dubultie standarti Izglītības un zinātnes ministrijā

Anita Muizniece (foto facebook)

Iepazīstoties ar izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces (K)  Twitter ierakstu „Pamatojoties uz tiesībsargājošo iestāžu apsūdzībām un uzsāktiem kriminālprocesiem pret Ventspils pilsētas domes deputātu Aivaru Lembergu, esmu nosūtījusi aicinājumu Latvijas Universitātei nekavējoši anulēt viņam 1998. gadā piešķirto Latvijas Universitātes goda biedra statusu”, būtu jāuzdod jautājums Muižnieces kundzei, kāpēc tiek pieļauti dubultie standarti.

Murjāņu sporta ģimnāzijā, kas ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) tiešā pārraudzībā, ir uzsākts tiesas process nr. 16870000920 pret diviem tās darbiniekiem: Murjāņu sporta ģimnāzijas teritoriālās struktūrvienības  Jūrmala vadītāju Aigaru Aglenieku un viņa dēlu, Murjāņu sporta ģimnāzijas teritoriālās struktūrvienības Jūrmala pedagogu Raivo Aglenieku, kuriem inkriminē šādus apsūdzības punktus: KL 179.p.1.d.KL 179.p.1.d.KL 179.p.1.d.KL 179.p.1.d.KL 179.p.1.d.KL 179.p.1.d.KL 179.p.1.d.KL 179.p.1.d.KL 179.p.1.d.KL 180.p.1.d.KL 180.p.1.d.KL 180.p.1.d.KL 180.p.1.d.KL 327.p.1.d.KL 327.p.1.d.KL 327.p.1.d.KL 327.p.1.d.KL 327.p.1.d.KL 327.p.1.d.KL 327.p.1.d.KL 327.p.1.d.KL 327.p.1.d.KL 327.p.1.d.KL 327.p.1.d.KL 180.p.1.d., pilna informācija: https://tis.ta.gov.lv/court.jm.gov.lv/stat/html/2802120220408.html.

Uzzinot informāciju par Ivetas Aglenieces – Aigara Aglenieka sievas un Raivo Aglenieces mātes – darba gaitu uzsākšanu IZM sporta departamentā vecākās ekspertes amatā, tika nosūtīta vēstule IZM, norādot faktu, ka Rīgas domes Iekšējo pārbaužu un korupcijas novēršanas nodaļa ir norādījusi IZM par Ivetas Aglenieces augstajiem korupcijas riskiem. Uzskatām nav ētiski šādai personām atrasties IZM struktūrā. Vadoties pēc IZM atbildes un nevainīguma prezumpcijas, uzskatām, ka Aivara Lemberga Latvijas Universitātes goda biedra statusa anulēšana norāda uz dubultajiem standartiem IZM (zemāk IZM atbilde):

Rīgā, Nr. 4-17.1e/22/64

Izglītības un zinātnes ministrijā (turpmāk – ministrija) 2022. gada 24. februārī saņemts no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārsūtītais (…) iesniegums par ministrijas amatpersonu iespējamiem ētikas un labas pārvaldības principu pārkāpumiem saistībā ar Ivetas Aglenieces iecelšanu ministrijas Sporta departamenta vecākā eksperta – valsts civildienesta ierēdņa amatā (turpmāk – iesniegums).

Izvērtējot iesniegumā minēto, secināms, ka ministrija jau 2022. gada 28. februārī ir sniegusi Jums atbildi (reģ. Nr. 4-17.1e/22/49) par Ivetas Aglenieces statusu ministrijā, atbildot uz Jūsu 2022. gada 10. februāra elektroniski iesniegto iesniegumu. Vienlaikus ministrija vērš uzmanību, ka saskaņā ar Darba likuma 7. panta pirmo daļu, ikvienam ir vienlīdzīgas tiesības uz darbu. Saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 106. pantu ikvienam ir tiesības brīvi izvēlēties nodarbošanos un darbavietu atbilstoši savām spējām un kvalifikācijai. Satversmes 106. panta mērķis ir panākt, lai privātpersonām tiktu nodrošināta vienlīdzīga piekļuve darba tirgum, bez diskriminācijas un atšķirīgas attieksmes.

No vienlīdzības principa izriet, ka ikvienai personai ir tiesības uz vienlīdzīgu piekļuvi amatiem valsts dienestā atbilstoši viņa piemērotībai, spējām un sniegumam. Atbilstoši Latvijas Republikas Satversmes 101. pantam ikvienam Latvijas pilsonim ir tiesības likumā paredzētajā veidā piedalīties valsts un pašvaldību darbībā, kā arī pildīt valsts dienestu.

Attiecībā uz iesniegumā minēto par Ivetas Aglenieces augsto korupcijas risku ministrija vērš uzmanību, ka saskaņā ar Latvijas Republikas Satversmes 92. panta otrajā teikumā noteikto ikviens uzskatāms par nevainīgu, iekams viņa vaina nav atzīta saskaņā ar likumu. Atbilstoši Latvijas Republikas Satversmes 92. pantā nostiprinātajai nevainīguma prezumpcijai jāpierāda ir personas vaina pārkāpuma izdarīšanā, nevis nevainīgums. Proti, nevainīgums tiek prezumēts, ja nav pierādījumu par pretējo (sk. Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta 2009. gada 3. marta sprieduma lietā Nr. P129058107 SKA-48/2009 9. punktu).

Satversmes tiesa ir atzinusi, ka nevainīguma prezumpcija pasargā personu, attiecībā uz kuru izteikts kāds pieņēmums vai apgalvojums par tās iespējami izdarītu noziedzīgu nodarījumu, no atzīšanas par vainīgu, pirms tas nav pierādīts likumā noteiktajā kārtībā (sk. Satversmes tiesas 2006. gada 23. februāra sprieduma lietā Nr. 2005-22-01 4. punktu). Tāpat Satversmes tiesa norādījusi, ka nevainīguma prezumpcija liedz pret personu izturēties tā, it kā būtu pierādīts, ka tā izdarījusi noziedzīgu nodarījumu (sk. Satversmes tiesas 2006. gada 23. februāra sprieduma lietā Nr. 2005-22-01 5.1. apakšpunktu).

Valsts sekretāre  Līga Lejiņa

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: Pietiek

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


22
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
vaja
vaja

Sievietēm ir tiesības! Nekādu standartu jau vispār nav- tikai sajūtas un mirkļu vājumi

pareizi
pareizi

Likvidēt IZM!

Students
Students

Latvija augstākai izglītībai atvēl 0,4 % no IKP , bet Somija 4% , jo muļķu tautu ir vieglāk valdīt , vai nē ministre ?

aša
aša

dubults taču neplīst… un ko tad var prasīt no šīs butnes? Ja nu vienīgi atkāpties, ja nespēs no septembra visā viudusskolā ieviest datormācīšanu un fizikas oblikāto eksāmenu Alternatīva vel paliek atmest to miljoniņu gadā RTU zepam ar bindi sagatavošanas kursu uzturēšanai (sauc par liceju paši)

Zaiga
Zaiga

Uz vēlēšanām jau Šlesers ar Vili berzē rokas, cerams iztīrīs to midzeni.

Jana
Jana

Bet Lembis taču ir notiesāts, tikai izlaists it kā veselības stāvokļa dēļ, un uzreiz mundrs un prom uz Vāciju. Skaidrs, ka nekādu godu viņš LU nedara.

Jautājums
Jautājums

Aglenieku klana patvaļa sporta skolā Rīdzene https://www.youtube.com/watch?v=N8Z4RZeNLgA&ab_channel=RUSLSM

Treneris
Treneris

Vajadzētu papētīt kādus uztura bagātinātājus grūduši audzēkņiem ēduši esot gan zēni gan meitenes, cik saprotu pat hormonu augšanas preparāti lietā figurē.

Jautājums
Jautājums

Te drīzāk jautājums Edgaram Severam IZM sporta departamenta vadītājām senam Aglenieku ģimenes labam draugam.

Benny
Benny

Feina ministre.

Ivo
Ivo

Simpātiska

Gada glezna
Gada glezna

Agrāk bija kalponīte, tagad tautas deputāte.

Tie, kuri nav slimi ar Alcheimeru, atceras, ka šis pantiņš bija populārs jau PSRS laikos.
Kas mainījies?

ače
ače

Zibi kārtībā – atrāda regulāri, saulītē arī pabiojuši– ko tad vēl var gribēt no vienas dāmas Feminisma šūniņa līdere savā vietā. Kas te vēl ko klačotes?

forša fida
forša fida

Vissvarīgākais ir ievest valsts valodu visās skolās kā mācībvalodu. JAU ŠOGAD !

aa10aa
aa10aa

sen jau vajadzēja – kārtējais latviešu gļēvums

skolotājs
skolotājs

Izglītības ministrijai jau sen ir dubultie standarti. Jautājums ir tikai par to, vai to neredz dēļ prāta vājuma, vai tā ir apzināta nekaunība. Ja varētu publiskot, cik % pret iedalīto budžetu ir “projektu” naudas, kuras, piesedzoties ar izglītības plīvuru, tērē ministrijas piesegti naudas apsaimniekotāji. Arī kaklā iesprūdušais 2030 ir tikai projekts ar politisko piesegšanu bez atbildības par sekām. Nerunāšu par profesionālās izglītības daudzmilionu projektiem, kuros jau gadu desmitiem zināmākie būvmateriālu tirgotāji dalās apgūtajā dāsnumā ar ministrijas akceptētajiem pareizajiem naudas apsaimniekotājiem. Protams, MK noteikumi paredz OBLIGĀTUS kursus katram pedagogam noteiktā laika posmā, kurus drīkst organizēt tikai- jā, uzminējāt, naudas apsaimniekotāju brigādes.… lasīt vēl »

Poseidons
Poseidons

IZM naudu apgūst un smērē gar sienām īpaši aizvakardienas kompetenču izglītībā un augstskolu padomēs. Par IZM darbinieku prāta spējām naudas apgūšanā var likt 10, bet par kvalitatīvas izglītības attīstību – 2.

Stienis
Stienis

Un kurš to visu uzskata par labu esam? Tieši tā – Krišjānis Kariņš, viņa valdība un koalīcija Saeimā. Ok, vēl var teorētiski saprast atsevišķu cilvēku dzīvniecisko kāri zagt – tādi būs vienmēr, bet vismaz vienlaikus attīstiet valsti, gādājiet par rūpniecības attīstību, celiet dzīves līmeni. Bet šitie “jaunie vēži” prot vien skaisti runāt.

Ekopuika
Ekopuika

Tad Aivaram nauda ir, ja var vēl izmest visādām bezjēdzīgām tiesām.

Emma
Emma

pēc skata vien šai ministres izstrādājumam ir vistas smadzenes !

Nevārds
Nevārds

Toties noderīga , var palaist pa “apli” .

temma
temma

Komiska jau tā dāmīte par ministri, bet šuplinskas īpašā izlase jau savas vietās palika- tad tās peles jau danco pa galdu, kamēr ministre ir iegājusi pati sevī un cīnās ar savām domiņām atbilstoši prāta spējām