Divu svarīgu izmeklēšanas iestāžu vadības meklējumi pagalam nevedas

Sandis Ģirģens

Šovasar būtu jāatrisinās jautājumiem par vakancēm divu svarīgu izmeklēšanas iestāžu vadībā, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Nākamā trešdiena ir pēdējā diena, kad var pieteikties uz Valsts policijas priekšnieka amatu. “Nekā Personīga” rīcībā ir neoficiāla informācija, ka patlaban nav saņemts neviens derīgs pieteikums.

Nesen izgāzās arī citas “KPV LV” vadītās ministrijas atlase uz tautsaimniecībai svarīgo Konkurences padomes priekšsēdētāja amatu.

Konkurences padome uzrauga un aizsargā konkurenci pilnīgi visās tautsaimniecības nozarēs.

Šobrīd tās bilancē atrodas ar Andri Šķēli saistītā ”Tīrīgas” atkritumu līguma izvērtēšana un būvnieku karteļa lieta, kur miljonu sodus var nākties maksāt lielajām šī biznesa haizivīm. Notiek izmeklēšana arī pret Latvijas dzelzceļa meitas kompāniju par iespējamu konkurences ierobežošanu kravu pārvadājumu pakalpojumu tirgū. No šī gada tās pilnvaras vēl pieaugušas – padomei būs jānovērš arī valsts un pašvaldību radīti konkurences kropļojumi.

Tomēr pēc iepriekšējās vadītājas Skaidrītes Ābramas aiziešanas, pirmais mēģinājums atrast cienījamu vadītāju šai skaitliski nelielajai, taču tautsaimniecībai nozīmīgajai iestādei, izgāzās.

Atlases noteikumus izstrādāja tobrīd vēl Ralfa Nemiro (KPV LV) vadītā ekonomikas ministrija. Kandidātiem netika prasīta pieredze konkurences tiesībās, tajā pašā laikā bija nepieciešama piecu gadu nepārtrauktas vadības pieredze. Šādiem kritērijiem atbilda tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs. Nemiro neslēpj, viņš Kronbergu uzrunāja piedalīties konkursā.

Konkursa gaitu kritizēja kā pārāk politizētu. Un lai gan nolikuma autori noliedz, kas tas bijis rakstīts vienam konkrētam cilvēkam, aktivitāte bija zema. Tieslietu ministrijas valsts sekretārs, kam konkurences tiesības ir svešas, pēdējā brīdī pārdomāja un konkursā nepieteicās. No divpadsmit kandidātiem atlasi līdz galam neviens neizturēja.

Patlaban atlase izsludināta no jauna un prasības mīkstinātas. Kandidātiem derēs arī trīs gadu vadības pieredze. Un maģistra grāds vairs nebūs obligāts. Kandidāti var pieteikties līdz 6.jūlijam.

“Izglītības prasības pārskatījām un vadības prasības pārskatījām. Un ir konkrētāk norādīts, ka tiek prasītas zināšanas konkurences tiesībās.”

Personālatlases firma ”Eiro personāls”, kam iepriekš tika samaksāti 700 eiro par tirgus izpēti,  atkārtotajam konkursam vairs netiek piesaistīta. Komisijas vadītājs apgalvo, ka tikšot izmantoti visi iespējamie kanāli, lai šoreiz konkursā izdotos atrast labu vadītāju Konkurences padomei.

Vēl viena izmeklēšanas iestāde, kas jau ilgstoši ir bez pilnvērtīga vadītāja un kas arī atrodas “KPV LV” ministra pārraudzībā  ir Valsts policija.

Konkursu izsludināja jau 10.martā, divas dienas pirms ārkārtas situācijas izsludināšanas. Tomēr ne Covid-19 ir galvenais iemesls konkursa ieilgšanai un neparedzamajam iznākumam.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens panācis, ka kandidātus pārbaudīs ar poligrāfu jeb melu detektoru. Jautājumus sastādīs ministrs pats, kandidātu atbildes nebūs publiski pieejamas un testa neizpildīšanas sekas varot būt izšķirošas.

Šīs ierīces ekspertīzes Latvijā izmanto, lai kriminālprocesā iesaistītajiem uzdotu jautājumus. Taču poligrāfs iepriekš nav izmantots policijas darbinieku atlasē un prasība pēc melu detektora ir viena no kārtējām KPV LV raksturīgajām idejām bez īpaša pamatojuma. Un konkursa līdzšinējā gaita liek uzdot jautājumu, vai līdz šādam testam atlasē vispār nonāks.

Uz šo amatu var pieteikties tikai dienestā esošie. Kandidēt var no vecāko vai augstāko virsnieku vidus. Un dienestā iekšlietu ministrijas sistēmā jābūt nostrādājušam vismaz 10 gadus.

“Nekā Personīga” neoficiāli ir zināms, ka pagaidām līdz konkursa beigām 1.jūlijam pieteikumu skaits ir niecīgs, turklāt pretendenti nemaz neatbilst prasībām.

Viens no reālākajiem kandidātiem šajā konkursā varētu būt Andrejs Grišins, kurš, kopš Inta Ķuža aiziešanas, vada policiju. Atšķirībā no citiem iespējamiem kandidātiem, poligrāfs neietekmēšot Grišina izvēli piedalīties konkursā.

Pat, ja Grišins konkursā pieteiksies, un izturēs atlasi, problēmas varētu rasties ar viņa apstiprināšanu valdībā. Lai gan Nacionālā apvienībā vēl nav ticis par to lemts, dažiem apvienības biedriem esot iebildumi pret Grišinu Valsts policijas priekšnieka amatā.

Ja konkurss beigsies bez rezultāta, iespējams, Ģirģens no jauna mēģinās panākt izmaiņas likumā, lai uz policijas vadību varētu pretendēt arī prokurori, tiesneši, militārās policijas un VID darbinieki. Savulaik pret šo ierosinājumu bija Jaunā konservatīvā partija un Jaunā Vienotība.

“Šim konkursam ir jāiziet sava likumsakarīgā gaita. Ja šī gaita parāda, ka šis nav ceļš, kurā atrast labāko kandidātu, tad tas nākamais solis būtu sadarbības sanāksme un šis ir tāds, nu, kamēr nāks ”baltie dūmi”.”

Gandrīz pirms gada veselības problēmu dēļ no amata bija spiests aiziet Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš. Visu šo laiku arī šī struktūrvienība ir bez vadītāja. Policija neatklāj, kad  izsludināts iekšējais konkurss uz šo amatu, kuram varēja pieteikties amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm, tika atlasīti un izvērtēti potenciālie kandidāti un tuvākajā laikā tiks pieņemts lēmums par atbilstošāko pretendentu amatam.

Valsts policiju ilgstoši atstāt bez vadības nozīmē ne tikai stagnāciju. Gandrīz gadu bez vadības ir arī Kriminālizmeklēšanas pārvalde, kas nodarbojas ar sevišķi smagu noziegumu izmeklēšanu. Policijā mūs informēja, ka uz šo amatu patlaban ir izsludināts iekšējais konkurss, tomēr ilgstoša neziņa par augstāko policijas vadības posteni var ietekmēt arī to.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: TV3 raidījums Nekā Personīga

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar