Daugavpils mēra amatā Elksniņu nomaina Eigims

Rihards Eigims

Sestdien, 2.septembrī, vien dažas stundas pēc Daugavpils domes lēmuma atcelt no priekšsēdētāja amata Andreju Elksniņu (“Saskaņa”), domnieki ārkārtas sēdē atbalstīja jaunu pilsētas mēru – Latvijas Zaļās partijas biedru Rihardu Eigimu, kurš domē ievēlēts no politiskā spēka “Mūsu partija”.

Eigims iepriekš jau divreiz vadījis Daugavpils domi:

  • no 2001. līdz 2003.gadam;
  • 2009.gadā līdzīgi, kā tagad Elksniņš, vien pāris mēnešus.

Balsojumam par pilsētas mēru tika izvirzīts tikai viens kandidāts – Eigims. Par viņu mēra amatā nobalsoja desmit domes deputāti, bet pieci bija pret viņu. 

Sēdēs sākumā Elksniņš vairākkārt uzstāja uz to, lai tiktu rīkotas debates pirms balsojuma, taču Eigims šos mudinājumus noraidīja.

Atšķirībā no domes sēdes, kurā lemts par Elksniņa atcelšanu no amata, šoreiz sēde pilnībā notika valsts valodā. Daži deputāti gan aizrādīja jaunievēlētajam mēram par kļūdainām latviešu valodas prasmēm. 

“Ļoti ceru, ka situācija domē stabilizēsies. Es ļoti ceru,” pauda Eigims.Rihards Eigims par varas maiņu DaugavpilīSilvija Smagare

Eigims gan atzina, ka pats šobrīd nevar prognozēt, cik ilgi noturēsies domes vadītāja amatā,

tomēr cer, ka situācija pašvaldībā stabilizēsies. Viņš arī piebilda – to, vai “Saskaņas” deputāti, atrodoties opozīcijā, ir gatavi strādāt iedzīvotāju labā, varēs redzēt jau tuvākajā laikā.

“Saskaņa” opozīcijā 

Līdz ar izmaiņām varas pozīcijās, pieci “Saskaņas” deputāti Mazākums paliek opozīcijā. “Es cerēju, ka deviņu cilvēku vidū nebūs visi kā politiskās palaistuves. Diemžēl es kļūdījos,” izteicās Daugavpils domes deputāts Valērijs Kononovs (“Saskaņa”).

“Mēs strādāsim Daugavpils domē, mēs sniegsim lēmumprojektus. Diemžēl pretī mums ir milzīgs ienaidnieks, tā ir korupcija, un Eigims ar Lāčplēsi uz šīs korupcijas nots ir vienojušies. Bet tā nekļūs nekad par viņu pilsētu. Viņu gaida politiskā mēslaine,” komentēja Elksniņš.

Bijušais Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis pārliecināts, ka varas maiņa ir likumsakarīga: “Latgales partija gan pirms, gan pēc vēlēšanām uzskatīja, ka Elksniņš nevar būt domes mērs, ka viņš nespēs tikt galā ar saviem pienākumiem, ko viņš arī apliecināja. Tas, ka “Saskaņa” zaudēja vēlēšanas Daugavpilī, protams, viņiem ir traģēdija. Tas, ka viņš zaudēs arī citu deputātu atbalstu, mani pašu nedaudz pārsteidza.”

Maina arī vietniekus

Par Eigimu nobalsoja arī Jankovska, kura iepriekš iebilda pret Elksniņa atstādināšanu. Tiesa, tas viņai nepalīdzēja saglabāt domes priekšsēdētāja vietnieces amatu.

Domnieki nobalsots par divu priekšsēdētāja vietnieku – Valērija Kononova un Jankovskas – atlaišanu. Pirms balsojuma Elksniņš taujāja par iemesliem abu vietnieku atlaišanai, uz ko Eigims atbildēja, ka tas ir politisks lēmums.

Būtiski gan norādīt, ka Jankovska vada politisko spēku “Mūsu partija”, no kura saraksta domē ievēlēts arī Eigims. Viņa pirms deputātu balsojuma pauda, ka politiskā motivācija vietnieku atlaišanai saistīta ar to, vai šie deputāti ir politiski paklausīgi vai nepaklausīgi.

Daugavpils pilsētas domes ārkārtas sēde2017.GADA 2.SEPTEMBRĪ PLKST.15.00 TIEŠRAIDE

Gepostet von Daugavpils pilsēta am Samstag, 2. September 2017

Daugavpiliešu viedokļi atšķiras

Tikmēr Latvijas Radio uzrunātie daugavpilieši saka, ka

pilsēta ir nogurusi no politiskajām ambīcijām un kaislībām, taču nelolo cerības uz stabilu vadību turpmāko nepilnu četru gadu garumā.

LTV uzrunātie daugavpilieši domē notikušo rokādi vērtē dažādi.

“Es atbalstu Andreju, vienmēr esmu atbalstījis. Par viņu ir sajūta, ka grib ieviest pilsētā kārtību,” saka Daugavpils iedzīvotāja Aļona. Kārtību piemin arī Ņina: “Domāju, pozitīvi. Ar ko viņš sliktāks? Normāli, galvenais, lai kārtība būtu.”

Tikmēr Vladislavs atbalsta Jāni Lāčplēsi: “Jo man viņš patīk, viņš ir daudz izdarījis iepriekšējo termiņu laikā.”

Ziņots, ka pašvaldību vēlēšanās iegūtās piecas no 15 Daugavpils domes deputātu vietām ļāva “Saskaņai” izveidot koalīciju ar “Mūsu partiju”, atstājot opozīcijā ilggadējo pilsētas mēru Jāni Lāčplēsi. Tomēr jau drīz koalīcijas partneru vidū sākās nesaskaņas, un pēc Elksniņa paziņojuma, ka viņš Rihardam Eigimam vairs neuzticas, trīs “Mūsu partijas” frakcijas deputāti un Lāčplēša pārstāvētā Latgales partija vienojās par jaunas koalīcijas veidošanu un Elksniņa gāšanu no amata.

Savukārt sestdien, 2.septembrī, Daugavpils ārkārtas sēdē skaļu saucienu un svilpienu pavadībā Elksniņš tika atbrīvots no domes priekšsēdētāja amata. Šādu lēmumu atbalstīja visi seši Latgales partija deputāti, ka arī trīs deputāti no “Mūsu partija” saraksta. Savukārt pret bija visi pieci “Saskaņas” deputāti, un šo lēmumu neatbalstīja arī Līvija Jankovska (“Mūsu partija”).

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar