Daniels Pavļuts apstiprināts veselības ministra amatā

Pavļuts

Saeima ceturtdien, 7. janvārī, izteica uzticību veselības ministram Danielam Pavļutam (“Attīstībai/Par!”).

Stājoties veselības ministra amatā, Pavļuts uzsvēra: “Mediķi ir pandēmijas epicentrā. Viņiem vajadzīgs un tiks sniegts mūsu visu atbalsts.

Mana pirmā un galvenā prioritāte būs vakcinācijas tempu kāpināšana un cilvēku līdzdarbošanās nodrošināšana. Tā ir mūsu iespēja atgriezties ierastajā ikdienā, virzīties uz visiem patiesi pieejamu veselības aprūpi un iziet no pandēmijas vēl spēcīgākiem, nekā bijām.”

Pavļuts jau iepriekš izteicies, ka viņam ir pieredze politikā un sarežģītu projektu vadīšanā. Neesošu pieredzi medicīnas jomā viņš par trūkumu neuzskatīja. Viņš sola turpināt Viņķeles iesākto. Tomēr sarunā ar premjeru Pavļuts piekritis uzlabot vakcinācijas plānu, kas bija par pamatu Viņķeles demisijai.

Lēmumos Pavļuts paļausies uz ekspertu ieteikumiem. Iedzīvotāju vakcinēšanu pret Covid-19 viņš sauc par galveno prioritāti.  Pavļuts atzīst, ka galvenokārt būs Covid-19 krīzes ministrs, tomēr citas veselības aprūpes vajadzības, piemēram, mediķu atalgojuma reforma, bez uzmanības nepalikšot.

“Šobrīd, no šī vakara, mana galvenā prioritāte ministra amatā būs vakcinācijas tempa kāpināšana un cilvēku līdzdarbošanās nodrošināšana, lai, vakcinācijai uzņemot apgriezienus, mēs pēc iespējas ātri varētu vakcinēt visus Latvijas iedzīvotājus, kuri to vēlēsies. Ikvienam ir jāapzinās, ka vakcinācija ir gaisma tuneļa galā. Es turpināšu Ilzes [Viņķeles] darbu, un viņas iesāktais kurss, ekspertu zināšanās un zinātnes atziņās balstīts, nemainīsies,” Saeimas sēdē stāstīja Pavļuts.

Viedokļi par Pavļutu

Līdz Pavļuta ievēlēšanai ministra amatā valdība atlika arī vakcinācijas plāna skatīšanu. Tā novilcināšana kļuva par iemeslu neuzticības izteikšanā Viņķelei. Dienā, kad premjers par to paziņoja, Latvijas Darba devēju konfederācija publiski vēstīja, ka to neatbalsta. Šobrīd, kad ātri izdevies izraudzīt nākamo veselības ministru, dažāda līmeņa slimnīcu vadību pārstāvošā organizācija ir cerīga, atzina tās ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

“Protams, mēs esam ieinteresēti veselības nozares stabilitātē un veiktspējā, jo mēs saprotam, ka tie ir savienotie trauki, īpaši situācijās, kas saistītas ar veselības krīzi, protams, ka arī pārējās tautsaimniecības nozares ir ļoti atkarīgas no tā, kā darbojas veselības nozare,” norādīja Meņģelsone.

Arī citi sociālie partneri raugās cerīgi uz veselības jomas politisko pārraugu.

Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece pieminēja, ka Pavļuts Hārvarda Universitātē ieguvis maģistra grādu sabiedrības vadībā, kas varētu palīdzēt arī šajā amatā. Viņa arī aicināja ministru lēmumus pieņemt, balstoties uz datiem, nevis tikai ekspertu ieteikumiem.

“Gribētu, lai veidotos dialogs ar Pavļuta kungu un ka viņš konsultēsies ar nozari, kurā strādājošie vislabāk redz un zina risinājumus šajā sarežģītajā situācijā,” sacīja Aizsilniece.

Latvijas Māsu asociācijas viceprezidente Ilze Ortveina savukārt norādīja uz sešu gadu laikā samilzušām profesijas problēmām, par ko dialogs ar nozares ministriju īsti neesot izdevies, tāpēc ir cerības uz jauno ministru.

“Mums ir asociācijā izsīkuši resursi un kapacitāte risināt nozares problēmas caur profesionālās asociācijas pleciem. Lai kurš būs ministrs, mēs esam pieteikuši vizīti uz diskusiju, lai to mēģinātu kopīgi risināt. Šobrīd mums kā nozares biedrībai ir turpmākas pastāvēšanas draudi,” uzsvēra Ortveina.

Saeimas deputāta mandātu Pavļuts uz laiku noliks. Nākamais rindā uz iekļūšanu Saeimā ir Rīgas domes deputāts Māris Mičerevskis, taču viņš lēmis palikt Rīgas domē. Līdz ar to tā sauktais “mīkstais mandāts” pienāksies partijas “Latvijas attīstībai” valdes loceklim Gatim Zamuram, kurš LTV apliecināja, ka no mandāta neatteiksies.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: Kustības “Par” mājaslapa

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Taurīte
Taurīte

Pavļut ,kāds plāns VM amatā , konkrēti ?

Bacilis
Bacilis

Manuprāt tas par to vakcīnu iepirkumu ir nevis tikai Viņķeles vaina, bet visas valdības vaina. Vajadzēja kādu vainīgo, Viņķeli atlaida. Zinot kādā stāvoklī visos šajos gados ir kļuvusi veselības aprūpe, ar aizvērtām slimnīcām reģionos, jaunie ārsti izbraukuši, personāls vecss, pienācīgi neatalgots, ir skaidrs, ka ministra maiņa neko nemainīs – ja rati ir salūzuši, tad zirgus var mainīt cik grib. Tāpēc ir atrasts, manuprāt, pilnīgi nederīgs, un pilnīgi nespējīgs ministrs, tāds, kurš nesaprot, ka viņš būs nākošais vainīgais pie iepriekšējo neizdarības, kuru daļa sabiedrības vainos, pie tā ka jāstaigā ar maskām, ka ir ierobežojumi, komandantstunda, un pie visa, kas vēl tiks… lasīt vēl »

Domātājs
Domātājs

Ja šim nav nozarē izglītības, tad būs tā pat, kā iepriekšējai un ja vēl pediņš, tad ārsti slimo ar galvu nopietni neņems. Pluss vēl baidīsies nesaķert no šī kādu nesmuku slimību, jeb vič.

reņģe
reņģe

Koncentrācijas nometnei vajag principiālākus uzraugus – nebūs jums bez kakla siksnām apkārt vazāties! Šis globālists derēs.

Lūka
Lūka

izskatas kā neveismīgs joks un ķēmošanās kariņa priekšā, bet… tomēr pauzi ieturēja…. Pūce nāks nākamajā solī