CVK: Vēlētāju aktivitāte šoreiz zemāka nekā iepriekšējās vēlēšanās

vēlēšanas

Šobrīd šķiet, ka vēlētāju aktivitāte Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās būs zemāka nekā iepriekšējās vēlēšanās, tomēr šo prognozi varētu mainīt dati, kas iegūti līdz plkst.20, uzskata Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

Viņa minēja, ka pagaidām vēlētāju aktivitāte sestdienas vakarā nav zināma, tomēr līdz šim secināms, ka vēlētāju aktivitāte vēlēšanu dienā ir zemāka nekā 2017.gada pašvaldību vēlēšanās. Vienlaikus viņa akcentēja, ka balsot vēl ir iespējams līdz plkst.22, kā arī aicināja iedzīvotājus, kas vēl nav nodevuši savu balsi, to izdarīt.

Vaicāta, vai varētu cerēt, ka pēdējās stundās vēlētāju aktivitāte pieaugs, viņa bija atturīga, tomēr norādīja, ka parasti pēdējās stundās vēlētāju aktivitāte būtiski nepieaug. Viņasprāt, visdrīzāk saglabāsies esošā, vienmērīgā aktivitāte, tomēr konkrētākas tendences viņa atturējās prognozēt.

Tāpat viņa atzīmēja, ka līdz šim apkopotajos datos nav iekļauta to vēlētāju aktivitāte, kas izvēlējās balsot mājās, tomēr šī cilvēku daļa parasti veidojot nelielu procentu. Viņa pieļāva, ka šogad varētu būt pieaudzis to cilvēku skaits, kas vēlējās balsot mājās, tomēr šos datus viņa aicināja vaicāt Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijai.

Lūgta skaidrot, kāpēc šogad novērojama tik zema vēlētāju aktivitāte, Bērziņa norādīja, ka tā ir saistīta ar motivāciju. Viņa stāstīja, ka nereti šķiet, ka to ietekmē laikapstākļi, tomēr arī saulainās dienās bieži vien vēlētāji ir izbraukuši no savas pašvaldības un bauda silto laiku ārpus mājām.

Bērziņa skaidroja, ka vēlme piedalīties vēlēšanās cilvēkiem veidojas ilgākā laika periodā pirms vēlēšanām. “Mūsu gadījumā droši vien kampaņas elementi spēlē motivējošo lomu, kā arī tas, cik ļoti uzrunā kandidātu saraksts, cik interesantas tēmas piedāvā diskusijai, un cik plaši izvērsta aģitācijas kampaņa,” teica CVK priekšsēdētāja.

Viņa uzsvēra, ka vēlētāju aktivitāti ietekmē ļoti daudz dažādi faktori, un šogad to, iespējams, ietekmē arī Covid-19 izplatības drauds. Tāpat esot izskanējis arguments, ka vēlētāju aktivitāte nav tik augsta, jo vēlēšanas notiek vasaras beigās, tieši pirms mācību gada sākuma, tomēr Bērziņas ieskatā šis arguments neiztur kritiku, jo cilvēkiem bija laiks atgriezties no laukiem un izbraukumiem atpakaļ pilsētā.

Vaicāta, vai vēlētāju aktivitāte varētu pārsniegt 40%, Bērziņa atteicās izteikt kādas prognozes un uzsvēra, ka rezultāti būs zināmi jau pavisam drīz.

Kā zināms, šodien no plkst.7 līdz 22 notiek Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas. Pirms tam no 26. līdz 28.augustam norisinājās iepriekšējā balsošana.

Rīgas domes vēlēšanās var balsot jebkurā no vēlēšanu iecirkņiem, taču, ja tas nebūs iecirknis, kurā vēlētājs reģistrēts, tad balsotājam ir jāieplāno laiks, kamēr izvēlētā iecirkņa pārstāvis sazināsies ar tā iecirkņa darbinieku, kura sarakstā vēlētājs sākotnēji ticis iekļauts.

Balsošanas dokuments Rīgas domes vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība (eID). Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiek likts, un principa “viens vēlētājs – viena balss” nodrošināšanai tiek lietoti vēlētāju saraksti.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā pieminēto politiķu datus – izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!


Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar