Covid-19 testēšanas daudzmiljonu pasūtījumu saņem privātie, daudzkārt lētākie valsts laboratorijas pakalpojumi tiek ignorēti

Valsts laboratorija – pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR” –  Covid-19 testa paraugu apstrādē sācis izmantot robotizētas tehnoloģijas, pieckāršojot testēšanas jaudas un valstij dodot iespēju ietaupīt līdzekļus par katru testa paraugu, vēsta TV3 Ziņas.

Uzstādot robotizētās sistēmas, “BIOR” līdzšinējā viena tūkstoša pārbaudāmo Covid-19 testu jaudu spējīgs palielināt līdz 5000 dienā. Laboranta vietā robots atskrūvē katru mēģeni, paņem paraugu, aizskrūvē, ļoti precīzi ieliek testējamo daļiņu paraugu platē un dod Covid-19 rezultātu. Robotu tehnisko precizitāti un rezultātu ticamību pārbaudīja divus mēnešus ar paralēlo testēšanu.Valsts zinātniskā institūta “BIOR” direktora vietniece laboratoriju jautājumos Olga Valciņa

“Tikai šobrīd, kad esam sapratuši, ka viss strādā precīzi, ka var ticēt šīm iekārtām, sākam laist reālajā dzīvē, reālajā darbā. Robots var gandrīz pilnībā aizstāt cilvēku roku darbu, izdarīt to precīzāk un daudz, daudz ātrāk. Robots var padarīt to procesu lētāku.”

Laboratorija pieckāršojusi jaudu cerībā, ka viņus beidzot vairāk iesaistīs plānveida skrīningā – Covid-19 testēšanā veselības aprūpes iestādēs, sociālās aprūpes iestāžu klientiem un darbiniekiem.

Līdz šim valsts laboratorija tikusi samērā maz izmantota Covid-19 testēšanai. Tā vietā testēšanā miljoniem eiro finansējumu saņem privātās laboratorijas.

Uz jautājumu, kāpēc “BIOR”nav pasūtījumu, valsts laboratorija nevarēja atbildēt, jo to kūrējot Veselības inspekcija. “Es zinu, ka viņi tikai ar divām laboratorijām strādā. Un tās ir privātās – Gulbja laboratorija un Centrālā laboratorija.

Lēmumu, kam dot valsts pasūtījumu plānveida testēšanā pieņem Veselības inspekcija.

Kāpēc sarakstā nav “BIOR”, inspekcija tā arī mums neatbildēja,” teica valsts zinātniskā institūta “BIOR” direktora vietniece laboratoriju jautājumos.

TV3 Ziņas analoģisku jautājumu uzdeva par norēķiniem atbildīgajam Nacionālajām veselības dienestam, jo valsts laboratorijas “BIOR” iesaiste dotu iespēju ietaupīt valsts līdzekļus.

“Šobrīd par to, ka “BIOR” ir vēlme iesaistīties, uzzinājām no jūsu jautājuma. Šo jautājumu tagad risinām ar Veselības inspekciju. [..] Nacionālais veselības dienests ir sazinājies ar Veselības inspekciju un šobrīd tiek vērtētas iespējas iesaistīt skrīningā arī “BIOR”,” apliecināja Nacionālā veselības dienesta pārstāve Anna Karolīna Šaule.

Savukārt, ja Covid-19 uzliesmo darba kolektīvos, izbraukumu testēšanu organizē Slimību profilakses un kontroles centrs. Tajā apgalvo, ka pasūtījumus valsts laboratorijai “BIOR” dodot rindas kārtībā, un tā neesot privāto laboratoriju lobēšana. Nacionālais veselības dienests noteicis, ka valsts apmaksāto Covid-19 analīžu veikšanai visiem ir vienots tarifs – 38 eiro. “BIOR” jaunā robotizētā Covid-19 testa paraugu apstrāde dod iespēju katru testu veikt par zemāku cenu.

Valsts zinātniskā institūta “BIOR” direktora vietniece laboratoriju jautājumos lēsa, ka ar jauno iekārtu cena varētu būt apmēram 25 eiro. Turklāt tā kā šobrīd testēšanai vajadzīgo reaģentu cenas ir samazinājušās, “BIOR” aicina Nacionālo veselības dienestu proporcionāli samazināt arī testēšanas tarifu, lai valsts lieki netērē naudu.

“Valsts varētu ietaupīt, sākot no pieciem eiro par paraugu, jo tas ir kā minimums šobrīd.

Tas ir tas, kas jādara. Tās cenas ir jāpārskata regulāri. Es domāju, ka to vajag nolaist. Vismaz siekalu testiem pilnīgi noteikti,” teica “BIOR” direktora vietniece laboratoriju jautājumos Olga Valciņa.

Tā kā veicami tūkstošiem testu, ietaupījums valstīji varētu būt būtisks.

“Ja kāda no laboratorijām piedāvātu cenu samazināt par šo tarifu, tad Nacionālais veselības dienests izvērtētu un tarifu varētu pārskatīt,” apliecināja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders. Tikmēr Nacionālais Veselības dienests neatbildēja uz jautājumu, kad tieši varētu tarifu pārskatīt.

Tikmēr “BIOR” gatavs laboratorijā uzstādīt otro robotu, un tad varētu analizēt līdz 10 000 paraugu diennaktī.

“No vienotā tālruņa, ko pārvalda Austrumu [klīniskās universitātes] slimnīca, pieprasījumi pēc testēšanas mums ir ļoti maz. Līdz 50 cilvēkiem dienā,” norāda Valciņa.

“BIOR” gan ir trūkums – valsts laboratorijai ir tikai trīs stacionārie testēšanas punkti – pa vienam Rīgā, Rēzeknē un Daugavpilī. Esot gan gatavi jebkurā vietā atvērt mobilos punktus pēc vajadzības. 

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: TV3 Ziņas

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Piramīda
Piramīda

Ka te var neievērot politvertikāli un padomes vienas virs otras