Cik RD iztērēja Čaka ielas labiekārtošanai, kuras rezultātā tiek spīdzināti koki?

Foto: V.Liepkalns/Twitter)

Galvaspilsētas iedzīvotāju sašutumu raisījis Rīgas domes (RD) neveiksmīgais mēģinājums kārtējo reizi “apzaļumot” A. Čaka ielu ar koka kastēs sastādītiem kociņiem. Cik šis “eksperiments” izmaksājis nodokļu maksātājiem, pētījis jauns.lv.

Dome nemaz neslēpj, ka kociņus pie dzīvības uzturēt nav izdevies.

Bijušais Saeimas deputāts Viesturs Liepkalns (Attīstībai/Par!) ar saviem novērojumiem dalījies platformā X (iepriekš “Twitter”).

“Šodien nogāju Čaka ielu un nofotografēju visus kokus kastē. Lūk, pievienojies man un iesim cauri soli pa solim kopā,” raksta Liepkalns.

Fotogrāfijās atklājas, ka A. Čaka ielas “apzaļumošana” ir ar blīkšķi izgāzusies.

Pie tikko novietotās kastes lepni pozē “pilsētattīstītāja”,
domniece Justīne Panteļējeva (P)
(Foto: Twitter)
Un šis pats kociņš jūlija beigās. (Foto: V.Liepkalns/Twitter)
Sāksim ar kociņiem pie Pērses ielas. Jāteic, ka šis eksemplārs vēl ir gana laba saglabājies. Taču nelolojiet velti cerības! (Foto: V.Liepkalns/Twitter)
Jo otrs kociņš turpat pie Pērses ielas dzīvo savas pēdējās dienas. Šeit būtu vietā citāts “Draugi, nav labi!” (Foto: V.Liepkalns/Twitter)
Vispirms pamēģiniet to ieraudzīt. Nav viegli, ne? Tas maskējas labāk kā Zemessardzes izlūku instruktori gilī tērpā. (Foto: V.Liepkalns/Twitter)
Foto: V.Liepkalns/Twitter
Šo gribētos nosaukt par Levitu – ne šis, ne tas. (Foto: V.Liepkalns/Twitter)
Foto: V.Liepkalns/Twitter
Divi vēl turas (Foto: V.Liepkalns/Twitter)

Projekts izmaksājis 358 868,38 eiro

A. Čaka ielas labiekārtošanas projektu realizēja Rīgas domes Satiksmes departaments, savukārt labiekārtojumu ideja radusies Centra attīstības biedrībai, noskaidrojis jauns.lv.

“[Labiekārtošana] ietver gan ielas labiekārtošanu, uzstādot soliņus, atkritumu urnas, velosipēdu statīvus un puķu kastes ar stādījumiem, gan ielas apzaļumošanu, pavasarī iestādot 26 kokus un iesējot divas puķu pļavas,” skaidro Rīgas domē.

“Ņemot vērā ielas specifiku, tajā [A. Čaka ielā] ir ļoti sarežģīti vai neiespējami izveidot pastāvīgus koku stādījumus – gan apakšzemes komunikāciju, gan vietas trūkuma, gan augsto izmaksu dēļ. Tādēļ tika nolemts izmēģināt atdzīvināt ielu, veidojot koku stādījumus kastēs,” runājot par koku likteni, skaidro domes Komunikācijas pārvaldes ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators Mārtiņš Vilemsons.

Viņš arī informējis, ka

no šīs vasaras sākuma podos iestādītos kokus kopj pašvaldības uzņēmums “Rīgas meži”.

“Koki tika un tiek rūpīgi kopti: sausajā laikā tie tika laistīti katru dienu, bet tagad – divas līdz trīs reizes nedēļā. Tāpat stādījumi tiek bagātināti ar tiem nepieciešamajām vielām. Urbānā vide nav īpaši labvēlīga kokiem un tie (arī zemē iestādītie) var aiziet bojā dažādu iemeslu dēļ (sāls, karstums, kaitēkļi, mehāniski bojājumi),” skaidro domes pārstāvis.

Vilemsons piebilst, ka A. Čaka ielā diemžēl atsevišķi koki nebija sazaļojuši vēl vasaras sākumā un sezonas beigās tiks izvērtēts koku stāvoklis.

Labiekārtojuma projektam vēl nav beidzies divu gadu garantijas laiks, tāpēc, ja tiks nolemts atjaunot koku stādījumus, tas būs jāveic par labiekārtojuma uzstādītāju līdzekļiem, informē domes pārstāvis.

Savukārt platformas X lietotāja Raiva@nezobis raksta: “IUB sameklēju RD iepirkumus, kur būtu minēti kokaugi un dižstādi. Vairāk par pusmiljonu iztērēts kopš 2018. gada, lielākā daļa – kopš 2022. gada – 461k EUR. Rezultāts? Diezgan bēdīgs,” viņa secina.

Foto: Raiva/Twitter

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
dabasdraugs
dabasdraugs

Par kokiem jāsaka, ka katrs kam nav šķūnīša žāvē malku kā var. Par Čaka ielu var teikt, ka spīdzināti tika iedzīvotāji un autovadītāji to dažu velosipedistu dēļ. Lēni braucot izplūdes gāzes nāk bagātīgāk un cieš visi gan kas mājās un uz ielas, gan kas pie stūres. Ir jābūt īpaši atsaldētam, lai izdomātu pie Rīgas ielu nabadzības samazināt maģistrālo ielu caurlaidību. Varēja Kr.Barona ielu visu atvēlēt tramvajam un velosipedistiem, bet nē vajadzēja sačakarēt Čakmarijas ielu. Izgāztā nauda gan jau ir iegrāmatota, bet izdarīto skādi gan būs grūti aprēķināt.