Cik balsu vajag, lai tiktu Eiroparlamentā?

EP

RITVARS JANSONS

Cik balsu vajag, lai kandidātu saraksts gūtu vietu Eiroparlamentā? Cik balsu vajag, lai dabūtu divas vietas? Cik vajag trim vietām? Zinātājiem atbilde ir Eiroparlamenta vēlēšanu likuma 44. pantā. Centīšos izskaidrot.

Pirmkārt, balsu tūkstošus noteikt nav iespējams, jo tie ir atkarīgi no vēlētāju aktivitātes. Ar 60% aktivitāti Eiroparlamenta vietas dabūšanai vajadzēs divreiz vairāk tūkstošu nekā ar 30% aktivitāti.

Toties ir iespējams noteikt nepieciešamos balsu procentus. Minētā 44. panta otrās daļas otrajā punktā rakstīts, ka vietu sadalē izmanto nepāŗa dalītājus:  1, 3, 5 utt. Tas nozīmē, ka aptuvenu robežu pirmās vietas iegūšanai (aptuvenu, jo precīza atkarīga no kandidātu sarakstu balsu sadalījuma) var aprēķināt pēc formulas:

(2(S+1))⁻¹, kur S — ievēlējamo deputātu skaits.

Piemēram, iepriekšējās Eiroparlamenta vēlēšanās 2019. gadā Latvijā ievēlēja 8 deputātus. Ievietojot formulā, iegūst (2(8+1))⁻¹=1/(2·9)=1/18=5,(5)%.

2019. g. Eiroparlamenta vietu sadale. Redzams, ka pēdējo, 8. vietu ieguva NA, bet ZZS un JV mazliet pietrūka, lai dabūtu attiecīgi 1 un 3 vietas.

Proti, dabiskā barjera augstāka par likumā noteiktiem 5%. Uz savas ādas par to pārliecinājās Zaļo un zemnieku savienība, kas pārvarēja 5%, tomēr palika bešā maza deputātu skaita dēļ.

Šogad ievēlē 9 deputātus, tātad formula ir (2(9+1))⁻¹=1/(2·10)=1/20=5%.

Proti, dabiskā barjera sakrīt ar likumā noteikto. Tā arī ir atbilde uz pirmo jautājumu: šogad, lai tiktu pie Eiroparlamenta vietas, jāpārvar 5% barjera.

Bet cik vajag divām vietām?

Atbilde joprojām ir Eiroparlamenta vēlēšanu likuma 44. panta otrās daļas otrajā punktā: ja reiz otrais dalītājs ir 3, tad trīsreiz vairāk nekā pirmajai vietai. Un, ja reiz pirmajai vietai vajag 5%, tātad otrajai vajag 3·5%=15%.

Un trim vietām? Trešais dalījums ir 5, tātad piecreiz vairāk nekā pirmajai vietai, tātad 5·5%=25% balsu.

Ievērojāt — katru nākamo vietu dabūt ir grūtāk nekā iepriekšējo? Otrajai vietai nevajag divreiz, bet trīsreiz vairāk nekā pirmajai vietai. Trešajai vietai vajag nevis trīsreiz, bet piecreiz vairāk nekā pirmajai vietai — un nevis 3:2=1,5 reizes vairāk nekā otrajai, bet 5:3=1,(6) reizes vairāk.

Iznākumā divas partijas ar summāri mazāku balsu skaitu drīzāk dabūs katra pa vietai, nekā tāda, kas maķenīt lielāka nekā abas mazās kopā — divas vietas. Piemēram, vispirms pa mandātam dabūs divas 6% partijas, tātad kopā divas vietas ar 12% balsu, nevis otro vietu vienota partija ar 14%. Savulaik 2014. gadā par šo rakstīju: kāpēc Nacionālajai apvienībai ar 14% balsu ir 1 vieta Eiroparlamentā — tikpat, cik Krievu savienībai ar 6%.

Bet labi, ja neinteresē, kāpēc, tad var iztikt bez matemātikas un vienkārši ielāgot, ka 1.—2.—3. vietas dabūšanai šogad Eiroparlamenta vēlēšanās vajadzēs aptuveni 5—15—25% balsu.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


6
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Rooster Byron
Rooster Byron

Kam, vellos, tie cipari? Tvirtu dupsi vajag, tad var tikt gan prezidenta padomniekos, gan visur citur arī.

brisele
brisele

Nepareizs jautājums.
Cik naudas vajag, lai iekļūtu Eiropas Parlamentā! Tas ir pareizs jautājums.

Zvaigzne
Zvaigzne

Ja arī šoreiz ievēlēs to luksus dzīvi alkstošo jampamiņu kompāniju, tad ar šo valsti ir tiešām pagalam!

Vladislavs
Vladislavs

Šoreiz…tiešām…pagalam…Nomaini plati, jau čerkst no pastāvīgās drāšanas.

mitjka
mitjka

tā arī nesaprotu , kāpēc man jābalso par dažu indivīdu labklājību , stabilu mēnešalgu un nodrošinātām vecumdienām , nav jau tā ka kandidāti būtu kaut ko radikāli fundamentāli paveikuši valsts attīstība ,nemaz nerunājot , ka nav darba pieredzes pašvaldības , tādi tie dīvainie dēli un meitas, tai sarakstos .Kā arī ir jautājums ,kā zināms provizoriski EU briselē dažādos amatos strādā ap 3 tk lv ierēdņu un neviens nav nevienā sarakstā. tas tā pārdomām .

Skreja
Skreja

Vajag tiksi smuku frizūru, fotosesijas, tukšus 90-gadu lozungus ar smalkiem vārdiem un vairāk par to viendzimuma laulību, ģimeni, partnerību- un balsis pašas saskries