Bordāna veidotājā valdībā varētu iekļūt Kols un Parādnieks

Daļa iespējamo Jāņa Bordāna valdības ministru jau zināmi, tomēr divas no potenciālajām koalīcijas partijām aizvien nav devušas skaidru atbildi. TV3 raidījums Nekā personīga noskaidrojis, ka Bordāna komandā varētu būt arī Rihards Kols un Imants Parādnieks.

Kopš Saeimas vēlēšanām pagājis vairāk nekā mēnesis, tomēr jaunās valdības aprises aizvien ir neskaidras. Parlamenta darbs ir paralizēts, bet Bordāna izredzes nodrošināt vairākumu arī viņš pats nevērtē kā pilnīgi drošas.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis izvēli par labu Bordānam pamato ar pieredzi valdības darbā. Prezidents salīdzinājis KPV LV un JKP kandidātus, kas Saeimā pārstāvēti ar lielāko mandātu skaitu pēc “Saskaņas”. 

“Protams, ir jārespektē vēlētāja griba, ka tās partijas, kas ir vairāk pārstāvētas parlamentā, un šajā gadījumā KPV LV un JKP ir visplašāk pārstāvētas parlamentā – pa 16 vietām. Un tad, ja izdara izvēli starp KPV LV un JKP, protams, ka es vērtēju konkrētās personības, un, protams, ka šajā situācijā ļoti nopietnu lomu spēlēja tieši profesionalitāte un pieredze, jo Bordāna kungs jau pats ir bijis Ministru kabineta loceklis, tātad viņš zina, kā strādā ministrijas, kā strādā Ministru kabinets,” sacīja Vējonis.

Beidzot saņēmis prezidenta uzdevumu, Bordāns steidz panākt vienošanos, pirms kāds cits nāk klajā ar alternatīvu plānu vai jaunām sarkanajām līnijām. Steigties liek arī Vējoņa noteiktais divu nedēļu termiņš un tas, ka jaunais parlaments nevar sākt darbu, pirms partijas nav vienojušās par to, kurš vadīs kuras komisijas. Pirms darbu sākusi jauna valdība, netiks pieņemts arī valsts budžets.

Neraugoties uz sāncensību par premjera amatu, Bordāna pūliņus visdedzīgāk atbalsta KPV LV. Nacionālā apvienība un “Attīstībai/Par” sarunās ietur daudz rezervētāku pozīciju.

“Attīstībai/Par” līdz šim atteikusies apspriest konkrētas ministru vietas, līdz nav panākta vienošanās par valdības deklarāciju, proti, lietām ko Ministru kabinets darīs un nedarīs.

Jaunajai Vienotībai pagaidām piedāvāta tikai viena vieta topošajā Ministru kabinetā, bet partija uzskata, ka tai ir zelta kārts, tādēļ tā piektdien valdes sēdē nolēmusi turpināt uzstāt uz diviem amatiem. 

“Mēs skaidri teicām, ka mēs neredzam, ka valdībā varētu strādāt viens ministrs. Ir jābūt vismaz diviem ministriem, lai situācijās, kad viens nav klāt, netiktu pieņemti kādi lēmumi, par kuriem mums būtu jāuzņemas politiskā atbildība,” saka Arvils Ašeradens.

Bordāna valdībā JKP vēlētos vadīt Finanšu ministriju, pret ko pārējās partijas neiebilst. Šajā amatā strādātu Gatis Eglītis vai Krišjānis Feldmans. Partija uzstāj arī uz iekšlietu ministra portfeli, kam pieteikta Juta Strīķe vai Juris Jurašs. Par šiem kandidātiem potenciālie koalīcijas biedri gan ir piesardzīgi. 

“Idejas no Jaunās konservatīvās partijas puses, kas ir bijušas par drošības dienestu apvienošanu, un dažāda fona informācija par Jaunās konservatīvās partijas interesēm šajā nozarē rada zināmas bažas Nacionālajai apvienībai. To mēs šobrīd nesakām apgalvojuma formā, bet tas rada bažas, kur mēs, protams, gribētu padziļinātu diskusiju par šo tēmu,” norāda Raivis Dzintars.

Sarunu process bijusi laba augsne dažādām  baumām. Viena no tām – par Strīķes atlaižamo cilvēku sarakstu iekšlietu un tieslietu struktūrās, ko JKP noliedz, piemetinot, ka patiesība ir tikai tā, ka vairāku augstu amatpersonu darbs partijas ieskatā ir neefektīvs.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar