Beidzot skaidrība – prezidenta veselības stāvoklis ļoti smags (papildināts)

prezidenta veselības stāvoklis

Prezidenta veselības stāvoklis ir ļoti smags – Vējonim Stradiņa slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centrā veikti papildus izmeklējumi, kuru rezultātā mediķi konstatējuši sepses infekciju, kas skar sirds vārstuļus.

Kardiologu, kardioķirurgu un visu iesaistīto speciālistu komanda nolēmusi, ka šobrīd galvenais ir likvidēt infekcijas avotu, lai novērstu tālāku tās izplatību un veids, kā to izdarīt, ir sirds operācija.

Pirms operācijas Valsts prezidents un viņa ģimene sarunā ar Stradiņa slimnīcas kardiologiem un anesteziologiem saņēmuši detalizētu skaidrojumu par saslimšanu un plānotās operācijas gaitu un, ņemot vērā, ka prezidenta veselības stāvoklis ir ļoti smags, piekrituši operācijai.

Sirds vārstuļus skārusī sepses infekcija, kādu ārsti konstatējuši Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, varētu būt gripas izraisīta komplikācija, kas parasti prasa ilgstošu ārstēšanu, informē aģentūra LETA, atsaucoties uz nozares speciālistu aptauju.

Kā lēš mediķi, šādos gadījumos pacientiem piemērotā ārstniecība varētu būt sarežģīta un ļoti ilga. Tomēr ārsti uzsver, ka par konkrēto gadījumu nevar spriest, nezinot sīkāku informāciju.

Prezidenta kancelejai nekas nav sakāms

Tikmēr Valsts prezidenta kanceleja apgalvo, ka tai pagaidām nav nekādu jaunāku publiskojamu ziņu par valsts pirmās personas veselības stāvokli. Prezidenta kanceleja aicina gaidīt tālākos slimnīcas paziņojumus.

Operācija noslēgusies

Valsts prezidenta Vējoņa operācija noslēgusies,  pēc pl.13 vēsta LTV Ziņu dienests. Ārsti plānoto ir izdarījuši un infekcijas avots likvidēts. Plašākus komentārus par prezidenta veselības stāvokli ārsti sola sniegt rīt, jo vēlas nogaidīt vismaz diennakti pēc operācijas.

 

Jaunākā informācija par prezidenta veselības stāvokli

Raimonds Vējonis pēc veiktās sarežģītās sirds operācijas, kam kopumā bija nepieciešamas 4,5 stundas, šobrīd atrodas medikamentozā miegā, intervijā Latvijas Televīzijas “Dienas ziņās” sacīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas galvenais ārsts Arnolds Atis Veinbergs.

Viņš prezidenta pašreizējo stāvokli raksturoja kā apmierinošu – pašlaik Vējonis atrodas medikamentozā miegā pēc operācijas.

“Viņam tiek ievadīti medikamenti, kas stabilizē viņa stāvokli pēc operācijas,” teica Veinbergs.

Vējonim veikta sarežģīta operācija, kam kopumā bija nepieciešamas 4,5 stundas, bet pati operācija ilga trīs stundas. Bojātais sirds vārstulis nomainīts, iešujot protēzi, sarežģītību skaidroja ārsts.

Pēc Veinberga teiktā, prezidenta atveseļošanās process būs atkarīgs no viņa organisma spējām atjaunoties, taču rehabilitācijas process prasīs ilgāku laiku.

Ņemot vērā, ka infekcija bija skārusi sirds vārstuli, operācija bija jāveic steidzami, apliecināja Veinbergs. Viņš arī atzina, ka sirds vārstuļus infekcijas skar samērā reti.

Operācijā infekcijas skartais sirds vārstulis ticis aizstāts ar vārstuļa protēzi.

Atlabšanas periods var būt divas nedēļas, divi mēneši vai pat divi gadi

Nav iespējams pateikt, cik ilgā laikā cilvēka organisms var atgūties no sepses infekcijas. Tās var būt divas nedēļas, divi mēneši vai pat divi gadi, sacīja Latvijas Universitātes Kardioloģijas zinātniskā institūta vadošais pētnieks Vilnis Dzērve-Tāluts.

Viņš skaidroja, ka sepse, kas konstatēta arī Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, ir organisma reakcija uz infekciju. Infekciju cilvēka organismā var izraisīt dažādi faktori, tostarp iekaisis zobs vai iekaisušas mandeles.

“Sepse nozīmē to, ka mikrobi vairāk var izpausties atsevišķos orgānos,” norādīja Dzērve-Tāluts un turpināja, ka gadījumos, kad “mikrobs iesēžas sirdī”, piemēram, pašā sirds muskulī, tās apvalkā vai vārstulī, to sauc par septisku miokarda bojājumu.

Pētnieks stāstīja, ka sepsi iespējams ārstēt gan ar masīvu antibiotiku terapiju, gan ar operāciju.

Taujāts, cik ilgs laiks nepieciešams, lai cilvēks atgūtos pēc šādas operācijas, Dzērve-Tāluts sacīja, ka Vējoņa situāciju komentēt nevar, jo viņam nav pietiekamas informācijas. Tomēr jebkurā gadījumā tas neesot “atbildams jautājums”.

Kardiologs norādīja, ka atlabšanas periods var būt divas nedēļas, divi mēneši vai pat divi gadi. Atveseļošanos ietekmē tas, cik veiksmīgi ir izdevies no infekcijas atbrīvoties.

Dzērve-Tāluts vēl piebilda, ka viņa karjerā bijuši dažādi piemēri, kur sepses ārstēšanas rezultāti biijuši labi, ne tik labi, kā arī “diezgan slikti”.

Kā zināms, Valsts prezidents Vējonis pirmdien ar vīrusa infekciju tika nogādāts Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā “Gaiļezers” un pirmdienas pēcpusdienā viņa veselības stāvoklis raksturots kā apmierinošs. Prezidenta kanceleja pirmdien informēja, ka prezidents turpina pildīt savus pienākumus, bet ir atcēlis šonedēļ plānotās tikšanās. Pēc tam Vējonim tika veiktas pārbaudes slimnīcas sepses nodaļā. Medicīniskais personāls tika instruēts nepiederošām personām neizpaust ziņas par prezidenta Vējoņa veselības stāvokli.

Otrdien, 19. janvārī, tika nolemts viņu pārvest uz Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcu un turpināt ārstēšanu tur.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


6
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Strēlnieks
Strēlnieks

Sēž krogā divi klases biedri – sētnieks un kapracis. Kā tev klājas, vai izdzīvot vari?
Sētnieks – ja izdodas paņemt apkalpot vairākus zemes gabalus – ģimeni uzturēt varu
Kapracis – man ir sliktāk, pēdējā laikā švaki mirst…

Strēlnieks
Strēlnieks

Sēž krogā divi skolas biedri – sētnieks un kapracis. Nu, kā tev klājas, vai izdzīvot vari?
Sētnieks – ja paņemu apkopt vairākus zemes gabalus – ģimeni pabarot varu. Kapracis – man ir grūtāk, pēdējā laikā švaki mirst…

guba
guba

Lai Prezidenta kgam ātra atveseļošanās. Lai Dievs palīdz. Ļoti jauks cilvēks un Prezidents.

...
...

da nu nejau tagad tā nejauši viņam slikti palika… tas viss pasākums izskatās, ka cenšas novākt no ceļa nost to kurš saka nē…

...,...
...,...

skaļi jau nevar teikt , kura ir tā, kas grib viņu novākt

Jānis
Jānis

Prezident, vēlu Jums pilnībā atveseļoties!