Beidzot būs vēl treknākas algas – bet tikai valsts augstajām amatpersonām

ELITA VEIDEMANE, Neatkarīgā

Kādu brīdi Latvijas tauta bija tik norūpējusies par valsts amatpersonu ārkārtīgi zemo atalgojumu, ka jau vajadzēja sākt bažīties, vai prezidenti, ministri, tiesneši un citi ģenerālprokurori nesāks ēst zāli, jo parciņos un ceļmalās to var dabūt par brīvu. Taču – ak, laime! – Valsts kanceleja beidzot aprēķināja, kādu atalgojumu mūsu badacietēji saņems 2024. gadā.

Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja, Ministru prezidenta, Satversmes tiesas priekšsēdētāja un Augstākās tiesas priekšsēdētāja atalgojums 2024. gadā būs 8440 eiro mēnesī, plus vēl piemaksas, tostarp kompensācijas par reprezentācijas izdevumiem.

Ministriem aldziņas būs mazliet knapākas: 7475 eiro mēnesī, bet iztikt varēs. Parlamentārajiem sekretāriem nāksies samierināties ar 6631 eiro mēnesī. Saeimas deputātiem būs pagrūti, bet vajadzēs saņemties: pamatatalgojums vien 4220 mēnesī. Mierinājumam: ir jau vēl darbs komisijās un citas vērtīgas izklaides, tur piemetīs trūkstošos eiro.

Valstspilsētu mēriem būs 5064 eiro “uz papīra”. Rīgas mēram nodokļu maksātāji sametīs 7234 eiro mēnesī, bet tas tik un tā nebūs pietiekami, lai mērs apmaksātu savus izpriecu braucienus, ko viens otrs neprātis dēvē par komandējumiem.

Interesanti, ka valsts amatpersonu atalgojums aug ikkatru gadu, turklāt vienmēr tiek skaidrots, ka tas tiek tuvināts vidēji līdz 80% no darba samaksas privātajā sektorā. Vai tiešām privātā sektora algas aug katru gadu par 20 līdz 40% – tāpat kā valsts sektorā? Lai izbeigtu šo muldēšanu par attaisnojamo skriešanu pakaļ privātajam sektoram, Valsts kanceleja (VK) varētu pasūtīt kādu pētījumu par algu lietām. Taču VK arogance neļaus pievērsties tādiem sīkumiem, sak, stāvi, tauta, pie ratiem.

Pirms amatpersonu algas iepriekšējās paaugstināšanas Saeimas deputāti – protams, tikai opozīcija – debatēs iestājās pret to. Piemēram, deputāts Edgars Tavars (ZZS) retoriski pavaicāja: “Ar ko esošais valsts prezidents kļūs labāks, ja 2023. gadā saņems lielāku atalgojumu?” Varētu paturpināt: ar ko labāki kļūs deputāti, ministri un citi nerimstošie darbarūķi? Un ar ko sliktāki šobrīd ir policisti, ugunsdzēsēji, medmāsas un aprūpes iestāžu darbinieki?

Valsts augstāko amatpersonu algu pieaugums 2023. gada budžetā prasīja papildu 6,44 miljonus eiro, bet 2024. gadā tie būs jau 6,85 miljoni eiro. Ēstgriba, kā zināms, rodas, rijot bez sāta un kauna, tāpēc sagaidāms, ka ik gadu šī ēstgriba palielināsies, un nodokļu maksātājiem tā būs jāsedz, kamēr Valsts kanceleja laistīs šķidro, apgalvodama, ka mēnešalgu līmeni valsts pārvaldē iecerēts celt uz iekšējās ekonomijas rēķina. Nez, ko “iekšēji ekonomēs”? Tukšās runas?

Te nu varētu sākt runāt par inflāciju, kas noēd mūsu – vienkāršo ļautiņu, ne valsts amatpersonu – algas un iekrājumus, par to, ka mums neviens “nepiemēro” koeficientu “7”, lai pareizinātu ar bāzes algu, kas amatpersonām ir 1205,7 eiro. Turklāt šis koeficients arī katru gadu palielinās. Tā augstajos plauktos sēdošie izdomāja, un kāpēc gan ne? Vai tad kāds to ir aizliedzis?

Taču neviens no valdīkļiem nevēlas runāt par inflāciju vai par kaut ko tikpat neinteresantu. Pēc premjera domām, galvenās problēmas, kas valstij, tas ir, koalīcijai, tieši tagad jārisina, ir: Stambulas konvencijas ratifikācija, partnerattiecību regulējums un vēl pāris līdzvērtīgas nozīmes pantiņi. Nav svarīgas nedz ārprātīgās cenas veikalos, nedz cilvēku izmisums, gaidot debesīs nepamatoti uzbīdītos elektroenerģijas tarifus: par to nerunā neviens – neviens! – šīs tā dēvētās koalīcijas locīklis.

Par cenām un tarifiem neinteresējas ne tikai valdība, bet arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, Konkurences padome, neviens. Kādam nolūkam tad paredzēti šie visi daiļdarbu pulciņi – ja ne cilvēku vajadzību apkalpošanai?

Tiem, kuri jau saņem treknas algas, bet nākamgad saņems vēl treknākas, nav nekādas intereses cepties par kaut kādas zemtautiņas rūpēm un raizēm. Lai sitas kā māk. Taču der atcerēties, ka jebkuram cinismam reiz pienāk gals. Reizēm – ļoti apkaunojošs. Vajag tikai saņemties. Mums, parastajiem, ne jau valsts amatpersonām.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


11
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
krams
krams

Jenkija purnā var brukt ar naudas pa;sizg;az;eju -vi;nan b;us vienalga par maz!!

Šķēle
Šķēle

Kariņ, tu taisi kļūdu. Mācies no pagātnes.

Paviāns
Paviāns

Mācies no manis uzmest valsti tā, ka pat šodien lielie uzņēmumi vairās šeit darboties.

Alchaimeru gaidās
Alchaimeru gaidās

Kad indeksēs pilnā apmērā pensijas virs 500 eur? Pirms vēlēšanām sanāca visiem līdz 500 eur un 2 mēnešus ātrāk (tas taču nav nekāds politikānisms), Eglīti laimīgā tauta gan neievēlēja (nupat sastopams vaidot un kritizējot varnešus TW). Tādēļ atbalstu jebkuru algu celšanu, lai tik maksā sociālās iemaksas – varbūt tomēr apžēlosies, par nepacietīgajiem, kas neprātā savulaik maksāja “sociālo” no visas algas. Bet vispār – lojalitāti ir jāsoda un nav ko te gribēt!

Jeblonskis
Jeblonskis

Nu bet padebīļu tautele sametīsies! Ēdīs sūdus, skatīsies panorāmu, un uzturēs tās gnīdas.
Un nākošajās vēlēšanās atkal ievēlēs tos gnīdas!
Tauta ir debīla un laimīga.

Gada glezna
Gada glezna

Cik reizes ir jāatgādina, ka tauta nav stulba. Vēlēšanu sistēma ir tāda, ka pie varas nonāk siles tīkotāji.

Tiem, kuriem nav piemeties Alcheimers atgādināšanu, ka PSRS uz papīra bija pati demokrātiskākā vēlēšanu sistēma: formāli vēlētāji varēja pat atsaukt ievēolēto deputātu.

Jeblonskis
Jeblonskis

Kas tieši nepareizi šajā “vēlēšanu sistēmā?”
Koeficients? Perpendikuls?
Vai varbūt tu esi kropla šmara un tev liedza balsot?

Paviāns
Paviāns

Ir gan stulba, paskaties kā 30 gadus tiek izglītota.

skauģis
skauģis

iesaku algas pieaugumu izsniegt caurejas zālēs.

grunta
grunta

Bet kā sava’dāk, ja visas padomēs pacēla saprātīgi pēc inflācijas rādītājuiem – vai tad nevajag pašam resnākajam galam> Un tad jau kaskadējot tiks visiem ierednīšiem. Kārtībai taču ja’būt un vēlnoteikti var aizņemties arī tik atpaliekoša zeme

RPal.
RPal.

Vai ta vienreiz neaizrīsies? Paskat, kā Staķīšam izgāja – alkatība pazudināja amatu. Nu būs ”jāiztiek” no uzkrātajām rezervēm.