Baltā nama žurnālistu atklātā vēstule Donaldam Trampam

Donalds Tramps

Žurnālisti, kas ikdienā atspoguļo Baltā nama administrācijas darbu (White House press corps) , dažas dienas pirms Donalda Trampa inaugurācijas ASV prezidenta amatā publicējuši atklātu vēstuli, kas izlasāma interneta vietnē Columbia Journalism Review

“Dārgais ievēlētais prezident! Pēdējās dienās pirms jūsu inaugurācijas mēs uzskatām par nepieciešamu viest zināmu skaidrību tajā, kādas mūsu skatījumā ir attiecības starp jūsu administrāciju un Baltajā namā strādājošajiem žurnālistiem,” teikts vēstulē.

“Tas jums nebūs nekāds pārsteigums, ka mēs mūsu [savstarpējās] attiecības uzskatām par saspringtām. Pēdējo dienu ziņas, ka jūsu preses sekretārs apsver domu slēgt mediju birojus Baltajā namā, ir kārtējais apliecinājums rīcībai, kas turpinājās visu jūsu kampaņas laiku – jūs esat liedzis medijiem atspoguļot savas aktivitātes,” teikts turpinājumā.

“Jūs izmantojat tviteri, lai aizskartu un draudētu konkrētiem žurnālistiem, ar to iedrošinot savus atbalstītājus rīkoties tāpat. Jūs vairākkārt esat draudējis ar tiesu darbiem, kas gan nav īstenojies. Jūs esat izvairījies no preses (..) un jūs izsmējis reportieri ar invaliditāti tāpēc, ka jums nepatika tas, ko viņš uzrakstīja,” pauž žurnālisti savā atklātajā vēstulē Trampam.

“Tā, protams, ir jūsu izvēle un zināmā mērā arī jūsu tiesības. ASV Konstitūcija aizsargā preses brīvību, tomēr tā nenosaka, ka šī brīvība būtu jāievēro prezidentam. (..) Jums ir tiesības izvirzīt savus noteikumus attiecībām ar presi, bet arī mums ir tādas pašas tiesības. Galu galā, tas ir mūsu ētera laiks un mūsu slejas, ko jūs cenšaties ietekmēt. Mēs, nevis jūs, izlemsim, kā vislabāk kalpot lasītājiem, klausītājiem un skatītājiem,” norāda žurnālisti.

Piekļuve ir vēlama, bet tai nav izšķiroša nozīme. Jūs varat izlemt, ka nav nekādas jēgas tam, lai nodrošinātu reportieriem piekļuvi jūsu administrācijai. Mēs domājam, ka tā būtu kļūda. Tomēr tā ir jūsu izvēle. Mums labi padodas atrast alternatīvus veidus informācijas iegūšanai. Kad reportieriem tiek paziņots – viņiem nebūs piekļuves kaut kam – tā nav situācija, kas mums patiktu. Tomēr tas ir izaicinājums, kuru mēs esam gatavi pieņemt.

Oficiāli vai neoficiāli – noteikumus izvirzām mēs, nevis jūs. Mēs varam piekrist runāt ar jūsu administrācijas pārstāvjiem neoficiāli, bet mēs varam tam arī nepiekrist. Izvēle ir mūsu ziņā. Ja jums šķiet, ka reportieri, kas nepiekrīt kaut kādiem noteikumiem, zaudē piekļuvi un neiegūst informāciju, skatiet rakstīto iepriekš.

Mēs izlemsim, cik lielu ētera laiku vai slejas jums un jūsu pārstāvjiem veltīt. Mēs centīsimies, lai objektīvi un pilnībā atspoguļotu jūsu administrācijas viedokli. Tomēr tas nenozīmē, ka mums būs jāsniedz neierobežota piekļuve mūsu ētera laikam vai sleju centimetriem cilvēkiem, kas cenšas manipulēt ar patiesību. Mums ir tiesības šādiem cilvēkiem pilnībā liegt paust savu viedokli mūsu pārstāvētajos medijos.

Mēs uzskatām, ka pastāv objektīva patiesība. Kad jūs vai kāds jūsu padotais pateiks vai ietvītos kaut ko, kas ir acīmredzami meli, mēs uz to norādīsim. Mēs strādājam ar faktiem un mums nav pienākuma atkārtot nepatiesu informāciju vai pieņēmumus.

Mēs detalizēti ziņosim par valdības darbu. Jūs un jūsu personāls būsiet Baltajā namā, bet ASV valdība ir ļoti plaša. Mēs centīsimies atspoguļot visu valdības darbu. Ja jūs mēģināsiet kontrolēt to, ko mēs rakstām no Baltā nama, mums būs priekšrocība ziņojot par to, kā tiek īstenota jūsu administrācijas politika.

Mēs sev noteiksim vēl augstākus standartus. Jūs iezīmējāt nopietnu un plaši izplatītu neuzticību medijiem ASV politiskajās aprindās. Jūsu kampaņa nosacīti kalpoja mums kā signāls. Mums ir jāatgūst šī uzticība un mēs to darīsim ar objektīvu un bezbailīgu žurnālistiku. Mēs arī atzīsim savas kļūdas un turpināsim ievērot augstos standartus, kurus mēs nosakām sev paši un kuri kļūst tikai arvien augstāki.

Mēs strādāsim kopā.  Jūs mēģinājāt radīt starp mums plaisu un izmantojāt mediju konkurenci, lai radītu “ģimenes konfliktu”. Šīs dienas beidzas. Mēs [žurnālisti] saprotam, ka izaicinājums ziņošanai par jums prasa, lai mēs sadarbojamies un palīdzam viens otram. Ja jūs preses konferencē ignorēsiet kādu žurnālistu, kura teiktais jums nepatīk, jums nāksies sastapties ar vienotu fronti.

Mēs spēlējam ilgu spēli. Labākajā gadījumā, jūs šo darbu darīsiet astoņus gadus. Mēs šeit esam bijuši kopš valsts dibināšanas sākuma un mūsu loma šajā demokrātijā ir tikusi ratificēta un apstiprināta atkal, atkal un atkal. Jūs esat mums licis pārdomāt fundamentālus jautājumus par to, kas mēs esam un kāpēc mēs šeit esam. Par to mēs esam pateicīgi visvairāk .”

“Izbaudiet inaugurāciju,” vēstules nobeigumā jaunajam Amerikas Savienoto valstu prezidentam novēl žurnālisti.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar