ASV biznesa žurnāls slavina Latviju kā ”pandēmijas veiksmes stāstu”

Latvijas karogs

”Ne visai turīga Ziemeļeiropas valsts, kas pilnībā sagrāvusi vīrusu,” – ar šādu pieteikumu ceturtdien Latvija nonākusi Vašingtonā izdotā biznesa žurnāla ”Foreign Policy” aktuālāko rakstu topā.

Izdevums iepazīstina Ameriku ar Latviju kā pandēmijas veiksmes stāstu.

Stāsts par Latviju šobrīd ir viens no aktuālākajiem un lasītākajiem ”Foreign Policy” rakstiem. Amerikāņiem tiek skaidrots, ka Latvija ir ”ne visai turīga Ziemeļeiropas valsts, kurā dzīvo 1,9 miljoni cilvēku”, un kura, kā izanalizējuši amerikāņu žurnālisti, ”šobrīd ir koronavīrusa pandēmijas veiksmes stāsts”.

Izdevuma žurnālisti rūpīgi izpētījuši Latvijas statistiku un ”Covid-19” apkarošanas metodes. Kā spriež amerikāņi, Latvija izvēlējusies labu vidusceļu, ieklausoties zinātniekos un ekspertos, ātri reaģējot un ieviešot ierobežojumus, kur tas nepieciešams, bet tai pat laikā pilnībā neapstādinot dzīvi.

”Kopš 13. maija Latvija ir apstiprinājusi tikai 951 koronavīrusa gadījumu un 19 nāves gadījumus. Turpretī kaimiņvalsts Igaunija ir reģistrējusi divreiz vairāk gadījumu un trīs reizes vairāk nāves gadījumu.

Kopš 4. maija Latvijā ir bijis tikai viens ar ”Covid-19 saistīts nāves gadījums. Izskatās, ka šī valsts ir ne tikai izlīdzinājusi gadījumu skaita pieauguma līkni, bet vēl vairāk – to pilnībā sagrāvusi,” Latviju slavē amerikāņi.

Amerikas biznesa žurnāls raksta, ka Rīgā, atšķirībā no lielākās daļas pasaules, dzīve turpina savu gaitu. Žurnālisti analizē ierobežojumus, kas šobrīd darbojas Latvijā, un vērtē tos atzinīgi: restorāni, kafejnīcas ir atvērti, cilvēki bauda dzīvi distancējoties, policija uzrauga situāciju neuzkrītoši, toties veiksmīgi.

”Latvijā dzīve nav apstādināta – tā ir tikai palēnināta, un tas lieliski strādā. Noskaņa Rīgā nav superpozitīva, taču tā noteikti nav drūma. Etniski sašķeltā valsts lieliski kontrolē situāciju – iespējams, pirmo reizi tās pastāvēšanas vēsturē,” raksta amerikāņu izdevums.

Kā lēš amerikāņu eksperti, ar 12. martā operatīvi pieņemtajiem lēmumiem Latvijas reakcija bijusi viena no izcilākajām pasaulē.

”Citur Eiropā tajā laikā nebija īstas skaidrības par to, kā reaģēt uz krīzi. Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons vēl jokoja par to, ka joprojām nebaidās no rokasspiedieniem, Eiropas Savienība joprojām ”novērtēja” situāciju,” raksta izdevums.

”Foreign Policy” žurnālisti runājuši arī ar Latvijas premjerministru Krišjānis Kariņu, kuru izdevums slavē kā ļoti spējīgu un izglītotu politiķi.

Kariņš pastāstījis, kā Latvija, lai arī valstī vēl nebija reģistrēts neviens ”Covid-19” nāves gadījums un saslimušo skaits bijis mazs, operatīvi pieņēmusi lēmumu slēgt skolas visā Latvijā un pāriet uz tālmācību.

Amerikāņi slavē šo Latvijas izvēli, ko ieteikuši medicīnas eksperti, bet ko liela daļa valstu nav ņēmušas vērā.

”Mēs nolēmām to darīt, lai novērstu iespējamo katastrofu,” izdevumam sacījis Kariņš.

Viņš pastāstījis arī par to, kā nekavējoties slēgtas lidostas, noteikta sociālā distancēšanās, bet tajā pat laikā atļauts darboties veikaliem.

Amerikāņi Latvijas pieeju salīdzina ar Eiropā par labāko piemēru daudz piesaukto Vācijas stratēģiju.

”Pašlaik Latvijā ir viens no augstākajiem testēšanas rādītājiem uz vienu iedzīvotāju pasaulē,” vērtē amerikāņi.

“Ir briesmīgi salīdzināt mirstības līmeni dažādās valstīs,” izdevumam sacījis premjerministrs. ”Mūsu nāves gadījumi joprojām ir traģēdijas. Bet, ņemot vērā to, kā tas varēja izvērsties, un redzot, kas notiek visapkārt Eiropā, šķiet, ka mums klājas labi. ”

Visu rakstu var izlasīt ŠEIT.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Liva
Liva

Ja vien mes macetu sevi pardot ar sadiem piemeriem