Arodbiedrības prasa pārtraukt klusēšanu un nekavējoties sasaukt sadarbības padomes sēdi

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) Foto: Valsts kanceleja

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) aicina nekavējoties sasaukt Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdi, uzsverot, ka šogad nav notikusi neviena tās tikšanās un piedāvājums tādu sasaukt palicis bez atbildes.

NTSP sēdes pēc nepieciešamības sasauc Ministru prezidents.

Aicinājumā, kas adresēts premjerei, labklājības ministram, Latvijas Darba devēju konfederācijai un NTSP sekretariātam, LBAS norāda, ka kopš Covid-19 krīzes uzliesmojuma Eiropas Parlaments ir uzsvēris nepieciešamību pēc pienācīga sociālā dialoga visos līmeņos.

“Pienācīgs sociālais dialogs ir iespējams, ja puses efektīvi, pienācīgā veidā un apjomā veic pārrunas,” pauž darbiniekus pārstāvošā organizācija.

LBAS vērš uzmanību, ka saskaņā ar NTSP nolikumu “padomes sēdes sasauc pēc vajadzības, bet ne retāk kā reizi divos mēnešos”, vienlaikus uzsverot, ka praksē NTSP šādus rezultātus sasniedza tikai laika posmā no 2007. līdz 2012.gadam un 2017.gadā.

“2024.gadā tikšanās vispār nav notikušas. Piemēram, 2024.gadā sociālie partneri aicināja sasaukt NTSP sēdi, taču tikšanās netika organizēta un atbilde nav saņemta,” raksta organizācijā.

LBAS arī uzskata, ka būtu svarīgi uzlabot trīspusējās sadarbības proporcionalitāti.

Valdībai ir tiesības papildus oficiālajiem sociālajiem partneriem aicināt uz sanāksmēm arī citus dalībniekus, piemēram gadījumos, ja tiek apspriesti dažādi svarīgi sociālekonomiskie jautājumi, piemēram, uzņēmējdarbības vide, konkurētspēja, nodokļu reforma, nedeklarēts darbs un citi, atgādina LBAS. “Tomēr praksē ir jānodrošina paritātes un proporcionalitātes principa ievērošanu,” aicina organizācija.

Tāpēc arodbiedrību savienība pieprasa nekavējoties sasaukt NTSP sēdi, lai izskatītu jautājumu par darba samaksas konkurētspēju Baltijas valstīs un par apgādībā esošas personas atbalsta palielināšanu. 

Tāpat LBAS vēlas runāt par izglītības nozares finansēšanu 2025.gadā, tajā skaitā par profesionālās izglītības finansēšanu atbilstoši NTSP lēmumam.

LBAS vēlas diskutēt arī par likumprojekta “Par valsts budžetu 2025.gadam un budžeta ietvaru 2025., 2026. un 2027.gadam” izstrādes gaitu un termiņu saskaņošanai ar sociālajiem partneriem.

Arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) nosūtījusi vēstuli amatpersonām, aicinot sasaukt NTSP sēdi. Konkrēti tā vēlas, lai tiktu lemts par profesionālās izglītības programmu īstenošanas finansēšanas regulējuma pārskatīšanu

LIZDA norāda, ka pērn 6.novembra NTSP sēdē Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) tika uzdots pārskatīt profesionālās izglītības programmu īstenošanas finansēšanas regulējumu, tai skaitā, vērtējot iespējas palielināt izmaksas uz vienu izglītojamo gadā un dienesta viesnīcu uzturēšanas izmaksas, un nodrošināt pilnveidotās sistēmas ieviešanu no 2024.gada 1.septembra.

LIZDA norāda, ka šī gada martā Tiesību aktu projektu portālā atzinumu sniegšanai bija ievietotas izmaiņas, par kuriem LIZDA sniedza divus atzinumus, bet turpmāka virzība nav bijusi.

LIZDA atgādina, ka profesionālo izglītības programmu īstenošanas izmaksu minimums uz vienu izglītojamo nav pārskatīts kopš 2007.gada.

Arodbiedrība uzskata, ka tiek pārkāpti sociālā dialoga pamatprincipi, grauta uzticēšanās valdības pārstāvjiem, jo netiek pildīts iepriekšējais NTSP lēmums, kā arī netiek nodrošināta profesionāla komunikācija no IZM vadības puses par radušos situāciju.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

2 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
Andris Lagzdiņš
Andris Lagzdiņš
24 d. atpakaļ

Varētu izbeigt vienreiz tos infantīlos akronīmus izfantazēt. Sīkie dauniskie ībļi.
Ar savu NEPL aizejiet PZP (Padirst Zaļā Pļavā)!

Skolotājs
Skolotājs
24 d. atpakaļ

Andri, ej izmazgā muti ar ziepēm !