Arī Rīgas domē plānots iespaidīgs algas pieaugums – Staķim palielinājums par 2 564 eiro, vicemēriem par teju 2000 eiro

Rīgas mēra Mārtiņa Staķa (PP) alga šogad varētu pieaugt 1,7 reizes, salīdzinot ar pašreizējo algu, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē.

Pašlaik Rīgas domes priekšsēdētāja mēnešalga ir 3851 eiro. Savukārt, ņemot vērā Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma normas, Rīgas mēra alga būs 6415 eiro mēnesī.

Saskaņā ar normatīviem, Rīgas mēra alga varētu būt vēl lielāka, jo to nosaka, bāzes mēnešalgai piemērojot koeficientu. 2023.gadam bāzes mēnešalga noteikta 1137,46 eiro, bet Rīgas mēra algas aprēķinam maksimālais koeficients ir noteiks seši.

Galvaspilsētas domē iecerēts nepiemērot maksimālo, bet noteikt koeficientu 5,64.

Rīgas vicemēru algas pieaugs 1,6 reizes no 3386 eiro līdz 5346 eiro mēnesī.

Komiteju priekšsēdētāju algas pieaugs no 2698 eiro līdz 3469 eiro, bet viņu vietnieku – no 2010 eiro līdz 2559 eiro mēnesī.

Rīgas domes deputātu algas plānots palielināt par vairāk nekā 600 eiro – no 1270 līdz 1934 eiro mēnesī.

Algu noteikšanā, izņemot deputātu algām, netiks piemērots maksimāli iespējamais koeficients.

Kopējā ietekme uz pašvaldības budžetu, paaugstinot iepriekš minētās algas, būs 659 000 eiro.

Rīgas pašvaldībā algu palielinājums ir paredzēts arī darbiniekiem, tostarp pedagogiem un ārstiem.

Medicīnas darbinieku atalgojuma pieaugumam paredzēti papildu 454 836 eiro, pedagogu atalgojuma palielināšanai no pagājušā gada 1.septembra un no šī gada 1.janvāra kopumā plānoti papildu 8,9 miljoni eiro, atalgojuma palielināšanai domes darbiniekiem no pagājušā gada novembra paredzēti vairāk nekā 9 miljoni eiro, bet minimālās algas izmaiņu segšanai no 1.janvāra papildus nepieciešami 8,4 miljoni eiro.

Līdz ar to pašvaldības darbinieku algu palielināšanai 2023.gadā papildus būs nepieciešami vairāk nekā 32 miljoni eiro.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Staķis, lemjot par atalgojuma apmēru, tika ņemta vērā valstī noteiktā algu hierahija, piemēram, ka Rīgas mēra alga ir zemāka par ministra algu.

Rīgas mērs skaidroja, ka amatpersonu atalgojums plānots mazāks nekā tas varētu būt. Taču ņemta vērā arī situācija kopumā Latvijā, jo Rīgas mēra alga nevar būt zemāka, nekā citu pašvaldību vadītājiem.

Piemēram, Jūrmalas mēram alga noteikta 5915 eiro, Ventspils – 5175 eiro, Ķekavas – 5119 eiro, Jelgavas 4436 eiro utt.

Algu palielinājums nepieciešams arī tādēļ, lai varētu noteikt konkurētspējīgu atalgojumu vadošajiem Rīgas domes darbiniekiem, piemēram, departamentu direktoriem, pārvalžu un aģentūru vadītājiem. Kopumā Rīgas pašvaldībā ir 60 vadošie darbinieki, kuriem nevar noteikt konkurētspējīgu atalgojumu, nepārsniedzot pašreizējās amatpersonu algas.

Rīgas mērs uzsvēra, ka visvairāk līdzekļu izlietots, lai palielinātu atalgojumu pašvaldības darbiniekiem.

Kā zināms, pērn pieņemtās atlīdzības reformas rezultātā 2023.gada valsts budžeta projektā, kurš vēl būs jāizskata jaunajai Saeimai, papildus aptuveni trīs miljoni eiro novirzīti algu celšanai politiskajiem amatiem, vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “de facto”.

Nākamgad Valsts prezidents, premjers un Saeimas priekšsēdētājs saņems gandrīz 8000 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Visiem tas ir kāpums par vairākiem desmitiem procentu, salīdzinot ar šo gadu, bet Saeimas priekšsēdētājam algas pieaugums ir pat par 75%, ņemot vērā, ka deputātu algas pēdējos gados bijušas iesaldētas.

Valsts prezidents pašreizējo 6260 eiro vietā nākamgad saņems 7962 eiro, kas ir pieaugums par 27%. Saeimas priekšsēdētājs 4565 eiro vietā saņems 7962 eiro (+75%), Ministru prezidenta alga pieaugs no 5216 līdz 7962 eiro (+53%), parlamenta deputāti 2963 eiro vietā nākamgad saņems 3981 eiro (+34%), ministriem alga pieaugs no 4952 eiro līdz 7052 eiro (+42%), bet parlamentārajiem sekretāriem – no 3841 līdz 6256 eiro (+63%), vēstīja raidījums.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
kalašnikovs
kalašnikovs

Sprāgo’ņas!

Derdz
Derdz

Kungi latvīši Latvijas valsts latviešu tautas īstie patrioti

Kaža
Kaža

Prasta dienesta stāvokļa izmantošana personigajās interesēs ar korupcijas un valstiska nozieguma smaciņu.Taču pie mums ir paradums varu uzticēt dažāda līmeņa kolaborantiem u.c. noziedzīgiem elementiem.Šai ziņā viss notiek tradicionāli un likumsakarīgi jau sākot ar PSKP tautas fronti,komunistu un čekistu neatkarības balsotājiem.

Sniega bumba veļas
Sniega bumba veļas

Saeimas podziņspiedēji palaida ķēdes reakciju- strata šāviens bija un tagad masu skrejiens pēc maksimāli iespējamām algām valsts sekotā un jo īpaši pašvadībās, kapitālsabiedrībās, pašvaldību uzņēmumos – tur taču jābaro visas padomes un valdes, tā ka tarifu maiņas jūra vel tikai priekšā

RPal.
RPal.

Tautai gatavo …golodomoru.