Aptauja: Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās lielāko atbalstu šobrīd saņemtu «Saskaņa»

Lielākais vēlētāju atbalsts Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās šobrīd tiek solīts “Saskaņai”, liecina pētījumu centra SKDS veikta aptauja. Šai politiskajai partijai seko “Attīstībai/Par!” un “Progresīvo” kopējais saraksts un Nacionālā apvienība.

Aptauju SKDS veica pagājušonedēļ, vēl pirms “Saskaņas” potenciālā kandidātu saraksta izziņošanas un pirms vēlētājiem kļuva zināms, ka Nacionālā apvienība startēs kopā ar Latvijas Reģionu apvienību. Kā tas ietekmējis vēlētāju izvēles – tas būs redzams nākamajā vēlētāju aptaujā.

Noteikti vēlēšanās piedalīties sola 57% vēlētāju, kas ir līdzīgi kopējai aktivitātei pērnajās pašvaldību vēlēšanās Rīgā. Drīzāk piedalīsies 27%, drīzāk nepiedalīsies – 7,7%. Savukārt 4,2% stingri apņēmušies ārkārtas pašvaldības vēlēšanās nepiedalīties.

Aptaujāti Rīgas balsstiesīgie iedzīvotāji no 18 gadu vecuma, laikā no 18 līdz 21. februārim.

No tiem, kuri vēlēšanās sola piedalīties, apmēram katram piektajam vēl ir grūti pateikt, kuru sarakstu izvēlēsies, bet 1% plāno vēlēšanu urnā mest tukšu aploksni un nebalsot ne par vienu no piedāvātajiem sarakstiem.

Lielākais vēlētāju atbalsts Rīgas ārkārtas vēlēšanās šobrīd tiek solīts “Saskaņai” – par šo partiju gatavi balsot 29% vēlētāju. Kā norāda sociologs Arnis Kaktiņš – salīdzinot ar citam partijām, “Saskaņa” izskatās labi, bet agrākā spēka, šķiet, vairs nav.

Otrajā vietā – “Attīstībai/Par!” un “Progresīvo” kopējais saraksts, kuru gatavi atbalstīt 16,3%. Nacionālajai apvienībai savu balsi sola 12,8% vēlētāju – bet te jāatgādina, ka aptauja veikta pirms Nacionālā apvienība paziņoja, ka startēs kopā ar Latvijas Reģionu apvienību, kurai šajā aptaujā 1,3% vēlētāju atbalsts.

Aptauja liecina, ka “Jaunajai Vienotībai” Rīgas domes vēlēšanās sagaidāms 11,6% vēlētāju atbalsts, Jaunajai konservatīvajai partijai – 10,8%, bet ilgus gadus Rīgas domes valdošajā koalīcijā bijušajai “Gods kalpot Rīgai” balsi atdot gatavi 8% no aptaujātajiem.

Pēc aptaujas datiem, pagaidām zem 5% barjeras ir ZZS, par ko balsot gatavi vien 4,2% respondentu. Vēl 3,8% aptaujāto gatavi balsot par Latvijas Krievu savienību, bet 0,7% – par “Alternatīvu”. Citas partijas izvēlējušies 1,5% atbildētāju.

Jāpiezīmē, ka šajā aptaujā iekļautas tās partijas, kuras pirms tās veikšanas bija paziņojušas par nodomu piedalīties Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās. Kā norāda paši aptaujas veicēji – partiju reitingi vēl var krietni pamainīties, jo daudzi politiskie spēki vēl nav izziņojuši savus sarakstu līderus un sākuši priekšvēlēšanu kampaņas.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Aiga
Aiga

mērījuma kļūda, statistiskais ticamības intervāls?
Bez tā šādi cipari ir tukša vieta.

Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

Grafiks liecina, ka latviešiem joprojām nav pilns rublis, tādad labākas dzīves negaidiet!

Stienis
Stienis

Gluži manas domas.