Aptauja: Par korumpētāko valsts iestādi iedzīvotāji uzskata Saeimu

korupcija

Iedzīvotāju ieskatā korumpētākā valsts iestāde ir Saeima. Saskaņā ar Globālā korupcijas barometra pagājušā gada Latvijas datiem 38% aptaujāto uzskata, ka vairums deputātu ir korumpēti, vēsta TV3 Ziņas.

“Šī ir satraucoša tendence, jo, protams, ka mēs runājam arī par šo te neuzticēšanos vispār valsts varai kā vienu no lielākajiem demokrātijas apdraudējumiem,” norāda “Delnas” direktore Inese Tauriņa.

Lai mazinātu korupcijas riskus un vairotu sabiedrības uzticēšanos, eksperti iesaka celt ētikas latiņu parlamentā. Un viens no piedāvātajiem risinājumiem ir ētikas kursu ieviešana jaunievēlētajiem deputātiem.

“Patlaban nekas tāds nav. Un tas, kas pirmšķietami no malas liekas, ka deputāti vadās no savas iekšējās pārliecības. Bet trūkst tādu padziļinātu, intensīvu apmācību un zināšanu pilnveides process,” uzskata KNAB pārstāve Anna Aļošina.

Vai pēc Saeimas vēlēšanām, kas būs oktobrī, parlamentā ieviesīs ētikas kursus, skaidrības pagaidām nav, bet ar apmācībām jau var rēķināties nākamie ministri jaunajā valdībā.

“Esam apņēmušies izstrādāt tādu mācību materiālu jaunajiem ministriem un viņu biroju locekļiem. Jo tur ir līdzīgi izaicinājumi kā jums Saeimā. Šīs personas ierodas bieži vien no pilnīgi citiem sektoriem un nepārzina, un arī tīri cilvēcīgi nezina, kādas ir šīs prasības,” norāda Valsts kancelejas pārstāve
Inese Kušķe.

Atsaucoties uz starptautiskajām rekomendācijām, kas bez ievērības atstātas jau desmit gadus, eksperti tāpat iesaka novērst dažādus trūkumus deputātu ētikas kodeksā. To rosināts arī modernizēt, piemēram, papildinot ar normām par uzvedību sociālajos tīklos un attālinātajās sēdēs.

“Ir deputātu darbā ikdienā vērojamas būtiskas varbūt atkāpes no tā, kas būtu uzskatāms par labu un kulturālu uzvedību attālināto sanāksmju ietvaros, un kas nē,” uzskata Finanšu nozares asociācijas padomniece
Laima Letiņa.

Tikmēr paši deputāti skpetiski vērtē nepieciešamību precizēt ētikas kodeksu.

“Tad ir jāsastāda saraksts ar vārdiem, ko nedrīkst lietot? Mēs aiziesim uz tādu detalizācijas pakāpi, kas nonāk jau līdz absurdam,” norāda Saeimas Korupcijas novēršanas komisijas vadītājs, Juris Rancāns, “Konservatīvie”.

“Latviešiem ir tāds izteiciens: ja ļaudīm gribētu muti aiztaisīt, tad miltu klīsterim pietrūktu. Ētikas kodekss nevar būt pašmērķīgs iebiedēšanas līdzeklis, kur smalki aprakstīti visi iespējamie pārkāpumu veidi un blakus piemērojamie sodi,” iebilst Janīna Kursīte-Pakule, Saeimas Ētikas komisijas vadītāja, Nacionālā apvienība.

Vienlaikus gan Ētikas komisijas vadītāja uzskata, ka ir pamats runāt par bargāku sodu ieviešanu.

“Kā redzam, pat bargākais šī brīža iespējamais sods, kas ir izslēgšana no sešām Saeimas sēdēm, uz atsevišķiem deputātiem nesniedz gaidīto efektu,” sacīja Kursīte-Pakule.

Pirms deputāti nav sākuši diskusijas par iespējamām izmaiņām, Ētikas komisijas vadītāja TV3 atturējās precizēt, kādi papildu soda veidi varētu tikt ieviesti.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


10
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
par labāku dzīvi
par labāku dzīvi

Glābiņs: balsosim par vienīnīgo nesašmucēto partiju Saskaņu!

krams
krams

Visas nelaimes tautai no saeimas,prezidenta ,premjera un ministriem!

Vadims
Vadims

Lai viss tamlīdzīgais izmirtu vajag valdības līmenī iestādīt likumdošanas punktu ka par jebkuru valdības virzītu orojektu atbildīgie izpildītāji atbild ar savu personīgo īpašumu un tad arī pazudīs būv & ceļu karteļi,vzjatkas VID tik nekaunīgi nepieprasīs jo visu nelikumību”jumts” Latvijā ir KNAB

G. A.
G. A.

Saeima ne tuvu nav tā lielākā korupcijas bedre, ja runājam par korupciju šī vārda izpratnē! Korupcija sit augstu vilni Valsts Vides dienestā, Dabas parvaldē, visur, kur saimnieciskā biznesa darbībā ir saistīta ar atļauju saņemšanu, kontroli.

izmirstošā latvija
izmirstošā latvija

Vissvarīgāk būtu atmaskot kaimiņzemes spiegus. Izbijušie šīs jomas profesionāļi apgalvo, ka ar vienas rokas pirkstiem sasaitīt nevarēs. Labs analītiķis arī var saprast kuri deputāti ir izgāzuši ekonomiski svarīgus lēmumus. Piemēram tie – kas izgāza atomstacijas projektu utt. Tādu mums netrūkst un te nu parādās tās sejas, kas rūpīgi veidoja enerģētisko, ekonomisko u.c. atkarību no Austrumu kaimiņa. Kā lai valdībai uzticas, visu to vērojot?

derdz
derdz

ētikas kursu ieviešana jaunievēlētajiem deputātiem ….kā vēl ētiskāk visu padarīt. Laiks rādīs kā būs pēc C!9 vakcinēšanās, jo iz vēstures ir bijušas neveiksmīgas vakcinēšanās .. bet kā būs, kad daudzi uz pasaules novakcinējušies

Dominiks
Dominiks

Korumpētība sākas ar ministriju sadalīšanu pa partiju portfeļiem. Tās ir tik neatkarīgas no Saeimas un Latvijas iedzīvotājiem, ka neviena partija nejaucas otras partijas ministrijas dārziņā un partijas šeptējās pa saviem dārziņiem, iekārto darbā savus partijas biedrus, izkārto vajadzīgās lietas, partijas taisa savstarpējos barterus un t.t.t un beigās MK visi kopīgi nobalso, bet atbildīgo par šmucēm nav, jo tas ir MK kolektīvs lēmums un t.t.t.t. Kura nozare Latvijā ir sakārtota Eiropas līmenī????? Paiet 4 gadi un atkal jaunas partijas, jauni ministri un jaunas intereses…..Izpildvara MK ir jāatdala no politiskās LĒMĒJVARAS- Saeimas. Un Ministru kabinetam ir jābūt savu nozaru augstākas klases speciālistiem… lasīt vēl »

Kāravs
Kāravs

Koalīcija ir tas korupcijas dzinējspēks

Stienis
Stienis

Nedomāju, ka “Saeima” ir korumpētākā valsts iestāde. Vai arī tad ir jāprecizē, ko saprot ar jēdzienu “korupcija”. Manuprāt, Saeimas lielākā problēma ir, ka ir savēlēti visādi laimes meklētāji, cilvēki, kuri reāli neizprot procesus, paši tos neanalizē, pārlieku ļaujas emocijām, pieņemot lēmumus un tml.

sīkais smerdelis pļešs
sīkais smerdelis pļešs

Muļķības