Apstiprināts lielākais budžets valsts vēsturē, taču nabadzības un nevienlīdzības līmenis nemazināsies

Saeima vakar galīgajā lasījumā apstiprināja 2020.gada valsts budžetu, nākamgad plānojot tērēt līdz šim lielāko naudas summu – 10,001 miljardu eiro. Tomēr budžeta veidošanai nav pieiets sociāli atbildīgi, līdz ar to nabadzības un nevienlīdzības līmenis valstī nemazināsies, intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” teica tiesībsargs Juris Jansons. 

Pēc tiesībsarga domām, lai arī politiķi valdības un parlamenta līmenī norādījuši, ka pieeja valsts budžeta veidošanā bijusi sociāli atbildīga, viņš to tā nosaukt nevar.

Viņaprāt, politiķi «manipulē» ar simtiem miljonu eiro, kas ir pārdalīti arī sociālajam budžetam, bet, paraugoties konkrēti, redzams, ka sociāli vismazāk aizsargātājiem iedzīvotājiem, piemēram, bērniem, pensionāriem, personām ar invaliditāti, pēc būtības nekas nemainās.

Jansons atgādināja, ka valdība bija apstiprinājusi minimālā ienākuma līmeņa koncepciju, tomēr septembrī fiskālās telpas dēļ šie plāni atcelti. Viņaprāt, tagad dažādi palielinājumi notikuši pēc pārpalikuma principa.

Piemēram, sociālā nodrošinājuma pabalsts, kas tiek ņemts vērā daudzos aprēķinos, pieaugs no 64 eiro līdz 80 eiro. Šie 80 eiro būs bāze arī minimālajai pensijai, turklāt šī pensija no nākamā gada tiek atsaistīta no minētā pabalsta, kas nozīmē, ka «faktiski tā paliks šie 80 eiro».

Līdzīgi, viņaprāt, arī garantētā minimālā ienākuma līmenis no nākamā gada palielināts «pēc pārpalikuma principa» – no 53 eiro līdz 64 eiro – lai gan bija aprēķinos balstīts plāns, kā to vairāku gadu garumā palielināt līdz sociāli atbildīgam līmenim.

«Pieaugums, iespējams, būs pensiju indeksācijā. Un pieaugums būs bišķīt pieliekot kaut kur klāt tehniski, formāli. Protams, beigās tie sanāk miljoni,» sacīja Jansons, paužot nožēlu, ka nav ņemti vērā dažādi ekspertu viedokļi.

Vaicāts, kādas būs visa minētā sekas, viņš prognozēja, ka nabadzības un nevienlīdzības līmenis nemazināsies. «Es domāju, ka statistika varbūt uzrādīs kaut ko citu, bet sociālā realitāte stipri atšķirsies,» uzsvēra tiesībsargs.

Jansons arī atgādināja, ka trūcīguma slieksnis Latvijā saglabāsies 128 eiro. Esošā sistēma paredz, ka persona pat ar 1 eiro lielākiem ienākumiem atbalstam vairs nekvalificējas. Tiesībsargs uzsvēra, ka šis slieksnis neatbilst sociāli atbildīgas valsts principam un atgādināja, ka tādēļ ir vērsies Satversmes tiesā.

Uzruna Saeimā, lemjot par 2020. gada budžeta projektu

#Budžets2020 , ko Latvijas Republikas Saeima vakar ir apstiprinājusi, ir kompromiss starp visām sabiedrības grupām un interesēm, nodrošinot, ka visās nozarēs būs pieaugums. Vislielākais papildu finansējuma piešķīrums, 60 miljoni eiro, ir veselības aprūpei. Izglītības sistēmā pedagogu algām ir papildu 23 miljoni eiro, iekšlietu nozarei – papildu 18,9 miljoni eiro, kultūras darbinieku algām, kas gadiem ilgi nav paaugstinātas – papildu 13 miljoni eiro. Video: Saeima

Gepostet von Krišjānis Kariņš am Freitag, 15. November 2019

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā minēto tautas kalpu izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Foto: Saeima.lv

Avots: 900 sekundes

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
kgkghgkhgkhg
kgkghgkhgkhg

Ķēmu un izšķērdētāju bars!Kam tādi valdnieki,kuriem tauta pie kājas!Priekš kam tautai tādiem smerdeļiem jāmaksā tik lielas algas,bet pašiem jādzīvo nabadzībā!!!

Leo
Leo

Vai tu jau parakstijies par šīs kliķes atlaišanu ?

bargais
bargais

Jenkij! Mainamies, es tev savu pensiju par 52 darba gadiem -tu man savu algu!

ivis
ivis

Budžets ir tieši tik liels, cik ienākumi no nodokļiem. Kad maksās vairāk nodokļus, būs lielāks budžets. Bet daudzi jau negrib maksāt lielākus nodokļus, ne?

Līgo
Līgo

ministriņi sastutēja ko un kā prata savai laimei un priekam…. nu kad dzīvosim labāk, tadjau par bāleliņiem atcerēsies kāds… varbut Nākamājā dzīvē

Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

Tuvojas laiks, kad neprātīgajiem patriotiem būs pašiem jānoārda pastāvošā sistēma…

Snusnumriks
Snusnumriks

kopā ~120 miljoni… Kur tad tie 10 Miljardi tiks tērēti?