“Rīga zaigos 18.novembra varavīksnes krāsās”

Aiga Aizpuriete
Foto - Ansis Klucis

Aiga Aizpuriete-Balode

“Rīga zaigos 18.novembra varavīksnes krāsās”, tā sacījis ārlietu ministrs, komentējot Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātus. Jāteic, ka rezultāti pavisam nav pārsteigums, mazliet pārsteidz proporcija.

To, ka “Attīstībai/PAR – Progresīvie” saraksts uzvarēs, prognozēja daudzi, bet ka ar tik milzīgu atrāvienu, šķiet, negaidīja pat viņi paši.

Viens no skaidrojumiem ir tas, ka daļa latviešu, bijušo partijas “Saskaņa” vēlētāju, nobalsoja par šo sarakstu, jo, kā mēs zinām, “Saskaņas” panākumi iepriekšējās vēlēšanās nekādi nav matemātiski izskaidrojumi vienīgi ar krievvalodīgo balsīm. Tā kā daudzi no šiem vēlētājiem tagad bija vīlušies “Saskaņā”, viņu izvēle nebija liela – skaidrs, ka šis elektorāts nekad nebalsos par Nacionālo apvienību, tātad drīzāk par “A/Par” vai “Jauno Vienotību”, ja skatāmies uz tā saucamā “latviskā flanga” partijām. Arī “Jaunās Vienotības” rezultāts ir lielisks, tad diez vai to var skaidrot vien ar liberālo vērtību atbalstītāju skaita pieaugumu sabiedrībā. 

“Progresīvie” sevi dēvē par sociāldemokrātiem, no kopīgā saraksta tieši “Progresīvo” pārstāvju ir krietni vairāk. Iespējams, ka, sarūgtināts par netikšanu 13.Saeimā, “Progresīvo” elektorāts šoreiz bija daudz motivētāks un mobilizēts apmeklēt vēlēšanas, kamēr “A/Par” atbalstītāji mazliet atslābuši, jo reitingi jau tāpat labi. Kopā domē iekļuvuši 11 “Progresīvo”.

Otrs satriecošās uzvaras skaidrojums, kas manā izpratnē varētu būt galvenais faktors, ir tiešām pārdomāta vēlēšanu kampaņa. 

Salīdzinājumam – “Nacionālās apvienības”  un “Latvijas Reģionu apvienības” sarakstam koordinētas kampaņas gandrīz nebija vispār, tik, cik biedru individuālā aktivitāte Facebook, kā arī mani kā šī saraksta vēlētāju noteikti nesasniedza nekādi mērķēti vēstījumi. Pat vairāk, ir liels pamats domāt, ka nolīgtā sabiedrisko attiecību aģentūra apzināti strādājusi drīzāk uz to, lai uzvarētu cits saraksts. Rezultāts likumsakarīgs – NA/LRA ir krietni mazāk vietu nekā pēc kandidātu kompetences un programmas kvalitātes varētu sagaidīt.

Skatoties uz šo priekšvēlēšanu laiku, skaudri izjūtu, cik ļoti esam noslāņojušies, dzīvojot katrs savā “burbulī”. Manā lokā pat cilvēki, kas daudzmaz interesējas par politiku, bieži nebija neko dzirdējuši par cita “burbuļa” piedāvāto un aktivitātēm.

Iepriekš rakstīju, ka “Jaunā konservatīvā partija” netiks Rīgas domē, bet tikai pateicoties kopumā zemajai vēlēju aktivitātei, šai partijai tas ļoti knapi tomēr izdevās. Manā izpratnē pilnīgi nepelnīti, jo nebija ne piedāvājuma, ne kandidātu, bet cilvēki, kas dzīvo tikai JKP “burbulī” un neko nav uzzinājuši par pārējiem, iespējams, domā, ka šī ir vislabākā izvēle. JKP ir laba metodika, kā noturēt šajā “burbulī” savas partijas biedrus un pat deputātus, lielā intensitātē pludinot savu sagrozīto informāciju un reizēm par fiziski aizliedzot sarunāties ar citu partiju pārstāvjiem. Arī tas biedē. Labi, ka Rīgā viņu balsis nav nozīmīgas.

Atgriežoties pie Rīgas domes – sagaidāma ārkārtīgi spēcīga opozīcija. Partijas “Saskaņa” un “Gods kalpot Rīgai” vienīgie daudz labāk par Rīgas domes jauno varu zina, kādā stāvoklī ir atstāta Rīgas saimniecība, kas kur ieslēpts un iemudžināts, tādēļ tādus nepatīkamus pārsteigumus kā koku nociršana “Marsa parkā” nākamajā dienā pēc vēlēšanām jaunajai varai nāksies izbaudīt vēl un vēl.

Man tiešam žēl “Progresīvo” entuziastu, kas vēl nebija pamodušies no uzvaras eiforijas, kad jau pirmais pamatīgais pliķis jaunās Rīgas vadības sejā – tiek postīta vieta, ar kuras glābšanas plakātu vairāki deputāti izkaroja sev vietu domnieku krēslos. Šādu pliķu būs daudz, gatavojieties! 

Ne velti “Saskaņas” līderis Ušakovs vēlēšanu nakts tiešraidē sacīja, ka partijām ir cikli – koalīcija, opozīcija, un tie var būs īsi vai gari. Nedomāju, ka “Saskaņa” grasās sēdēt opozīcijā ilgāk kā piecus gadus. Tā kā varavīksni Rīgas domē visās nozīmēs – arī pilnā emociju gammā vēl redzēsim.

Tādēļ Rīga ir jāvada gudri. Varu tikai novēlēt izturību un pacietību jaunajam mēram Mārtiņa Staķim, jo lielākie izaicinājumi vēl tikai priekšā. Uzvarēt vēlēšanas ir sīkums, svarīgāk šo uzvaru ar godu panest un varu noturēt. Lai izdodas! 

Mums pārējiem un arī valsts varai valdības līmenī vajadzētu domāt, par ko liecina ārkārtīgi zemā vēlētāju aktivitāte. Iespējams, ka vairāku faktoru kopums – „zvaigznes salikās” – vasara, Covid, kvalitatīva piedāvājuma trūkums, cilvēku aizplūšana no Rīgas, utt. Bet tomēr iespējams arī, ka tā ir tendence, kas var izlauzties nākamajās Saeimas vēlēšanās jaunas populistu partijas izskatā, un tad būs par vēlu. Ar sabiedrību būtu jārunā tagad, ne vien divus mēnešus pirms vēlēšanām.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Saiba
Saiba

Par praida varavīksni patiešām nav nekādu šaubu