Labi maskējies slepkava – nātrija glutamāts (E621)

nātrija glutamāts

Visticamāk, jūs šobrīd nodomāsit: es taču neēdu to nātrija glutamātu E621 tonnām, no vienas reizes jau nekas nenotiks!

Protams, protams – niecīgos daudzumos nātrija glutamāts patiešām nav kaitīgs, taču mēģiniet pierakstīt vismaz vienu nedēļu visu, ko apēdat – atklāsies brīnumu lietas! Mūsdienu mūžīgās steigas un pārtikas tehnoloģiju attīstības laikmetā tikai retais var lepoties ar to, ka uzturā lieto vienīgi mājās gatavotus ēdienus, turklāt no dabīgām izejvielām.

Nātrija glutamāts izgudrots Japānā 1909. gadā. Sākumā to ražoja no sojas, tagad sintezē mākslīgi un tā pilnais nosaukums ir glutamīnskābes nātrija sāls.

Patiesībā nātrija glutamāts jeb E621 ir balts pulverītis bez garšas, kas labi šķīst ūdenī un pastiprina ne tikai gaļas, zivju un dārzeņu garšu un smaržu, bet arī padara jūtamāku tabakas aromātu. Vēl šī brīnumviela nomāc bojāta produkta piegaršu un imitē svaigumu arī tad, kad tas jau sen zudis. Tāpēc itin visiem gaļas izstrādājumiem, ne tikai desām, dāsni piebērts šis garšas pastiprinātājs – nemetīs taču vecu gaļu atkritumos! Patiesībā joks, ka desa nav gaļa un to droši var piedāvāt veģetārietim, ir diezgan patiess, jo atliek tikai sojas masai pievienot gaļas ekstraktu, garšvielas un E vielu kokteili, kura neatņemama sastāvdaļa ir nātrija glutamāts E621, lai cilvēks šādu desu ēstu, mēli norīdams un acis nemirkšķinādams. Vai esat ievērojuši, ka šis “Frankenšteins” maksā pusotru eiro kilogramā, bet labu gaļu var nopirkt par 7-8 EUR/kg? Secinājumus izdariet paši.

Jau pirms gadiem četrdesmit radās aizdomas, ka garšas pastiprinātājs E621 var izraisīt alerģiju un astmu, kā arī tā dēvēto ķīniešu restorāna sindromu, kas izpaužas kā reibonis ar sliktu dūšu un galvassāpēm. Turklāt ne tikai maziem bērniem, bet arī pieaugušiem cilvēkiem nātrija glutamāts jeb E621 izraisa atkarību, kas iedzimst arī nākamajā paaudzē.

Protams, pārtikas ražotāji cīnīsies līdz pēdējam, lai panāktu, ka melnu sauc par baltu, nu labi – vismaz par pelēku. Tas nekas, ka nātrija glutamāts tiek vainots ne tikai gremošanas, bet arī asinsrites, elpošanas un maņu orgānu sistēmas, kā arī nervu sistēmas bojāšanā. Ēdot pārtikas produktus, kam pievienots nātrija glutamāts jeb E621, var saasināties astmas lēkmes, pasliktināties redze un piemesties ne tikai galvassāpes, bet pat depresija.

E621 pelnīti ieceļama pasaulē iecienītākās narkotikas godā, jo no tās ir atkarīgi teju visi cilvēki uz šīs zemes un – jā gan! – arī suņi un kaķi, ko cienājam ar mākslīgo barību. Mājdzīvnieki atsakās ēst kaut ko dabīgu – tad jau labāk paliek neēduši, bet ņaudēs vai žēli smilkstēs tik ilgi, līdz kāroto dabūs.

Līdzīga situācija ir arī cilvēkiem. Uzskatāmāk šo atkarību demonstrē buljona kubiciņu un sauso zupu ražotāji savās TV reklāmās: viņi uzbur mājas idilli ar bērneļiem – ekspertiem, kas atplaukst smaidā tikai tad, kad iestrēbuši tik ierasto dzelteno pulverīti, un māmiņas – smaidīgās un viltīgās kaitnieces, kas ar prieku indē savus tuviniekus.

Produkti, kuriem ražotāji dāsni pievieno nātrija glutamātu (E621)

Gaļas un zivju izstrādājumi, konservi un pusfabrikāti: žāvējumi, desas, aknu pastētes, šašliks, pelmeņi, krabju nūjiņas;

Konservēti dārzeņi, salātu mērces un pastas, tomātu mērces un kečupi;

Marinētas sēnes;

Siers ar piedevām;

Gatavie ēdieni burciņās;

Sausās zupas, biezputras un buljona kubiņi ar gaļas, sēņu u.c. garšu;

Sausās brokastis (jā, jā!);

Garšvielu maisījumi, marinādes;

Čipsi un vēl daudzi citi produkti, kas mūsu galdā tiek celti teju katru dienu.

Varbūt tagad dosimies uz virtuvi un izpētīsim kārbiņu un burciņu etiķetes, lai pārliecinātos, cik no tiem satur šo labi maskējušos slepkavu?

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: Health.com

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

8 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
Profesors loģika
Profesors loģika
3 gadus atpakaļ

Ir vairāk kā 100 neatkarīgu pētijumu kas liecina ka MSG nav kaitīgs , un kādi 3x kur itkā kādam sasāpējās galva un vajadzēja brilles , bet tas ir pilnīgi nenozīmīgi . Process kurā to iegūst arī nav sarežģīts vai pilns ar netīrām reakcijām . Tur nev nekas apslēpts un tas nav kaitīgākais no sāļiem ko lietojam ikdienā .

Jason Peterson
Jason Peterson
3 gadus atpakaļ

Sastāvdaļa atļauj lētu maisījumu tirgot par augstu cenu, piemēram buljona aromāta kubus, kas satāv no galvenokārt no hidrogenētas palmu eļļas, cietes un glutamāta, vispār bez gaļas. Desās vismaz ir samalti kādi gaļas produkti un dabīgi tauki. Glutamāts rada kompleksa ēdiena ilūziju ar nedabīgi intensīvu garšu, un aicina uzturā lietot arvien vairāk citu vielu, augu eļļas, cukurus, kas patiesi ir kaitīgas. Intensīvu garšas pastiprinājumu var iegūt ar tomātu pastu, ķiplokiem, sīpoliem, kāpostiem vai sieru, kuru sastāvā arī ir glutamāts, blakus citiem komponentiem.

Armands
Armands
4 gadus atpakaļ

Kas par muļķībām. Sāksim ar galveno. MNG (mononātrija glutemāts) nav it nemaz bīstams. Visiem cilvēkiem kam radijās alerģiskas reakcijas dēļ MNG īstais cēlonis bija placibo efekts. Tas jau sen ir pierādīts ka tas ir tikai un vienīgi placibo efekts dēļ tā ko stāsta mēdija. Ir testēts ar cilvēkiem kas ir teikši ka viņiem sāp un reibst galva pēc MNG apēšanas, bet kad viņiem deva ēdienu ar MNG un teica ka tur nav MNG viņiem vis bija kārtībā. Šīs muļķības par to ka MNG ir slikts ir sācies gandrīz vai tā pat kā cīņa pret kaņepi. MNG ienākot amerikā ar āzijas… lasīt vēl »

...
...
6 gadus atpakaļ

Pasaulē iecinītākā narkotika ir cukurs, neredzu jūs protestējam pret vecmāmiu zaptēm.
labs veids kā sabalansēti uzlabot
Dabīgu ēdienu garšu tādējādi mudinot cilvēkus ēst veselīgāk, jo tie paši dārzeņi, gaļa, putraimi garšo labāk.

...
...
6 gadus atpakaļ

Ķīniešu restorāna sindroms ir balstits uz dažām teju 100 gadu vecām liecībām , kā arī neprofesionāliem un nekvalitatīviem pētījumiem, kuri izsenis jau ir apgāzti.
MSG ir droša ēdiena piedeva , bet līdzīgi kā sāli un cukuru neēdīs kilogramiem, šo ēdiena piedevu lietojot samērīgi uzturā var ēst bez bailēm.
Pieradiniet suni ēst šokolādi un viņš arī atteiksies ēst sauso barību.

alda
alda
6 gadus atpakaļ

Kādu laiku ērtības labad ēdu ROLLTONU! Un tad nolēmu ,ka vairs nē.Ko domājat- organisms trakoja pēc šīs garšas!Tātad- tiek viss darīts, lai cilvēku padarītu ,,atkarīgu”no šī mēsla.Tas pieder pie kopīgās cilvēku iznīcināšanas politikas.Tāpat kā-esot atrastas ērces ar jaunu vīrusu! Nav jau noslēpums, ka no lidmašīnām tiekot šis tas izsmidzināts pa noteiktām teritorijām,lai paralizētu mūsu imunitāti, ekonomiku nogremdētu.Kaut vai tas pats cūku mēris.Ir nolemts, ka jāpērk gaļa tikai veikalā,nevis jāaudzē pašam sava cūka, teļš,vista u.t.t.Un,mēles izkāruši,tautu dēli un meitas brauc un,,bauda”,cik un kur tik vien var!!!

rasa
rasa
8 gadus atpakaļ

Lielisks paņēmiens,kā iznīcināt balto pasaulīti bez kara,bez asins izliešanas.Nevajadzētu brīnīties par neauglību,nevajadzētu brīnīties par slimajiem bērniem.Visbriesmīgākais,ka sievietēm jāpārvēršas par dzīvniekiem,mākslīgi apaugļojot.Lopu saimniekam kādreiz jautāja:vai Latvijas brūno,vai dāņu sarkano-ar kuru sēklu sēklosim?Drīz jautās sievietei-kādu bērniņu vēlies audzināt-baltu,melnu vai dzeltenu…Nauda,nauda,nauda-pasaules lielākais posts…

Karīna
Karīna
8 gadus atpakaļ

Ir redzēts saldumos, saldētajos prduktos… Vēl jau ir palmu eļļa – lēta un visur pievienojama, bet ļoti slikta organismam.