2023. gada miljonāru sarakstā daudz jaunpienācēju

DAIGA KIOPA, Lursoft IT valdes locekle

Arī šajā gada nogalē, apkopojot Latvijas uzņēmumu iesniegtos gada pārskatus par 2022.gadu, tradicionāli veidojām pelnošāko Latvijas uzņēmēju TOPus. Kuri top, balstoties uz Latvijas uzņēmumu publiskotajiem finanšu rādītājiem, aprēķinot katra uzņēmuma īpašniekam piederošo kapitāldaļu apjomu un tam proporcionāli pienākošos peļņas daļu.

Salīdzinot ar aizvadīto gadu, šoreiz varam redzēt, ka TOP 100 pelnošāko uzņēmēju sarakstā ir liels jaunpienācēju skaits, vairāk nekā puse no sarakstā iekļuvušajiem tajā atrodami pirmo reizi vai arī pērn sarakstā nav bijuši, piemēram, atgriežoties lielāko pelnītāju rindās pēc dažu gadu pārtraukuma.

Atskatoties uz aizvadīto pēdējo trīs gadu periodu, redzam, ka miljonāru TOP 100 latiņa, lai uzņēmējs varētu iekļūt pelnošāko vidū, pēdējos gados būtiski paaugstinājusies. Tā, piemēram, pirms diviem gadiem, lai iekļūtu pelnošāko simt uzņēmēju vidū, bija jāpārvar 1,65 miljonu eiro kopējās peļņas (atbilstoši piederošajām uzņēmumu kapitāldaļām) rādītājs, pērn šis slieksnis bija 2,03 miljoni eiro, savukārt šajā gadā – jau 2,25 miljoni eiro. Tas liecina, ka gada laikā šis rādītājs paaugstinājies par vairāk nekā 10%.

Aizvadītajā gadā pelnītāju saraksta līderis bija uzņēmējs Agris Tamanis, savukārt šajā gadā 1.vietā ierindojas salīdzinoši mazpazīstama uzņēmēja Larisa Skrodele, kas ir SIA Radikāls trests 100% īpašniece. Publiskie dati liecina, ka šī uzņēmuma pamatdarbības veidi ir kredītportfeļu pārvalde, parādu piedziņa, ieķīlātās mantas pārņemšana ar parādu piedziņas pakalpojumiem. Jāatzīmē, ka uzņēmumam jau no 2022.gada maija ir uzsākts likvidācijas process un pērn iegrāmatotā peļņa 93,8 miljonu eiro apmērā iesniegtā pārskata pielikumā norādīta kā „norakstīti aizņēmumi uz ienākumiem”.

Aiz SIA Radikāls trests īpašnieces seko ilggadēji TOPa līderi – SIA Mikrotīkls dalībnieki Arnis Riekstiņš un Džons Martins Tallijs, kuriem katram šajā gadā ir izdevies pārsniegt 44 miljonu eiro peļņas slieksni. Atskatoties uz SIA Mikrotīkls aizvadīto 10 gadu darbību, jāteic, ka šo uzņēmēju vadītā uzņēmuma peļņa patiešām ir iespaidīga – desmit gadu laikā tā kopējā peļņa pēc nodokļu nomaksas pārsniegusi 650 miljonus eiro, bet kopējais uzņēmuma apgrozījums desmit gados pārsniedzis 2,52 miljardus eiro.

Apskatot SIA Mikrotīkls aizvadīto astoņu gadu laikā Latvijas valsts kopbudžetā samaksāto nodokļu apmēru, redzam, ka šajā periodā to apjoms pārsniedzis 100 miljonus eiro. Vēl papildus ņemot vērā šo uzņēmēju ilggadēju pienesumu un devumu dažādos labdarības projektos,

var droši apgalvot, ka Arnis Riekstiņš un Džons Martins Tallijs uzskatāmi kā vieni no pēdējās desmitgades veiksmīgākajiem un vienlaikus arī cienījamākajiem Latvijas uzņēmējiem.

Pelnītāju saraksta ceturtajā un piektajā vietā ierindojušies pārstāvji no meža un kokrūpniecības nozares. 2022.gads nenoliedzami ir bijis veiksmīgs SIA Pata, līdz ar to tās 100% īpašnieks Uldis Mierkalns, kopumā pērn nopelnot vairāk kā 34,3 miljonus eiro, ieņem TOPa 4.vietu. Arī uzņēmumam SIA Stiga RM aizvadītajā gadā peļņa ir bijusi divkārt lielāka nekā gadu iepriekš, līdz ar to uzņēmuma īpašnieks Andris Ramoliņš no 10.vietas (2022.gadā) šogad nokļuvis saraksta 5.vietā.

Vērtējot pelnošāko uzņēmēju TOPa nozaru pārstāvību, redzamas vairākas jaunas tendences – aizvien vairāk šajā sarakstā sastopam informācijas un komunikācijas tehnoloģiju uzņēmumu pārstāvjus. Jau iepriekšējos gados pelnītāju TOPā šo nozari pārstāvēja vairāki uzņēmēji – piemēram, SIA Zabbix īpašnieks Aleksejs Vladiševs, SIA eazyBI īpašnieks Raimonds Simanovkis, SIA xpate Links īpašnieks Mihails Šafro. 2022.gads bijis salīdzinoši veiksmīgāks vēl dažiem šīs nozares pārstāvjiem, to vidū SIA SS.com īpašnieki Juris Līnis un Andrejs Kivackis – abi uzņēmēji iekļuvuši sarakstā starp trīsdesmit pelnošākajiem.

Vēl jāatzīmē, ka kokrūpniecības un mežizstrādes nozares 2022.gada labie finanšu rādītāji tiešā veidā atspoguļojas arī miljonāru sarakstā – proti, šī joma šajā gadā sarakstā ir ļoti plaši pārstāvēta. Papildus jau minētajiem uzņēmējiem varam minēt arī vairākus jaunpienācējus – tie ir SIA Baltu koks īpašnieks Jānis Siliņš, SIA Lateira īpašnieks Lauris Janeks, SIA Jubergs īpašnieks Juris Blumbergs, SIA Latvāņi īpašnieki Laimonis Onzuls un Linda Grīnberga, kā arī SIA Bono īpašniece Kate Glika un vēl virkne citu uzņēmēju – Gundars Vilks, Dainis Zviedrāns, Gatis Bakmanis u.c.

Šajā gadā pelnītāju sarakstā kā ik gadu redzam holdingkompāniju īpašniekus, tirdzniecības, lauksaimniecības nozares uzņēmumu īpašniekus un arī nekustamo īpašumu pārvaldītājus un attīstītājus.

Jāatzīmē, ka jau vairākus gadus šajā TOPā mēs salīdzinoši retāk sastopam pārstāvjus no būvniecības, farmācijas, transporta un loģistikas nozares, kā arī finanšu sektora. Šajā gadā pelnītāju sarakstā nav iekļuvuši arī azartspēļu nozari pārstāvoši uzņēmumu īpašnieki, kas vēl pirms 4-5 gadiem sarakstā iekļuva ar salīdzinoši augstiem peļņas rādītājiem.

Pēc aizvadītajos gados piedzīvotā straujā peļņas pieauguma 2022.gadā veselības nozares uzņēmumiem peļņas rādītāji bijuši krietni pieticīgāki. Tā piemēram, uz zemākām vietā TOPā šoreiz noslīdējuši SIA E.Gulbja laboratorija līdzīpašnieki Egils Gulbis un Didzis Gavars.

Jāpiebilst: ņemot vērā to, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem akciju sabiedrību (AS) akcionāru publiskošanai komercreģistrā ir noteikts pārejas periods līdz 2024.gada 30.jūnijam, iespējams, ka TOP miljonāru un pelnītāju sarakstos šajā reizē vēl nav iekļuvuši uzņēmēji, kuri pašlaik faktiski ir AS akciju īpašnieki, bet informācija par kuriem vēl nav publiskota un pieejama komercreģistrā. Lursoft dati liecina, ka uz pētījuma sagatavošanas brīdi no 919 reģistrētām aktīvām AS akcionārus publiskojušas tikai 8%.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar